Arçelik 51 ekran tüplü tv'de stand-by ışığı yanmıyor.

Değerli arkadaşlar;51 ekran arçelik tüplü tv’nin arızası bu akşam itibariyle de giderilmiştir.Ölçümde saptırma bobinin omaj değerlerinde tereddütte kalmıştım.Bu nedenle 37 ekran SEG marka tüplü renkil tv’nin de,bu saptırma bobinlerindeki omajı ölçerek,arçelikle bir karşılaştırma yapmayı düşünmüştüm.Ölçtüğümde gördüm ki,bir taraf 3 ohm.,diğer taraf 16 ohm.bobin omaj değerini de vermekteydi.

Arızalı tv’nin bobin omajı ölçümünde sadece 3 ohm değerini ölçmüş diğer kısımda değer okumamıştım.(Daha önce de bahsettiğim gibi.) 37 ekranda 16 ohm omaj değerini ölçtüğümden,bozuk olanın da en az bu değeri vermesi gerekir diyerek düz mantıkla düşünmüştüm.

Nitekim de öyle oldu,lehim yerlerinden değil de,terminallerin iç metal kısımlarına prob ucu değdirildiğinde de,tam 16 ohm.değerini, bozulan bu tv de yine okumuştum.Yuvarlak,top şeklinde yığılmış lehimlerden (Terminal başlarından) ölçtüğümde ise duruma göre bazen 16 ohm. okunuyor,bazen de hiç okunmuyor,yani sonsuz omaj da gösterebilmekteydi.

Buradan hareketle aslında crt tv’vin BU508DF güç transistörünün neden bozulduğu da çok açık olarak (Kendi kanaatime göre) bir sonuç olarak da çıkmıştı.Çünkü tv bozulmadan önceki son günlerde de ayrıntıyla bahsettiğim gibi,tv içinden gelen küçük kıvılcım boşalmaları (EHT’deki 27-30 kV ‘luk şiddetli patlamaları şeklinde değildi boşalmalar) şeklindeki boşalımların,bu güç transistörünü doğrudan bozduğu (Arada bir temassızlık sonucu,kıvılcım geçişiyle ark da yaptığı için) anlaşılıyordu.

Çünkü saptırma bobinine uygulanacak saptırma gerilimi BU508DF güç transistörünün kolektöründen alınarak bobine uygulanmaktaydı.Oysa benim tv’nin saptırma bobinine girişteki 4 lehim bağlantısından birinde lehim kopması,soğuk lehim oluşmuş olduğundan,duruma göre BU508DF’nin anahtarlaması ile bobine gelen yatay saptırma akımı,geçerken küçük kıvılcımları da oluşturuyor,ekrandaki görüntüde bu kıvıcım esnasında görüntüde hafifçe içe doğru daralma ve yanlamasına parazitleri oluşturuyordu.Bu durumun zamanla devam ederek artması sonucunda,zaten 13-14 senedir anahtarlama görevini yapan ,yorulan bu BU508DF güç transistörü bozulmuştu.Bu transistorü söküp transistorsüz çalıştırdığımda standby devresi zaten led ışığı yanıyordu.,yani besleme devresi bir korumaya da geçmiyordu.(Daha önce bundan söz etmiştim.)

Bugün BU508DF’yi yenisiyle değiştirdim,soğutucuya bağlayıp vidasını sıktım.Hazır tv bakıma girmişken kıl çatlakları gördüğüm EHT’nin bacak bağlantılarının tümünü yeniden lehimledim.Saptırma bobinindeki bu küçük kıvılcıma neden olan nokta için,bu 4 noktayı da yeniden lehimledim.Lehim yeri kopmuş bir bağlantı daha (İlk açılışta tv soğukken kulakla işitilen ve rahatsız edici de olabilen yüksek frekanslı bir ses duyuluyor,2 dakika içinde de,yani tv ısındıkça da ses kayboluyordu) görerek onu da yeniden lehimle sağlamlaştırdım.Bunun yeri de BU508DF transistörünün tam önünde baskı devrede yer alan transistörün alüminyum soğutucusunun baskı devreye bir montaj ayağı idi,yani bu bağlantı da lehim yerinden kopup zamanla boşa çıkmıştı.Bunu da görüp gidermiş oldum.En son olarak da tv’ye basınçlı hava verip,tüm bağlantı yerlerinden tozları uzaklaştırdım ve deneme amacıyla önce standby’da,daha sonra uzaktan kumandayla tamamen de çalıştırdım.

Sözün kısası epeyce detayını da vermeye çalışarak sizlere bahsettiğim tv’im şu anda sorunsuz olarak da çalışmaktadır.İlk açılışta soğuk havalarda daha belirgin olarak duyulan,daha sonra kesilen yüksek frekanslı ses de şu anda tamamıyle kesilmiş durumdadır.

Tv’deki bu arızanın yalnızca güç transistoründe gerçekleştiği,başka bir parçanın da bundan etkilenmediği incelemelerim neticesinde görülmüştür.Bu olumlu sonuca ulaşmamda emeği geçen herkese tek tek teşekkür ediyorum.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Elinize sağlık ayrıca geriş dönüşünüz için teşekkürler :)
 
SN.BİNBAŞI.
besleme devresinin korumaya geçmesinin sebebi horizontal transistörünün arızalanması olabilir.
transistörü söküp tv yi açın,stand-by ısığı yanıyorsa ve besleme voltaları çıkıyorsa arıza horizontal devrededir.transistör ile birlikte devrede bulunam yüksek voltajlı seramik kondansatörleride değiştirmeyi unutmayın.cihaz çalışırsa transistörün ısısını kontrol edip kullanmaya devam edin kolay gelsin.

Sn.hakan 1846;hayırlı akşamlar,transistör arızası tespitinde zaten sizin söylediğinizi,yani transistörü çıkardıktan sonra besleme devresindeki standby ışığını tam görmiş ve transistörün bozulduğuna da tam kanaat getirmiştim doğal olarak.Ancak bir de şu var ki yüksek voltajlı seramik kondansatörleri ihtiyat için de değiştirmedim.Tv tam 3 gündür (3-4-5 aralık 2013'te) günde en az 8-10 saat çalışacak şekliyle de devrede sürekli kaldı,transistörle ilgili herhangi bir sorun (Aşırı ısınma gibi) veya görüntü bozulması,vb. anormal durumlar da henüz görülmedi.Tv hatta eskisinden daha da az ısınıyor (Tozlarından tam olarak kurtulduğu için de olabilir bu neden),el yordamıyla da bunu sezinledim.Bu normal durum,bundan sonraki günlerde de,yine böyle sağlıklı şekilde devam edecektir diyebilirmiyiz,yoksa kondasatörleri "sağlamcılık" adına hiç değiştirmediğim,üşendiğim için de biraz kaygılanmalımıyım,bunu tam olarak da bilemiyorum.Ama şu anda görünen tablo,bu durumun uzun süre bu şekilde,normal seyrinde gidebileceğinin de sinyalini veriyor gibi görünüyor.

Seramik yüksek voltaj Kondansatörlerinden herhangi birinde,eğer bir iç arıza oluştuysa,bu ileriki günlerde mutlaka da sorun çıkarır mı? Veya soruyu şöyle sormak istiyorum size,bu sakınca ilk 4-5 günde değil de,ileriki,yani gelecek günlerde risk oluşturabilir mi? Eğer oluşturacaksa hemen bu kondansatörleri sıfırıyla da değiştirmeyi acil olarak düşünürüm.Çünkü kesin olarak sağlamlıklarından da emin olamadan,kesin ölçemeden de,bu güç transistörünü yerine monte ettim.Ben bir sorun çıkarmayacağını umarak,ama bu konudaki engin tecrübenize de tam güvenerek konuyla ilgili bu değerli fikrinizi yine öğrenmek isterim.Saygılarımla.
 
Elleri öpülesi elektronikçiler..Sayın @hakan1846, Sayın @semihyazar ve Sayın @by lent...

Hayırlı akşamlar öğretmen27 hocam;Beni elektronikçilerden de hiç saymıyormusunuz galiba.:)Elektronik konusunda oysa size şimdiye kadar pek çok konuda,çam sakızı çoban armağanı olarak,amatör seviyelerde de olsa küçük katkılarım yine de dokundu sanırım.Yok yok,ciddi olarak da almayın bunu,sadece size bir latife (ŞAKA) yaptım..:) Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Hayırlı akşamlar öğretmen27 hocam;Beni elektronikçilerden de hiç saymıyormusunuz galiba.:)Elektronik konusunda oysa size şimdiye kadar pek çok konuda,çam sakızı çoban armağanı olarak,amatör seviyelerde de olsa küçük katkılarım yine de dokundu sanırım.Yok yok,ciddi olarak da almayın bunu,sadece size bir latife (ŞAKA) yaptım..:) Kolay gelsin.Saygılarımla.

Sayın Binbaşı Hocam sen bu forumun PİRİSİN. Şimdi seni de bu ustalarımın arasında yazsaydım bu sefer derdin ki sadece elektronik alanında eli öpülesi anlardın. Oysaki sen bütün alanlarda eli öpülesi kişisin. Senin yerin ayrı ustam. Sonsuz saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum ustam. Bu kadar kendini en ince ayrıntılarına kadar geliştirmişsin. Allah seni nazarlardan ve her türlü tehlikelerden korusun Saygıdeğer abim/ustam...
 
Sayın Binbaşı Hocam sen bu forumun PİRİSİN. Şimdi seni de bu ustalarımın arasında yazsaydım bu sefer derdin ki sadece elektronik alanında eli öpülesi anlardın. Oysaki sen bütün alanlarda eli öpülesi kişisin. Senin yerin ayrı ustam. Sonsuz saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum ustam. Bu kadar kendini en ince ayrıntılarına kadar geliştirmişsin. Allah seni nazarlardan ve her türlü tehlikelerden korusun Saygıdeğer abim/ustam...

Hayırlı akşamlar.Teşekkür ederim,geri bildiriminize aslında hiç gerek yoktu sn.öğretmen27 hocam,(Çünkü latifeydi aslı) Yine de böyle düşündüğünüz için Allah razı olsun,bu görüşünüz,sizin inceliğiniz ve güzelliğinizdendir.Ancak daha önce de ifade edebildiğim gibi bir insan yetişme ve kendini geliştirebilme yolunda "Tamam,ben herşeyi öğrendim,kendimce çok yeterliyim" dediği anda,o kişi için herşey bitmiştir bence.Tabi burada ince bir felsefe de yapmıyorum,gerçeği sadece söylüyorum size.Bunu da yakın bir zamanda tv'de açık oturumda konuşan bir tiyatrocu ağabeyimizden son günlerde,daha yeni yeni de duydum.Kendisi şöyle diyordu:"Ben herşeyi öğrendim,tiyatroda duayen oldum dediğim anda herşey bitmiş demektir,beni tiyatroda üstün kılan,bu hayatta tutan ve devamlı şevk verip sanatımın zirvesinde kalmamı sağlayan tek kuvvet,sihirli formül de,mesleğimde tam yeterli olduğumu hiçbir zaman kabul etmememdir" diyordu.İsmini vermeyi de pek uygun bulmadığım bu ağabeyimizin,büyük tiyatro ustamızın bu sözünden de hareketle,ben de ayni şekilde onun gibi düşünmekteyim.Geri bildiriminiz için tekrar teşekkürlerimi ve en derin saygılarımı sunuyorum.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Sn. binbaşım dükkanda tarif ettiğiniz şekide onarım yapıp müşterileri gönderiyoruz bu güne dek dönen olmadı içiniz rahat olsun. Kutupsuz kond arıza olması olmaa başlaması birden olmuyor zamanla kendini belli ediyor -tüp ve görüntü olarak, bunların ayaklarında soğuk lehim oluşmuşsa gidermeyin söküp alt gövdeye bakın sararma kararma varsa bu elemanı değiştirin vey nadir olarak ısı, çevresel faktörler sebebiyle ömrü tükenmişse eriyerek, kararak kendini belli eder. Seramik kond 51 ekranlarda yok büyük ekranlarda bulunuyor hor tr koruma amaçlı bu bilgiyi arkadaşlara ustalarıma hürmeten yazmadım bunca zaman yanıt gelmediğinden yazmak durumunda kaldım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,992
Son üye
plaxo

Yeni konular

Geri
Üst