AG dagıtım bara mesafesi.

akar61

Üye
Katılım
6 Haz 2009
Mesajlar
69
Puanları
1
Yaş
36
arkadaşlar 1600 kva lık pano siparişi verdik ve panomuz geldi panoyu detaylı bir şekilde kontrol ettim fakat bir şey dikkatimi çekti baraların birbirine olan mesafeleri kumpasla ölçüldüğünde 10mm sizce bu normal mi. ag dagıtım baralarında sizce yada yönetmeliğe göre kaç mm olmalıdır tşkler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ne yazikki yonetmeliklerimiz bu konuda yetersiz. Baralar arasi mesafe ile ilgili bir denetim ve disiplin yok. Elektrik muhendisleri odasi ve Tedas'a bu konuda bir kac kere dilekce yazdim ama hala bir cevap alamadim. Konu ciddi, sizide dikkatinizden oturu kutluyorum.

Baralar arasi mesafe dogrudan Skin Effect(Deri etkisi) ile ilgilidir. Alternatif akimin dezavantajidir. Akimin baranin icinden homojen olarak degilde sadece yuzeyinden gecme egilimi gostermesidir. Bu durumda iletkenimizi efektif olarak kullanamamis oluyoruz. Diger dez avantaji yuzeyde yogunlasan elektonlarin en yakin iletken ile temasa gecmesi durumudur.

Bu yuzden baralar arasi mesafe ve baralar ile pano karkasi arasi mesafe oldugunca genis tutulmali. NE kadar genis tutulmali, en az bara kalinliginin 3 kati kadar. Bazi kaynaklarda en az bara kalinligi kadar tabiride kullanilmaktadir.

Siz durumu farketmissiniz, kendi kendinize bu iste bir yanlislik var baralar arasi mesafe cok yakin olmaz diyorsunuz, hatta iddianizi guclendirmek icin yonetmeligide arkaniza almak istiyorsunuz ama uzgunum. Sadece panocunun degistirmek icin isteyecegi paranin yarisini kabul ederek duzelttirmekte karli bir alisveris gibi gorunuyor.
 
baralar ARASI MESAFE 690V 8MM 1000V 1,4 MM DİR PANOCU ARKADAŞLAR DOĞRU YAPMIŞLAR FAKAT BİZ KABACA ÖĞRENMİŞİZ EN AZ 2 SANTİM OLMALI YOK 5 SANTİM OLAMALI DİYE YANLIŞ BİLGİLER BUNLAR SNYYALSAL ARKADAŞIMIN BAHSETTİĞİ BARA KESİTİ KADAR BOŞLUKTUR O DA AYNI FAZDAKİ 2 İLETKEN ARASINDAKİ BOŞLUKTUR MİNİMUM BARA KALINLIĞI KADAR BOŞLUK BIRAKILMALIDIR BUNLARA İLAVETENDE ŞAYET PANO YAPTIRDIĞINIZ FİRMA PROFOSYENEL Bİ FİRMA İSE İZALASYON TESTİ YAPMIŞTIR SIKINTI OLMAZ
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst