8051i c ilemi yoksa asm ile programlamamı geliştirmeliyim

mikro27

Üye
Katılım
21 Tem 2007
Mesajlar
67
Puanları
1
Yaş
39
Orta derecede c # ve c++ biliyorum 8051 programlarken c dilinde kolaylıkla yapıyorum ama beni düşündüren forumlarda vede genel sitelerde hep asm ile kodlamışlar ilk seviyede bi asm biliyorum acaba tekrar dönüp asm mi geliştirmeyim bana herhangi bi zararı olurmu.
 
Arkadaşım ASM öğrenmen ve ASM ile programlaman herzaman karına olacaktır, şahsen ben PIC için Basic i öğrendim ama ASM gibisi yok hatta şimdi basic i hiç kullanmıyorum, ASM de MCU yu daha verimli kullanıyorum...
 
Ama şu avantaj sağlamıyormu

Kod kısalığı
Kod karmaşalığını
Hafıza da daha az yer alma

gibi avantajları var bence misal siz ASM gibisi yok demişsiniz bunu sebebi ne

Ben çok büyük bi muallakta kalıyorum o zaman
 
İşin özü asm dir.Fakat her şeyi asm de yazamassın.
Örneğin bir standart sapma işlemi için karekök,kare alma ve bölme işlemi gerekir.Bu aritmetik işlemler kayar nokta aritmetiği ise bunları asm de yapmak deveye hendek atlatmakdan daha zordur.
Benim önerim önce asm ye tam hakim olmak daha sonra c kullanmaktır.
Ben şu an programları c ile açıyorum.istediğim an asm ye atlıyorum.En verimli program yazma tekniği budur.
C kodu herzaman daha büyütür,daha fazla ram ister bunu unutma.....
 
Slm Arkadaşlar

asm ogrene bilecegim ve acıklayıcı bilgi lazım mumkunse cokca dokuman nasıl elde edebilirim
Teşekkurler
 
karekök filan almak için ise basic i yapan şahıs nasıl macro oluşturmuş ise bizde asm de matematiksel işlemleri yapıp kullanıyoruz, fakat bize dez avantajı nedir sorarsanız çok uzun bir zaman kaybı oluyor.
Bunun haricinde yapamayacağınız hiçbir şey yoktur asm de.
 
Sürekli geliştirdiğiniz ve performansın her kırıntısına ihtiyacınız olan bir projeniz varsa ASM yoksa yüksek seviyeli bir dil (örneğin C) bence daha uygun.
 
En iyisi,ikisini bir arada,gerektiği yerlerde kullanmak,arkadaşların dediği gibi.C nin en berbat tarafı,hatanın nedereden kaynaklandığını belirtmemesi.Ancak bazı kişiler,Assembler üretmişler,for next vs.kullanabiliyorsunuz.Hem assembler,hem de daha düzgün görünüyor kodlar.Örn:Andreas Roth'un yaptığı.Kitaplarının çok faydası oldu bana şahsen,ama Almanca..
 
Bence de asm ye hakim olduktan sonra C ile programlama yapmaktır. Günümüzde C derleyicileri çok gelişti, asm ile C arasındaki hex dosya uzunluğu farkı %10 dan fazla olmaz. Ama benim tavsiyem, C de kodu yazdıktan sonra derleyip, asm kodunu görüntülemen ve böylece derleyicinin; senin C de yazdığın kodu nasıl asm ye çevirdiğine bakman. Böylece asm de düşünüp C de kod yazarsın, hex dosyanın buyutu da küçülmüş olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,300
Mesajlar
916,541
Kullanıcılar
450,131
Son üye
probey313

Yeni konular

Geri
Üst