Adaptör Gerilimini Düşürmem Gerek (Yardım)

Katılım
28 Kas 2017
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
28
Herkese selamlar elimde 12v 1a klasik demode siyah adaptörlerden var led trafomu patlattığım için bunu
kullanmam gerekiyor.

-Yardıma ihtiyacım olan nokta şu ; Ölçünce 12.50V gerilim çıkıyor şerit ledim 11.20v tan sonra aşırı ısındığı için yaklaşık 1.30v gibi bir gerilim düşürmem gerekiyor.
Diyot ile nasıl gerilimi düşürebilirim ?
Hangi diyotu kullanmalıyım ?
 
2 adet silisyum diyodu kendi aralarında seri bağlı olarak ve adaptörle şerit ledler arasında seri bağlı halde kullanırsanız yaklaşık 0.65*2=1.30 voltluk bir voltaj düşümü olur. 1N400X serisinden(1 amper sınırlı) veya 1N540X serisinden (3 amper sınırlı) olanını şerit ledleri besleyen akımın amperine göre en uygun olanlarından seçebilirsiniz. X harfi silsiyum diyodun dayanacağı max. volt değerini gösterir, örneğin 1N4001 deki "1" rakamı 100 volta kadar bu diyot dayanır demektir. Şerid ledi beslerken adaptörden şerid lede geçecek olan daha fazla amper değeri için; yine silisyum yapılı ancak başka serilerdeki silisyum diyotların yine 2 adedini seri olarak adaptör>şerid ledler arasında kullanmanız gerekebilir. Alttaki linkte 1 ve 3 amperlik diyotların listesi vardır. Kolay gelsin.
http://320volt.com/en-basitinden-temel-elektronik-baslangic/
 
Son düzenleme:
2 adet silisyum diyodu kendi aralarında seri bağlı olarak ve adaptörle şerit ledler arasında seri bağlı halde kullanırsanız yaklaşık 0.65*2=1.30 voltluk bir voltaj düşümü olur. 1N400X serisinden(1 amper sınırlı) veya 1N540X serisinden (3 amper sınırlı) olanını şerit ledleri besleyen akımın amperine göre en uygun olanlarından seçebilirsiniz. X harfi silsiyum diyodun dayanacağı max.voltu gösterir, örneğin 1N4001 deki 1 rakamı 100 volta kadar bu diyot dayanır demektir. Şerid ledi beslerken adaptörden şerid lede geçecek olan daha fazla amper değeri için; yine silisyum yapılı ancak başka serilerdeki silisyum diyotların yine 2 adedini seri olarak adaptör>şerid ledler arasında kullanmanız gerekebilir. Alttaki linkte 1 ve 3 amperlik diyotların listesi vardır. Kolay gelsin.
http://320volt.com/en-basitinden-temel-elektronik-baslangic/
Çok teşekkür ederim foruma üye olur olmaz kaç gündür uğraştığım derde derman oldunuz adamsınız :)

@binbaşı adaptörün + çıkışına diyotun - ucumu + ucumu gelecek ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
PL9RJ9.jpg


Üstteki şekildeki gibi diyot üzerinde çizgi şeklinde işaretli olmayan kısmı (diyodun +' sı veya P bölgesi kısmı) + uca denk gelecektir. Diyotta üzerinde çizgi şeklinde işaret olan kısmı bu adaptörün +' sına tam gelirse ters polarlanma oluşur, bir elektrik geçişi olamaz. Yani diyodun anot (+) ucu (P kısmı) adaptörün + ucuna bağlanmış olacak. N kısmı olan katot (-) ucuyla ise adaptörün + çıkışı olan kutbuyla ters polarlanma oluşur, 2 seri diyottan akım geçmemiş olur. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,957
Mesajlar
913,907
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst