Akıllı Telefonlar ile Sıvı Analizi Yapılabilecek

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Akıllı telefonların yapamadığı hünerlerden biri de bu daha kalmıştı; sıvı analizi yapabilmek; bu da sonunda mümkün olabildi. Alltaki alıntı yazıda bunu okumuş olacaksınız. Kolay gelsin.

7i06wzm.jpg

Sıvıların içeriğini tanımlamak için kullanılan cihazlar genel olarak karmaşık yapıda olup gündelik hayatta bu tür analizleri yapmak mümkün değildir. Ancak yapıları yeni bir çalışma akıllı telefon gibi cihazlarla bilinmeyen sıvıları tanımlamaya imkan sağlayabilir. Çin'deki Shenzen Üniversitesinden Yandao Huang ve arkadaşları tarafindan yapılan çalışma, akıllı telefonun zil sesinden gelen titreşimlerin bir sıvının viskozitesini, yani akmaya karşı olan direncini ölçmekte kullanılabileceğini gösteriyor. Bu durum, farklı sıvı moleküllerinin değişik viskozite katsayılarına sahip olmasından kaynaklanıyor.

Bundan faydalanarak suyun kirliliği analiz edilebilecek ya da idrar örneğindeki protein ve hormon seviyeleri ölçülerek böbrek rahatsızlıklan tespit edilebilecek. Araştırmacılar yaptıkları çalışmada, sıvıları koyacak bir hazne ve akıllı telefonu güvenli bir şekilde tutmaya yarayan bölmeyi içeren bir tasarımın üretimini üç boyutlu baskı cihazı ile gerçekleştirdiler. Kabın içerisine konulan sıvıyı titreştirmek için telefonun motorunu kullanan ekip, yerleşik hareket sensörü sayesinde, yansıyan hareket dalgalarından yola çıkarak sıvı moleküller arasındaki sürtünmeyi ölçtüler.

Çalışmada sıvı viskozitesini doğru ölçmek için telefondan gelen titreşimleri ve ölçümlerde hataya neden olabilecek diğer bileşenleri ortadan kaldırmak amacıyla çeşitli sinyal işleme ve optimizasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Bu aşamadan sonra yapılan denemelerde sıvı viskozite ölçümleri % 2.9 hata ile gerçekleştirildi. Ayrıca 30 farklı sıvı % 95,47 doğruluk payıyla başarılı bir şekilde birbirinden ayırt edilebildi.

Sıvılarda bakteriler, kir veya minerallerin bulunması sıvının viskozitesinde değişimlere neden oluyor. Buna dayanarak geliştirilen yöntem sayesinde akıllı telefon kullanılarak musluk suyu, yağmur suyu, durgun su ve uzun süre havaya maruz bırakılan su birbirinden kolaylıkla ayırt edilebiliyor.

Araştırmacılar yöntemin içme suyunun güvenliğini basit bir şekilde tayin etmekte kullanılabileceğini belirtiyorlar. Bu yöntemle idrardaki ürik asit ve proteinlerin de doğru bir şekilde tayin edilebildiğini bildiren ekip, bu sayede nefrit (böbrek iltihaplanması) gibi böbrek rahatsızlıkların tanılamasının evde kolay bir şekilde yapılabileceğini bildiriyorlar.

Diğer taraftan, yöntemin laboratuvar koşullan dışında uygulanabilmesinin önünde bazı engeller de bulunuyor. Örneğin, sıcaklığın viskozite üzerine etkisi ele alındığında, analizler süresince sıcaklık kontrolünün sağlanması gerekiyor. Ayrıca sıvıların konduğu kabın hangi malzemeden yapıldığı ve boyutlan da ölçümleri etkileyebiliyor ve bu nedenle tüm farklı durumlar için yeni matematiksel modellemelere ihtiyaç duyuluyor. Karışık sıvıları tanmlamakta da zorlanan yöntemin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan araştırmacılar, sıvıların yüzey gerilimi gibi farklı özelliklerinin de analiz yöntemine eklenerek bu zorluğun aşılmasının mümkün olduğunu belirtiyorlar. (Tuncay Baydemir)

Alıntıdır. Kaynak:

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Kasım 2021, Sayfa 8-9, Haberler, Akıllı Telefonlar ile Sıvı Analizi Yapılabilecek
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,918
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst