Adc ile hassas ölçüm

povver

Üye
Katılım
3 Ağu 2009
Mesajlar
21
Puanları
1
analog digital çevirilerde tam olarak hassas bir ölçüm nasıl yapılır...normalde yaptığımda 5 voltu 4.999v olarak alıyorum ama tam olrak çevirmek mümkün mü?
 
Çözünürlüğü daha yüksek adc kullanınız. Bir de 5 V gerilimde ripple denilen tepecikler fazla ise ortalama değer okumanız daha doğru sonuca ulaştırır. Ayrıca 5 V için 4.999 çok küçük bir hata, nerede kullanacaksınız?
 
adc üzerinde çalışıyorum 5v u örnek verdim ama daha yüksek gerilimlerde bu fark edeceğinden...sordum.. dediğiniz gibi ripple fazla ise ort degeri nasıl okuruz biraz açıklayabilir misiniz?hayırlı günler....
 
ripple için bir filtre tasarlaman gerekiyor, yazılımsal da olabilir bu.
 
Daha yüksek gerilimlerde hassas, çok turlu trimpotlarla yapacağınız bir gerilim bölücü kullanabilirsiniz. Fakat bu yöntem çok hassas sistemlerde problem çıkartabilir.
 
ripple için bir filtre tasarlaman gerekiyor, yazılımsal da olabilir bu.

Arkadaşın dediği gibi yazılımsal bir filtre ani değişimleri sönümleyecektir. Adc'den okuduğun değeri 1.değişkene, bir sonraki okuduğun değişkeni 2.değişkene atadıktan sonra bunların ortalamasını alıp başka bir değişkene ata ve adc değeri olarak bu değişkeni kullan. 2 değişken yerine daha fazla değişkende kullanabilirsin. Dizi yöntemini kullanarak örneğin. Hassasiyet ile ilgili bir durum. Kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,775
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst