Akü şarjı

NASSA

Üye
Katılım
29 Eki 2008
Mesajlar
122
Puanları
1
Selam
Seri bağlanmış iki adet, (tanesi 12V 26ah olan) kuru akü var, bunu şarj edebilmek için rüzgar tribününden aldığım enerjinin en az kaç (V) veya kaç (A) güçü olması gerekir.?

Türbünden aldığım güç aküyü şarj edemiyor, markasını modelini bilmediğim alternatör ile ölçtüğümde rüzgar gücüne göre 0-40V arası (boşta) elektrik alabiliyorum..

Kolay gelsin..
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
2 adet seri bağlı akü 24 v. grup oluşturur. Bunun için de en az 28 v. gerilim gerekli. Aküler kapasitesinin 1/10'u kadar amperle şarj edilmeleri uygun olsada rüzgar türbini gibi sürekli değişen üretimlerde 1 amperle şarja başlar.

Türbinden aldığınız enerji boşta iken yüksek olabilir, ne zaman yüke binerse işte o zaman kasmaya başlar ve devri yavaşlar, haliyle gerilim de 28 v. altına düşeceği için üretim olmaz.

Madem 28 v. elde edemiyorsunuz aküleri seri değilde paralel bağlayarak 12 v. olarak kullanmayı neden düşünmediniz ?
24 v. için misal, 400 devire ihtiyaç varsa 12 v. için 250 devirlerde üretime başlar.
 
Son düzenleme:
Sayın Şef'im öncelikle cevabınız için teşekkür ederim..

Elimde, bahsi geçen aküleri barındıran UPS güç kaynağı mevcut, içerisinde 24-220 V inverteride olduğundan, bu cihazı türbin ile şarj edip, işyerindeki 12 adet 50W ekonomik ampulleri yakmasını istemiştim. Aküleri paralel bağlamak aklıma geldi, ancak inverterin 24V istediğini düşnerek bağlantıları değiştirmedim, ki bu yapıldığı zamanda, aynı anda şarj edip kullanma şansı olmuyordu..

Yanıldığım bir diğer husus ise aküye azda olsa enerji verdiğimde, verilen enerji kadar şarj olabileceğiydi, akünün + kutbuna çekvalf işi görmesi için diyot bağlantısı yaptım, yani aküden alternatöre gidiş kapalı, altörnetörden aküye ise akış yönü açık.

çinden, 3.5KW lik alternatörün gelmesini bekliyorum, onu bekleyene kadar böyle bir deneme yapayım dedim, 5mm alüminyum kıvırmadan yaptığım kanat boyu 2m, yani türbinin rotor çapı 4m.. 7,5 oranlı redüktörlü.
 
Neden 24 v. bağladığınızı anladım. 12 v. kullanma imkanı yok.
Yalnız alternatörden gelen elektriği akü şarj cihazı olmadan aküye nasıl vereceksiniz ?
Araya bir adet diyot koymakla olmaz. Akü şarj cihazı mutlaka olmalı.

Sistemde 7,5 oranlı redüktör var demişsiniz. Küçük çaplı rüzgar türbininde redüktör kullanmak kanatları aşırı zorlar. Mümkünse kanatları direk alternatör miline direk bağla.

Çinden ithal edeceğiniz alternatör değerleri nelerdir ? Kaç devirde kaç volt/amper veriyor gibi bilgileri paylaşabilirmisiniz ?
Sakıncası yoksa birde bu alternatörün fiyatı ne kadar ? Burada yazmak istemezseniz bana özel mesaj atabilirseniz sevinirim. Benim yaptığım alternatörle kıyas yapabilmek için soruyorum.
 
Ömceki mesajımda akünün şarj olamadığını belirtmiştim, hafta sonu açık bırakdığım bağlantıda bugun akülerin şarj olduğunu gördüm, yaptığım ortalama hesaplamada volt\amper ikilisiyle 40W gibi bir güç elde edildiğini anladım, 620Wh olan aküleri saatte ortalama 40W ile şarj edildiğinde 15 saat gibi bir zamanda şarj olabiliyor, kanat çapına göre 40W komik rakam ancak denemek için üzerinde etiketi olmayan bir motor kullanmıştım (sanıyorum elektrik verilerek kullanılan DC motor, alternatör olsun diye yapılmamış)

4m rotor çapı olunca çok fazla devir elde etmek mümkün olmuyor, anemometre ile yaptığım ölçümlere anlık ortalama 10m/s rüzgarda rotor 120 devir gibi bir rakama ulaşıyor, buda sistemin mekanik yapısına zarar verebiliyor ki 7,5 oranında redüktör olduğu halde..

Dışarıdan gelen 3,5Kw lık alternatör, 250 devirde 3,5Kw 450V 290 devirde 4,5Kw 550V elektrik üretebilmekte fiyatı kdv dahil 3470$,

Bana gerekli olan max 100 devir için 1/3 oranında rediktor kullanacağım, reklam olmaması için alternatörle ilgili linki size Ö.M olarak gönderdim, ayrıntıları oradanda inceleyebilirsiniz..

Tabiki bu işin birinci yönü, daha Şebeke bağlantılı inverter, çift yönlü sayaç gibi cihazlarda sisteme gerekmekte..

Saygılar
 
Sayın NASSA.
İlk yazınızda ups aküsünün şarjından bahsetmiştiniz. Bu linkini verdiğiniz alternatör bu sistem için çok gelmeyecekmi ?
Ya da böyle büyük bir alternatör almışken üretilen elektriği satmayı mı düşünüyorsunuz.
 
Sayın ŞEF'm

Günlük ortalama tüketimim 700Kw civarında, kullandığım makinalar düzensiz akımda elektrik kullandığından (Plastik enjeksiyon) milyon euroluk türbinlerin haricinde, ihtiyacımı doğrudan türbinden karşılama şansım pek yok. Elektrik piyasası düzenleme kanununa göre üretilen elektriğin, alınandan daha ucuza şebekeye geri satılması mümkün. Buda faturamın bir kısmınınin silinebilineceği anlamına geliyor. Benim faturalarımı 50-80Kw gibi bir türbin tamamen sıfırlayabilir. 3,5 Kw lık alternatörle, yıllık bazında faturamda ne kadar değişiklik yapacağına ilişkin gözlemleme yapabilmek için uğraşıyorum. Eğer bundan alacağım verim (rüzgar durumuna göre) yeterli gelirse, ya daha büyük bir türbin yaparım, yada satın alırım..

Akü doldurma meselesi ise konunun dışında kalıyor, alternatör gelene kadar deneme yapmak için kullandım, akü doldurmanın bana bir faydası yok.. makinalarımın bir tanesi 120Kw, ve enjeksiyon anında faz başına 150-200A güç kullanıyor..

Saygılar..
 
sevgili dostlar öncelikle merhaba,
karavanımda yenilenebilir enerji olarak güneş paneli almak istiyorum; birçok araştırma yaptım tabiiki elektrik ve elktronik olarak çok bilgim yok sorma danışma ve araştırmaya dayalı bilgiler
buna göre 12 volt 300 watt lık (büro tipi donduruculu mini buzdolabı+ led tv ) bir sistem işimi görecek, ancak araştırmalarımda 24 volt luk güneş panelleri daha yüksek amperlik güç üretmekte olduklarını okudum , 24 voltluk panellerde iki tanesi işimi görecekken 12 voltluk olandan üç panel almam gerekiyor, ( buda karavanın üzerinde daha yer kaplaması ve diğer artı avantaj gibi geliyor) burada özellikle sormak istediğim olay ,
- 24 voltluk aküden nasıl 12 volt yararlanabilirim .
- sistemimi 24 volt olarak ayarlattırırsam bana avantajı ne olur
- 24 voltluk güneş panellerinde sistemin şarj süresi daha kısamıdır
-
-
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,761
Kullanıcılar
449,977
Son üye
keskiyan

Yeni konular

Geri
Üst