Araçlardaki beyin sensör ve sinyalleri hakkında bilgi

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,069
Puanları
156
Yaş
39
Herkese selamun aleyküm...

Arkadaşlar araçlarda bulunan sensör ve alıcıların çalışma sistemleri hakkında bilgi lazım.

Mesela egr sisteminden yola çıkalım ; beyin o anki gaz pedalının pozisyonuna vs göre bir hesap yapıp ne kadar eksoz gazını geri çevireceğini hesapladıktan sonra egr sistemine nasıl bir sinyal gönderiyor ki yüzde kaç oranla gazı geri çevirecek mekanizmanın pozisyonunu ayarlıyor ?

Yani bu sinyaller bizim otomasyonda kullandığımız 0-10 volt 4-20 ma yada 0-20mA gibi sinyaller gibi mi oluyor yoksa farklı bir sistem mi kullanıyor ?

Farklı bir örnek olarak hava akışmetresi denen olayı ele alırsak bu hava akışını nasıl hesaplayıp beyine aktarıyor yani beyine elektriksel olarak nasıl bir sinyal yolluyor frekans mı yada analog bir sinyal mi ?

Boş kaldıkça merak edip duruyordum hazır zaman bulmuşken sorayım istedim...

Öğrenince ne olacak derseniz ileri dönük biraz fark üretecek projeler ile uğraşmak istiyorum da :)
 
Aleyküm selam çoğu dijitaldir yeni arabalarda arabanın beynini pic gibi düşün
 
Beyin sensörü diye okudum ve araçlarda beyin sensörü mü var artık diye bir an afalladım açıkçası :D

Sorunuza gelince bildiğim kadarı ile:

1: Sensörler çalıştıkları yere göre analog yada dijital olabilir.Bunu ihtiyacınız belirler.Örnek verdiğiniz konum sensörü dijital olmak zorunda çünkü iki durum değil iki nokta arasındaki tüm durumların bilgisi lazım.

2:Dijital sensörler dediğiniz gibi belirli voltajların tüm aralığında ölçümü yapar ve bunu ECU'ya gönderir.Bundan sonra veriyi alıp işlemek ve gerekli yerlere gerekli komutu vermek ECU'nun işidir,sensörle alakası yoktur.

3:ECU sensörlerden durum bilgisini alır bu bilgiyi işledikten sonra komut verdiği yer sensör olmaz tekrar.Ya bir servo motor,selenoid v.s gibi aktüatör yada veriyi kullanacak başka bir dijital birime gönderir.Hasılı semsör sadece ölçer hesap kitap işine ve nasıl kullanacağına ECU karar verir.

Aslınd bu konuda ilk açıklanması gereken şey sensörün aslında iki ana parçadan oluştuğudur.Bunlar;

1:Sensör

2:Transdüser

Bu niçin önemli? Sensörler yapım amaçlarına göre hava akışından uzaklık ölçmeye sıcaklıktan basınca kadar onlarca çeşit büyüklüğü ölçmek üzere yapılmışlardır ama bu büyüklükleri bizim anlayacağımız dile yani elektrik enerjisine çeviren parça transdüserdir. Yani sensör ölçer transdüser onu belirli aralıkta elektrik sinyali üreterek ECU'ya gönderir.Bu sinyallerde örnek verdiğiniz voltaj/amperde de olabilir amaca göre daha yüksek alçak dar veya genişte olabilir.
 
Yani aslında hava akış metre olayını sorarken biraz karışık sormuşum evet sensör hesaplayıp beyine yani ecu yada cpu ya bilgi göndermez sadece algılar ve algıladığı değerin büyüklüğüne göre bir çıkış verir bu çıkış ya bir voltaj ya bir akım yada bir frekans değeri olabilir hatta öyle ki direk haberleşme protokolü de kullanıyor olabilir can bus yada profibus yada modbus gibi olabilir....

Buradaki tanım hatalarında takılı kalmaktansa asıl boyutunda cevaplar araştırmak gerekir.

Mesela örneğim şu olsun :

Ford connect tourneo 110 hp 1.8 motor araçların hava akış metresi farzi misal 0...10 volt çıkış verir ve bu marka modele göre değişir örneğin yine farzi misal opel vectra 4...20mA çıkış verir işte parça kodu şudur gibi...
Uzun lafın kısası sn @Ar-kur-Tek hocam söylediğiniz tanımlara bizzat katılıyorum ama sormak istediğim soruyu iyi soramamışım anlaşılan...
Ama şimdi gayet iyi sorduğumu zannediyorum
 
Soruyu yine anlamadım? :(

Sensörlerin seçiminin neye göre yapıldığını mı yani aynı görevi yapan sensörlerin birinde 0-10v kullanırken niçin diğerinde 4-20 mA kullanıldığını mı soruyorsunuz?
 
Sorduğunuz sorunun cevabını buralarda bulabileceğinizi düşünmuyorum. Lakin bu gaz olayını ayarlayan, servo, aktuator v.s. gibi cihazlara giden kablolari sayarak birseylere ulaşmanız mümkün. Kablo çeşidine gore data kablosu mu guc kablosu mu bulabilirsiniz. Ve bu oranlama bilgisi kolay bulunabilicek bir bilgi değil, fakat kablolari bir osiloskop yardimi ile ölçüp elde ettiğiniz verileri matematiksel bir fonksiyona dönüşturebilirsiniz. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,596
Kullanıcılar
449,928
Son üye
welat karzan

Yeni konular

Geri
Üst