Arduino ile çok adımlı termostat devresi yapımı (yardım)

Katılım
14 Mar 2012
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba,

Elimdeki malzemeleri de kullanarak, lazer cnc için bir soğutma sistemi hazırlıyorum. 12 adet 12710 peltier, su blokları, radyatörler, iki pompa, iki su deposu kullanmaktayım. Temelde peltierlerin sıcak yüzeylerini su ile soğutan bir kapalı devre sistemim mevcut. Peltierlerin soğuk yüzeyleri de başka su bloklarına bağlı. O su bloklarını da diğer pompa ve su deposuna bağlı kullanıyorum.

Böylece suyu olduça hızlı ve efektif bir şekilde soğutabiliyor ve soğuk tutabiliyorum.

---------------------

Elimde 12V çıkışından 82 amper güç verebilen bir server güç kaynağı var. Bu arkadaşı voltaj ayarlı hale getirmeyi başardım. Yaptığım eklemede, 2k bir direnç kullandığımda 5V, 10k'lık bir direnç kullandığımda 12V çıkış alabiliyorum. Direnç değeri 2k'dan 10k'ya doğru yükseldikçe çıkış voltajım da artıyor. Dolayısı ile voltajı düşürerek peltier'lerin çektiği gücü azalma, veya yükselterek peltier'lerin çektiği gücü arttırma imkanına sahibim.

x9c103s dijital potansiyometre buldum. 40-10k ohm arasında değer alabiliyor bu arkadaş. Niyetim bir termostat devresi yapmak. Ancak, diğerlerinden farklı olarak bir röle açma-kapama yerine dijital potansiyometrenin direncini azaltıp arttırmasını istiyorum. Yapmak istediklerim:

1) Açıldığında minimum rezistans değeri ile başlaması, su sıcaklığı ne olursa olsun, o sıcaklık için belirlenen rezistans değerine 10 saniye içinde 0'dan kademe kademe yükselmesi (bir çeşit soft-start).

2) Su sıcaklığı 15 dereceye düştüğünde belirlenen rezistans değerine 5 saniye içinde düşmesi.

3) Su sıcaklığı 15.2 dereceye çıktığında belirlenen rezistans değerine 5 saniye içinde çıkması. 15.2-15.4 arasında bu rezistans değerinde kalması.

4) Su sıcaklığı 15.6 dereceye geldiğinde rezistansı belirlenen bir değere çıkarması. 15.4'e düşene kadar bu değerde tutması.

5) Su sıcaklığı 23'ü görürse bir led yakması ve bir röle kapaması (işte bunu yapabilirim!)

6) Su sıcaklığı 15'in altına inerse bir led yakması.

Tüm rezistans değer değişikliklerinde yükselmeler de, alçalmalar da kademeli olmalı. dijital potansiyometre 300 ohm'dan 6000 ohm'a zırt diye zıplamamalı. Aradaki kademeleri kullanarak belirlenen bir süre içinde artmalı. Beni asıl zorlayan bu.

-----------------

Değerlerle bir encoder vasıtası ile oynamaya ihtiyacım yok. Anlık sıcaklığı gösteren bir LCD de olsa süper olur. (Elimde I2C bir 2x16 lcd var.) Olmasa da olur.

Böyle bir şey yazmak istiyorum. Nereden başlasam bilemiyorum. Aslında çok zor değil; ama beni aşıyor. Basit termostat olsa sorun değildi. Ama bu beni aşıyor. Gerekirse ücreti karşılığı yardımcı olabilecek biri varsa, çok makbule geçer.

Tüm bunlar boş verilip, soft-start ve soft stop olan PID de yapılabilir. Ama PWM ile SSR kontrolü yapmak yerine, direnç değeri ile oynayacak. Böylece güç kaynağının çıkış voltajı artacak-azalacak. Bu beni fena fena aşıyor. Ayarını yapmayı öğrenmem bile bir süre alacaktır. Ama böyle bir yaklaşım da olabilir.

Yardımcı olabilecek biri varsa, çok makbule geçer.
Biraz önce yeni bir şey aklıma geldi. Ben güç kaynağının çıkış voltajı ile oynamak için 5v çıkışından voltaj alıp, onu dirençten geçirip PSU'ya ince voltaj ayarı yapmaya yarayan potansiyometrenin bacaklarından birine bağlıyorum. direnci değiştirince voltaj değişiyor. Ancak, voltajı değiştirerek de aynı sonuca ulaşırım.

Dolayısı ile, Arduino'nun PWM çıkışını kondansatör ile yumuşatıp, bu voltajı PSU'nun voltaj ayar potansiyometresine dirençle bağlarsam, PWM sinyalini değiştirerek PSU'nun voltajını ayarlayabilirim. Bunu yarın deneyeceğim. Eğer başarılı olur isem iş biraz kolaylaşabilir.
 
Son düzenleme:
Huseyin kardeşim boşuna peltier sürecem diye aralara direnç vs koymaya veya ayarlı güç kaynagı yapmaya hiçmi hiç gerek yok,kendinizi boşuna yormayın.Aralara koyacagınız seri direnç vs boşuna enerji kaybına sebep olur.Yapacagınız tek şey peltier'i nominal voltajında pwm ile sürmeniz.Öncelikle kendiniz yapmaya çalışın,bu sizin için çok daha faydalı olur.takıldıgınız yerleri burdaki arkadaşlara sorarsınız.Ben arduino dan pek anlamam ancak eminim youtube de oldukca fazla örnek vardır.Öncelikle arduino daki pwm konusunu inceleyin.daha sonra lcd ekran nasıl sürülür onu inceleyin,soft start ve diger ayarlar zaten kendiliginden gelecektir.Bütün mesele burda yazdıklarınızı işlemcinin anlayacagı dile çevirmekte.
Yok benim buna kapasitem yetmez birisi yapsın versin dersenizde,diger sayfalarda bedava yaparım diyen bir arkadaş var,ona başvurun.Öncelikle benim tavsiyem kendiniz ugraşın.Başkalarının yaptıgının size pek bir katkısı olmaz.
 
Çok fazla ayrıntıya bogdun bizi. Yapmak istediğini parça parça sorarsan daha iyi yardım alırsın. Öncelikle sorununu Belirle ve madde madde buraya yaz. Arduino filan yazan çok fazla insan var.

Sana cevap vericem ama o kadar uzun ki , yardım etmeden önce belki yarım saat okumam düşünmem lazım 😇

Madde madde yazdıklarının arduino kodu basit. Ama bu kadar hassas ölçüm yapan komponentler ve nereye koyacagin sorun olabilir. Bunu arastirman lazım. Komponentleri aldığında yazmak basit. Yardımcı olurum. Ama bunun için arduino en optimum çözüm mü onada bakman lazım. Dediğim gibi, yazılım kısmı dediğin gibi ie basit. 1 termometre 2 LED case if yapisi ile rahat yazilir
 
Son düzenleme:
Digital potu normal pot gibi istediğin yere takamazsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst