Anlam veremedigim elektrik tesisat problemi

Katılım
29 Eyl 2015
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaslar merhabalar,
Su an dukkanimdaki anlam veremedigim sorun konusunda sizlerden cevap bekleyecegim. Ben olsun elektrikcilerim olsun EMO'dan gelen kintrolor olsun sorunu cozemediler. Sorun su ki:

Dukkanim bir site icerisinde altta ve elektrik kesildiginde jeneratorle besleme yapilacak sekilde ayarlanmis, elektik sigortalarinin oldugu pano yenilenmis agir elektrik ceken prizler ayirilmis sekilde hem eski hem yeni tesisati da barindiran bir sisteme sahip durumdayim.

Sebeke tesisati 3 faz sigorta sonrasinda kacak akim rolesi sayac, jenerator elektrigini ayiran komumator ile dukkan icerisindeki panoya gelmektedir. Yine pano icerisinde 3 faz sigorta cikisindan diger kucuk sigortalara giriyor.

3 faz ile notr arasinda yaklasik 220 fazlar arasinda da 370v goruyorum yani degerler normal. Ayni sekilde prizlerde de faz notr arasinda 220 volt goruyorum notr toprak arasida 1.2 volt civarinda ve direnc var yani yalanci topraklama da yapilmamis durumda.

Elektrik kesildiginde 30sn ile 1.5 dk arasinda devreye giren jenerator commutator uzerinden direk dukkan icerisindeki 3 faz sigortaya ve ordan diger kucuk sigortalara dagilir vaziyette.

Elektrik kesildiginde sebeke elektrigine bagli olan kacak akim rolesi atiyor ve jenerator devrede iken hic bir sekilde geri acamiyorum.

Jeneratorden beslemeyi yapan commutator de yine faz notr arasi 220v fazlar arasi 370v'u goruyorum, dukkan icerisinde de 3 faz sigorta ve tek faz sigortalarda degerler normal fakat prize geldigimde bir fazdan gelen prizler 70v bir fazdan gelenler 370v bir fazdan gelen de ise 220v goruyorum. Ve film burda kopuyor

Dukkan ici tesisatta sorun olsa sebeke elektriginde de ayni sorunu gormem gerekmez mi?

Bakmam gereken akliniza gelecek bir yer var mi?

Kacak akim rolesinin bozuk olmasi sorunu ortaya cikarabilir mi?

Bu sorundan dolayi 4 kere laptop adaptoru, 1 kere teshir dolabi led ve fanlari, 2 kere 2+1 hoparlor adaptoru, 1 kere 2kva online ups anakarti, 1 kere de kamera adaptoru yandi.

En son careyi jenerator tesisatini koparip sadece sebeke vererek kurtardim. Ama elektrik kesintileri de dukkanin oldugu bolgede cok oldugundan ve donuk urun cikartip sattigimdan uzun kesintilerde sorunlar yasayabiliyorum. Tabi jenerator kullanmayip jenerator parasini da vermem cabasi.

Bu arada konuyu cok basite indirgemenize gerek yoktur ben de makine muhendisiyim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Komutator dediginiz sey pako salter mi? Tam ismini yazin hatta internetten benzerini ornek gosterin. Ayak baglantilari yanlis yapilmis olabilir.
 
Bu resimdeki kontaktor ile transfer islemi. Bana kalirsa sorun burada. Jenerator kismindaki koblolarin baglantilarini kontrol ettirin. Sebeke ile joneratorun notr uclari bara uzerinde birlestirilir. Belki bu notrleri de kontaktorlerle ayirmak gerekebilir. Sizin yapmaniz gereken jen. Servisinden yardim almak. Cunku onlar bu konuya daha hakim. Normal elektrikcilerin cok sık karsilastigi bir is degil.
 
Muhtemelen jeneratörden size gelen nötr hattında bir gevşeklik veya kopma durumu söz konusu, eğer problem sizin tesisatınızda olsaydı şebekeye geçtiğinizde gene aynı arıza oluşurdu. Aşağıdaki dökümanı inceleyebilirsiniz.
http://www.emo.org.tr/ekler/bbfb0b4417da4b4_ek.pdf?dergi=971
Bir de jeneratör sadece sizin mi yoksa sitenin tamamını mı besliyor?
Saygılarımla....
 
kaçak akım rölesinin amperajını yükseltin ya da sökün gitsin. Ama topraklamada herhangi bir sıkıntı varsa böyle sorunlar da oluşabiliyor.
 
ana pnonun resmini çekip ayrıntılı bir şekilde burdan bakarak yardımcı olmaya çalışabiliriz.
ayrıca tesisatın bir yerinde bir hata yapılmış gözüküyor tesisatın tümü kontrol edilmeli.
kaçak akım bozuk olsa her zaman atar.
 
Kacak akim 80A'lik ama sorun o degil. Jenerator devreye girince tesisatin ters yone gidip de kacak akim rolesini attirmasindan bir yorum cikartilabilir dedim. Yani sistem trafodan gelen 3 faz 1 sigorta, kacak akim rolesi, jenerator tesisati sonra dukkan ici sigortalar seklinde ilerliyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,620
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst