Asma Tavanda Led lambalar anahtar kapalıyken % 50 ışık vermeye başladı

g.varol

Üye
Katılım
22 Kas 2016
Mesajlar
10
Puanları
1
2,5 yıldır oturduğum evin yatak odasına daha önce asma tavan yapıp 8 adet led tavan lambası takmışlar. Başlangıçtan bu yana ledler anahtar kapalıyken belli belirsiz bir ışık yayıyorlardı, ama o kadar az ki aydınlatmıyorlardı bile. Son 3 gündür ne olduysa, anahtar kapalıyken bütün ledler birden normal aydınlatmanın yaklaşık yarısı oranında ışık yaymaya başladılar. Anahtarı açınca normal aydınlatma, kapatınca yarı yarıya ışık veriyor. 8 lambanın tümü aynı durumda.
Anahtarı kontrol ettim. Siyah bir kablo ile anahtara faz girişi var. Anahtar kapalıyken bu kabloya kontrol kalemiyle dokunduğumda ışığı yanıyor. Lambalara gittiğini düşündüğüm kabloya kontrol kalemi ile dokunduğumda ışık yanmıyor. Anahtarı açtığımda lambalar normal şiddette yanıyor ama bu durumda kontrol kalemiyle kontrol ettiğimde her iki uçta da kalemin ışığı yanmıyor.
Oda tesisatı baştan beri sorunluydu, nasıl becermişlerse, oda prizlerinde ütü sorunlu, elektrik süpürgesi düşük devirli çalışıyor. Bunu sorun etmiyoruz, yan odadan uzatmayla elektrik çekip işimizi görüyoruz, ama bu lambaların sürekli yanması can sıkıcı, bu ışıkta uyumak kolay değil.
Tavan lambalarının birini yerinden çıkarıp kontrol ettim. 2 adet çifli (ayrılabilir) beyaz kablo kullanmışlar, bu kablolardan birisinin artı ve eksisiyle lambanın adaptörüne elektrik verip, diğer kablo ile de sonraki lambaya elektriği aktarmışlar. Tüm tesisatı kontrol edemediğim için tam nasıl bir sistem var çözemedim.
Sorun tesisatta ise neden 2,5 yıl sonra bu sorun ortaya çıktı? Bu lamba sorununu nasıl çözebiliriz?

Ardem ustanın önerisiyle diğer prizleri ve sigortaları kontrol edince şöyle bir şeyle karşılaştım. Birincisi evin prizlerinde ölçü aletiyle faz ve nötrü ölçünce 220 Volt, Faz ve Toprak hattını ölçünce 220 volt, nötr toprak arası 3 volt görünüyor. Giriş katındaki mutfak priz sigortasını kapatıp mutfak prizleri kontrol ettiğimde, sigortasını kapattığım mutfakta hem faz hem nötr de kontrol kaleminin ışığının yandığını gördüm. Ölçüm yaptığımda ise hem Faz toprak hattı hem de nötr toprak hattı arasında 220 Volt ölçülüyor. (Diğer pirzler için de ilgili priz sigortalarını kapatıp ölçüm yaptığımda aynı sonucu alıyorum) Mutfak hattında sigorta kapalıyken ledlerin anahtarını açtığımda ledler bir kıpraşma yapıyor ancak ışık şiddeti % 50 de kalıyor, mutfaktaki ölçümü yinelediğimde faz nötr arası 80 volt, Faz toprak hattı arası 220 volt ve nötr toprak hattı arası 140 volt ölçülüyor. Sigortayı açınca da sanki hiç problem yokmuş gibi bütün aletler normal çalışmaya başlıyorlar.
Evin tesisatını nasıl yapmışlarsa artık her şey karman çorman görünüyor.
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
2.5 yıldır neden bir elektrikçi çağırıp baktırmadığınızı anlayamıyorum. Yani konuyu okudum ve bir kaç dakikadır kendi kendime düşünüyorum neden bir elektrikçi çağırmadınız.
2.5 yıldır ütü sorunlu çalışıyor, yan odadan uzatma çekiyorsunuz. Elektrikli süpürge düşük devirli çalışıyor 2.5 yıldır sorun etmiyorsunuz.
Ancak lambalar gece yandığı ve sizin uykunuzu rahatsız ettiği için biraz kıpraşmalar oluyor ve buraya yazıyorsunuz.
Bir elektrikçi çağırmak için evde birisinin hastenelik olması yada evin yanmasını mı bekliyorsunuz acaba?

Sorunuza gelirsek böyle uzaktan bakmakla şundan olabilir demek zor, sorun genel olsa belki ancak lokal bir sorun olması işleri değiştiriyor.
Belki kaçak var, belki lambaya direk faz geliyor, belki evdeki cihazlardan biri nötr hattına kaçak akım/ölü akım gönderiyor. Yada daha bir çok sebep olabilir. Yerinde inceleme yapmak gerekir. Türkiye'de bu kadar çok yap-satçı meteahhit ve bu kadar çok yap-kaççı elektrikçi varken gerçekten buradan bir şey söylemek tombala çekmekten farksız.
 
Tesisatı yaptıran (ya da yapan) ev sahibi kendisi benden önce yılarca böyle kullanmış, sorun etmemiş. Sonuçta prizleri telefon şarjı dışında kullanmıyoruz. Kullanmak istediğimiz aletleri de yan odadan uzatma kablosuyla elektrik alarak kullanabiliyoruz. Niye yangına sebep olsun?
Ayrıca kıpraşmalar oluyor demedim, 8 tane led lamba Her biri 7-8 watt olsa % 50'si nereden baksan 30 -35 wattlık bir ışık kaynağı altında uyumaktan bahsediyorum.

Senin tabirinle piyasayı kaplamış yap kaççı elektrik tesisatçılarının bu sorunu anlayıp çözebileceklerine inanıyor musunuz? Belki bu işin teorisini bilen birisi buradan yardımcı olabilir diye yazdım. Evin tesisatını yeni baştan çekecek değilim ama en azından karanlıkta uyumayı sağlayacak bir öneride bulunan olabilir değil mi? Sonuçta anahtar kapalıyken led lambaların % 50 şiddetle yanmasının 50 tane nedeni yoktur.
Hiç bir şey bilmese en azından anahtar kapalıyken yanan kontrol kalemi ışığının açıkken neden yanmadığını bilecek bir arkadaş çıkar diye umuyorum.
 
Prizlerinizi seri bağlamışlar ya da nötr toprak hattını yanlış bağlamışlar bu sebeple bağlanan cihazlar yüzde elli çalışıyor .
2,5 sene sonra ledlerin az yanma sebebine gelince ya anahtara nötr girilmiş (sizin tespitinizden anladığım doğru galiba faz girilmiş)ya da sizin yanlış bağlanan prizler oraya kaçak yapıyor tabi siz o prizlere bir şey takınca belkide.
Gerekli ölçümlerin yapılması ,hattın kontrol edilip düzenlenmesi bunu yapan elektrikçiyi bulup yaptığının yanlış olduğunun anlatılması gerekir.
Prizlerde cihaz takılı değilken yapıyormu kontrol edin.Anahtara faz girilmesi lazım, anahtar bozukta olabilir temassızlık durumu.
220 volt AC ölümcül yaralanmalara ölümlere yol açabilir ,elektrik arızalarının ehliyetli bir elektrikçi tarafından giderilmesi gerekir.Kolay gelsin.
 
Prizlerinizi seri bağlamışlar ya da nötr toprak hattını yanlış bağlamışlar bu sebeple bağlanan cihazlar yüzde elli çalışıyor .
2,5 sene sonra ledlerin az yanma sebebine gelince ya anahtara nötr girilmiş (sizin tespitinizden anladığım doğru galiba faz girilmiş)ya da sizin yanlış bağlanan prizler oraya kaçak yapıyor tabi siz o prizlere bir şey takınca belkide.
Gerekli ölçümlerin yapılması ,hattın kontrol edilip düzenlenmesi bunu yapan elektrikçiyi bulup yaptığının yanlış olduğunun anlatılması gerekir.
Prizlerde cihaz takılı değilken yapıyormu kontrol edin.Anahtara faz girilmesi lazım, anahtar bozukta olabilir temassızlık durumu.
220 volt AC ölümcül yaralanmalara ölümlere yol açabilir ,elektrik arızalarının ehliyetli bir elektrikçi tarafından giderilmesi gerekir.Kolay gelsin.
Teşekkür ederim, öneriniz üzerine bazı ölçümler yaptım sonuçlar aşağıda, belki sorunu tam olarak anlamaya yardımcı olur.
"Diğer prizleri ve sigortaları kontrol edince şöyle bir şeyle karşılaştım. Birincisi evin prizlerinde ölçü aletiyle faz ve nötrü ölçünce 220 Volt, Faz ve Toprak hattını ölçünce 220 volt, nötr toprak arası 3 volt görünüyor. Giriş katındaki mutfak priz sigortasını kapatıp mutfak prizleri kontrol ettiğimde, sigortasını kapattığım mutfakta hem faz hem nötr de kontrol kaleminin ışığının yandığını gördüm. Ölçüm yaptığımda ise hem Faz toprak hattı hem de nötr toprak hattı arasında 220 Volt ölçülüyor. (Diğer pirzler için de ilgili priz sigortalarını kapatıp ölçüm yaptığımda aynı sonucu alıyorum) Mutfak hattında sigorta kapalıyken ledlerin anahtarını açtığımda ledler bir kıpraşma yapıyor ancak ışık şiddeti % 50 de kalıyor, mutfaktaki ölçümü yinelediğimde faz nötr arası 80 volt, Faz toprak hattı arası 220 volt ve nötr toprak hattı arası 140 volt ölçülüyor. Sigortayı açınca da sanki hiç problem yokmuş gibi bütün aletler normal çalışmaya başlıyorlar. Üst kattaki led lambalar hariç..."
Evin tesisatını nasıl yapmışlarsa artık, her şey karman çorman görünüyor. Evin tesisatının ehliyetli bir tesisatçı tarafından elden geçirilmesi gerektiği konusunda çok haklısınız. Sorunu ev sahibine iletip gereğini yapmasını isteyeceğim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,854
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst