Arduino İle HC-06 Bluetooth Modül Kullanımı

MrLegend

Üye
Katılım
22 Ocak 2017
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere arduino ile bluetooth modül aracılığıyla verip gönderip almayı anlatacağım. Bu projede android bir cihazdan veri gönderip arduino üzerindeki 13. bacağa bağlı ledi yakıp söndüreceğiz. Bu proje kapsamında android cihazdan veri göndermek için hazır terminal kullanacağım. Uygulamayı https://play.google.com/store/apps/details?id=es.pymasde.blueterm&hl=tr adresinden indirebilirsiniz.
Uygulamayı indirip paylaşacağım kodlar ile çizimini vereceğim devreyi çalıştırabilirsiniz. Telefondan veri göndererek LED yakma işlemi gerçekleştireceğiz. Terminalden 1 değerini gönderince arduino üzerindeki LED i yakacağız ve 0 göndererek LED i söndüreceğiz. Tabi daha kompleks devreler yapabilir. Bluetooth ile RC araç kontrol edebilir, veri gönderip alacağımız için uzaktan sensör değerleri okuyabilir bir çok farklı kompleks devreler kurabilirsiniz.

Android cihazınızdan veri alıp göndermek için Bluetooth Modül ile cihazınızı eşleştirmeniz gerek. Bunun için aşağıdaki resimde görüldüğü gibi BlueTerm uygulamasını açıp Connect Device diyerek HC-06 Modülü bulup eşleştirebilirsiniz.Şifresi genellikle “1234” olmakta iken “0000” olan modüller de bulunmaktadır.

blueterm.png


Screenshot_2015-11-03-12-58-04.png


Modüle bağlanmadan önce üzerindeki LED hızlı bir şekilde yanıp söner ancak bu işlemleri yaptıktan ve modüle bağlandıktan sonra üzerindeki LED sabit olarak yanmaya başlar. Bu durum modülün hazır olduğu anlamına gelir. Cihaz eşleştirme ve modüle bağlanma tamamlandıktan sonra yazdığınız kodlara göre buradan veri gönderebilirsiniz. Ben 0 ve 1 değerini göndereceğim ve arduino üzerindeki LED i yakıp söndürecem. Daha sonra ise BlueTerm üzerinden geri dönüş okuyacağım.

Arduinonun bağlantı şeması aşağıdaki gibidir. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir konuda piyasada satılan bazı modüller 5V haberleşmeyi desteklerken benim kullandığım modül gibi birçoğu 3.3V da haberleşiyor. Arduinonun çıkışları 5V verdiği için bluetooth modülünüzü bozabilirsiniz. Bunun için aşağıda paylaşacağım bağlantıdaki gibi minik bir gerilim bölücü yapmanız gerekmektedir.

FSKAI30HMMFE6UO.MEDIUM.jpg


Kodlar ve BluTerm ekranındaki görüntü aşağıdaki gibidir. Bu arada önemli bir nokta daha devreyi kurarken Rx ve Tx pinlerini çapraz bağlıyoruz. Modül üzerindeki Tx yazan pini Arduino üzerindeki Rx e, Rx yazanı ise Tx e bağlıyoruz.

char veri;
void setup() {
Serial.begin(9600);
pinMode(13,OUTPUT);
Serial.println("Robotiktak HC-06 Kontrol Projesi");
}

void loop() {
if (Serial.available()>0){

veri=Serial.read();

if(veri=='1'){
digitalWrite(13,1);
Serial.println("LED Yakildi.");
}

if (veri=='0'){
digitalWrite(13,0);
Serial.println("LED Sonduruldu." );
}
}
delay(100);
}
Screenshot_2015-11-03-13-50-03.png


Kaynak: zobakit
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,557
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst