Avize bağlama

eakkas

Üye
Katılım
6 Ağu 2011
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
42
Merhaba,

Bir arkadaşımdan hediye bir avize geldi ama bağlayamadım.

Odada çift anahtarlı düğme ve tavanda 2 kahverengi bir mavi kablo var. Mavi nötr, kahverengilerden herbiri de ayrı anahtara bağlı faz sanırım.

Avizede de mavi, kahverengi ve sarı kablolar var. Avizeye 4 tane osram tasarruflu ampul taktım.

Mavileri ve kahverengileri birbirine eşleyerek bağladım. Sarıyı dışta bıraktım...arkadaş avizeciden aldığında avizeci da sarıyı kullanmamış test yaparken.

Şimdi anahtarı açında 4 duydan 2 si yanıyor. anahtarı kapatıp açıyorum bu sefer diğer 2 ampul yanıyor 3. ve 4. ampuller yanmaya çalışıyor ama yanmıyor.

İlginç bir durum

Yardımcı olabilecek olan var mı?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Avizen 3 kablolu faz-nötr-toprak olmalı. Dediğim gibiyse o avizeyi komitatör olarak çalıştıramazsın. Yok eğer avize üzerindeki 3 kablodan ikisi faz ise komitatör olarak çalıştırabilirsin. Bunu belirleyebilmek için ölçü aletine yada basit bir buzzer devresine ihtiyacın var. Faz verip kontrol etmeye kalkma sarı kablo toprak ise şaseye bağlıdır elindeyken gövdeye faz vermiş olursun. Aman dikkat.
 
arkadaşım sarıyı nötre bağla kahve rengi ve maviye fazları bağla kolay gelsin.
 
ben de çok uğraşmıştım. ama yukarıdaki gibi çözülüyor. bir kere nötr için sarı renkli kablo kullanmak hata. avizede 2 kahverengi bir mavi kablo olmalı. doğrusu bu. ama tüm avizeciler böyle yapıyorlar herhalde.
 
Arkadaşlar bu renk kodlarının uygun olarak kullanılmaması devamlı olarak boyle sıkıntılara yol açıyor artık yapı denetim sistemi de geldiği için bu renk kodları bir bir denetlenecek ve bunların yapılması engellenecek hepimiz bu sorumsuz davranışlara elektrik mühendisi olarak ve elektrikçi olarakta dikkat etmeli ve uyarmalıyız...
 
arkadaşım.anladığım kadarıyla senın avizen 2 + 2 lamba yanacak şekilde dizayn edilmiş.avizende 2li klemens birde tekli klemens varmı.varsa tekli nötr.diğerlerinide bire bir bağla .1. anahtarda 2 lamba 2. anahtarıda on yapınca yanan ampul sayısı 4 olacak tır diye düşünüyorum.
 
bir ofis tutduk bu ofise 7 tane tms florasan bağlıcam ama tavanda yeride var ama bir tms yerine 3 kablo olcan 7 kablo var acaba bu kablolar bir birine köprümü olucak
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst