Avize bağlantısı.

Katılım
19 Haz 2022
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
54
Tavandan 3 kablo sarı siyah kahverengi. Avizeden 2 kablo faz ve nötr. Nasıl bağlamalı?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
sarıyı avizedeki notr e , kahverengi veya siyahı faza bağla.
 
Tavandan gelen kablonun biri sadece sarı mı yoksa Sarı-Yeşil mi?

Ayıca anahtar (açma kapama düğmesi) tekli mi yoksa ikili mi?
 
Sarı-yeşil ve anahtar 2 adet
1: Sarı yeşil kablo standart olarak "Topraklama" kablosudur. (Elektrikçi işgüzarlık yapmadığı taktirde) Lakin buna dikkat etmeniz lazım. Elektrik tsisatını döşeyen kişi elinde sırf sarı yeşil kablo var diye fazlardan birini yada nötr kablosunu ona bağlamış olabilir.

2: Avizenizde 2 kablo varsa "topraklama kablosu" takılmayacak demektir. Dolayısı ile sarı yeşil kablo toprak kablosu ise avizeye bağlanmayacak demektir.

3: Anahtarı söküp iki çıkışında hangi renk olduğuna bakmanız lazım. Burada şöyle bir ihtimal var.

Ya anahtarın biri boş bırakıldı yada köprülendi.Dolayısı ile aslında tek anahtar var avizeyi yakıp söndürmek için.Bu durumda tavandaki kabloda faz olması gereken renk anahtardan çıkıp tavana giden renk olması lazım. Yani anahtardan giden renk faz, diğer renk nötr ve sarı yeşil toprak.

Yada iki anahtar çalışıyor ve tavandaki sarı yeşil kablonun haricindeki iki kabloda faz kablosu ve sarı yeşil kabloda (olmaması gerektiği halde) Nötr kablosu.Bunu öğrenmek için yine anahtarı sökmeniz gerek. Eğer tavandaki siyah ve kahverengi kablo anahtardan gidiyorsa ikisi de fazdır ve sarı yeşili nötr yapmıştır elektrikçi (yine söylüyorum böyle olmaması lazım normalde) Eğer tek kablo gidiyorsa tavana siyak ve kahverenginden biri faz diğeri nötr sarı yeşilde topraklama.

Elinizde ölçü aleti varsa ölçerek bakın mutlaka yoksa en azından bir kontrol kalemi ile fazları mutlaka kontrol edin.

Aslında baştan söylenmesi gerekeni şimdi söyleyeyim.Eğer anlamıyorsanız lütfen elektrikçi çağırın.
 
avizeye 2faz gelmez
@servetd Abi;

Bazı avizeler iki bölümlü oluyor aydınlatma..Benim salonda ki mesela..Anahtarın birinden gelen faz 1 ampülü diğerinden gelen faz diğer 2i ampülü yakıyor.İ ki anahtarıda açınca 3 ampülde yanmış oluyor yada ihtiyaca göre 1 veya 2 ampülü yakıyoruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,852
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst