Akım ölçmek için yardımınız gerekli

the_dalga

Üye
Katılım
27 Mar 2009
Mesajlar
174
Puanları
1
Yaş
39
Öncellikle Selamlar

320V doğru gerilimi mosfetler yardımıyla sürerek trafoya gönderip 3000-4000V seviyesine çıkarıyorum. Seconder sargının bir ucu direk toprağa bağlı. Diğer ucuna da kapasitif bazı elemanlar gelerek sonunda toprağa ulaşıyor. Ben bu aradaki akımı ölçmek istiyorum.

Çıkış sinyalimin 22Khz de bir AC sinyal olduğunu belirtmek isterim.
Bu konudaki tavsiyelerinizi bekliyorum.

Ben 2 yöntem düşündüm.
İlki optocouplerde ama 1000Vrms değerinin üstünde garanti veren bir optocoupler bulamadım.

İkinci yöntem bir akım trafosu kullanayım dedim , bir firmadan 22 Khz lik 1 e 100 lük orana sahip bir küçük trafo bulabildim. Trafonun çıkışına bağladım , ampermetrede okuduğum maksimum değer 4mikroamper. Akım trafosundan pek anlamıyorum. Yani bu ilk deneyimim , acaba trafonun kablosunun üstündeki kılıfı sıyırmalımıyım? Ben akım trafosuna 1k lik direnç bağladım. Aletim çalışırken makismum 4V a çıkan bir sinüs oluşuyor ve bu benim için yeterli. Çünkü bunu doğrultup PİC ile ölçebilirim. Sizce böyle bir yöntem kullanırsam hata yapmiş olur muyum.

Varsa acemiliklerim için özür diler , gelecek her türlü desteğe açığım.

Aletin çıkışına ne bağlarsam bağlayayım , 4000V meselesi yüzünden hemen toprağa atlama yapmak istediğini , bu yüzden çözümlerin ciddi izalasyona sahip olması gerektiğini hatırlatayım.

Desteklerinizi bekliyorum.
 
Ek olarak akım değerim de 0-25mA arasındadır.
 
Çalıştığım fabrikada özel bir proses için kullanılan 150 kW 50 kHz güç kaynaklarında çıkış akımı ölçümü için akım trafosu kullanılıyor. Güç kaynağının tüm akım ve gerilim ölçümleri tek bir karta geliyor ve bu karta akım değerleri de sizin yaptığınız gibi dirençler üzerinden gerilim olarak okunuyor.

Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,238
Mesajlar
916,085
Kullanıcılar
450,047
Son üye
alperenyildiz5252@hotmail

Yeni konular

Geri
Üst