akım trafosu DOYMAA KATSAYISI

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
72
Puanları
1
Yaş
39
akım trafolarında doyma katsayısı hakkında bilgisi olan varmı?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Arkadaşım akım tarfolarında doyma katsayısı veya kırılma noktası dediğimiz gerlimin 10 katı akımın 50 katı arttığı nokta doyum noktası veya kırılma noktasıdır.
Saygılar....
 
akım trafolarında doyma katsayısı hakkında bilgisi olan varmı?

Akım trafolarındaki doyma katsayısı akım trafosu nüvesini doymaya götüren minimum akımdır ki bu akım sekonder akımının belirli bir katı olarak ifade edilir.
Uygulamada n<5 veya n>10 şeklinde gösterilir. Bildiğimiz gibi akım trafoları doyuma gidinceye kadar primerinden geçen akımla doğru orantılı olarak sekonderlerinden bir akım geçmesine müsaade ederler. Nüve doyuma gittiğinde ise primerden ne kadar akım akarsa aksın sekonderden geçen akım aynı kalır.

ölçü devrelerinde kullanılacak akım trafolarında doyma katsayısının 5 den küçük olması istenir.Zira oluşacak çok yüksek kısa devre akımlarında ölçü aletinin zarar görmemesi istenir. Bu yüzden doyma katsayısı n 5 ten küçük olmalıdır.

koruma devrelerinde kullanılan röleler arıza durumunda çalıştıklarından seçiciliği sağlamak için anma akımının 10 katına kadar geçen akımları algılamak isterler. bu yüzden röleyi besleyen akım trafosunun sekonderinin anma akımının 10 katına olan akımları primerinden geçen akımla doğru orantılı olarak ölçmesi yani doyuma gitmemesi istenir.bu yüzden n> 10 dur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,251
Mesajlar
916,207
Kullanıcılar
450,067
Son üye
ERENLER04

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst