Anlam veremedigim elektrik tesisat problemi

Arkadaslar merhabalar,
Su an dukkanimdaki anlam veremedigim sorun konusunda sizlerden cevap bekleyecegim. Ben olsun elektrikcilerim olsun EMO'dan gelen kintrolor olsun sorunu cozemediler. Sorun su ki:

Dukkanim bir site icerisinde altta ve elektrik kesildiginde jeneratorle besleme yapilacak sekilde ayarlanmis, elektik sigortalarinin oldugu pano yenilenmis agir elektrik ceken prizler ayirilmis sekilde hem eski hem yeni tesisati da barindiran bir sisteme sahip durumdayim.

Sebeke tesisati 3 faz sigorta sonrasinda kacak akim rolesi sayac, jenerator elektrigini ayiran komumator ile dukkan icerisindeki panoya gelmektedir. Yine pano icerisinde 3 faz sigorta cikisindan diger kucuk sigortalara giriyor.

3 faz ile notr arasinda yaklasik 220 fazlar arasinda da 370v goruyorum yani degerler normal. Ayni sekilde prizlerde de faz notr arasinda 220 volt goruyorum notr toprak arasida 1.2 volt civarinda ve direnc var yani yalanci topraklama da yapilmamis durumda.

Elektrik kesildiginde 30sn ile 1.5 dk arasinda devreye giren jenerator commutator uzerinden direk dukkan icerisindeki 3 faz sigortaya ve ordan diger kucuk sigortalara dagilir vaziyette.

Elektrik kesildiginde sebeke elektrigine bagli olan kacak akim rolesi atiyor ve jenerator devrede iken hic bir sekilde geri acamiyorum.

Jeneratorden beslemeyi yapan commutator de yine faz notr arasi 220v fazlar arasi 370v'u goruyorum, dukkan icerisinde de 3 faz sigorta ve tek faz sigortalarda degerler normal fakat prize geldigimde bir fazdan gelen prizler 70v bir fazdan gelenler 370v bir fazdan gelen de ise 220v goruyorum. Ve film burda kopuyor

Dukkan ici tesisatta sorun olsa sebeke elektriginde de ayni sorunu gormem gerekmez mi?

Bakmam gereken akliniza gelecek bir yer var mi?

Kacak akim rolesinin bozuk olmasi sorunu ortaya cikarabilir mi?

Bu sorundan dolayi 4 kere laptop adaptoru, 1 kere teshir dolabi led ve fanlari, 2 kere 2+1 hoparlor adaptoru, 1 kere 2kva online ups anakarti, 1 kere de kamera adaptoru yandi.

En son careyi jenerator tesisatini koparip sadece sebeke vererek kurtardim. Ama elektrik kesintileri de dukkanin oldugu bolgede cok oldugundan ve donuk urun cikartip sattigimdan uzun kesintilerde sorunlar yasayabiliyorum. Tabi jenerator kullanmayip jenerator parasini da vermem cabasi.

Bu arada konuyu cok basite indirgemenize gerek yoktur ben de makine muhendisiyim.
Vedat bey jenerator hattini sebekeye verince, sebeke noturunun degilde jenerator noturunun tesisatiniza geldigine emin olunuz. Sebekeyi ayiran kontaktorle calisan baska bir kontaktor koyarak noturu de ayirip jenerator hattini sebekeden notur dahil ayirin ve k.a.k.r sinden hangi sebeke voltaji geciyorsa o sebekeye ait noturun gectigine emin olun. Boyle yaptiginizda muhtemelen k.a.k.r tutacaktir. Cihazlarinizin yanmasida bu notur farkliligindan olmali... saygilar
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İsa ILISU nun elektrik tesislerinden dolaylı dokunmaya karşı topraklama adılı kitabının bir sayfasında bu durumu anlatan süper bir çizim vardı ; fi tarihinde fotoğrafını çekip yüklemiştim. İnternet de gezen dökümanlarda bu sayfa yok malesef ; kitap da yanımda yok ; eski mesajı da aradım ama bulamadım ; bu durumda jenerator ve Şebeke de 4 kutuplu şalter kullanılmalı ve nötr her çalışma durumunda başka bir yerden devre tamamlayamamalı diye bir ifade vardı ; yaşlı kafamda yardım etmiyor ; hatırlayamıyorum......
@ÖKSÜZÇOÇUK sende iş bitmemiş ihtiyar! :D
 
Anladığım kadarıyla şebekeden gelen ve jenaratörden gelen nötr hattının birleştirildiği yerde sorun vardır. Üçfaz nötr kontaktörlerin girişinden mi yoksa çıkışından mı birleştirilmiştir? Bunlar biri birinden bağımsız çalışmalıdır, çakıştıklarında kaçak akımın tutması mümkün olmayacaktır. Prizdeki voltajın değişkenliğine gelince Jenaratörden gelen üç faz ve nötr özellikle nötr bağlantısına dikkat edilmelidir. Kullanılan cihazlar iki faza kalınca yanması kaçınılmazdır.
 
Eski tarihli bir kionuya yazmışsınız,

Evet ilk mesajdan anlaşılıyor, jeneratör beslemesi nötründe hata var.
Hatta nötr yerine fazı servis ettiği bariz,
prizlerde 370V görülmesinden , adaptörlerin şunun bunun gümlemesinden açıkça belli.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst