72 ekran arçelik tv 3470 model,Yanlardan daralma

kencebay

Üye
Katılım
21 Haz 2018
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
48
Merhaba arkadaşlar elimde 72 ekran arçelik tv 3470 çift scartlı bir model var,
tv ilk açılışda sorun yok ara sıra yanlardan daralma oluyor,yaklaşık 10-20 sanıye arası daralıyor yanlar siyah şekilde ,sonrasında düzeliyor,1 -2 saat problem yok ara sıra problem gerçekleşıyor....

Sizce nedir arkadaşlar problem şimdiden teşekkur ederim...
JvjlZX.jpg
 
ENERJİ KABLOSUNU ÇIKARIN ! lütfen dikkat edin yüksek voltaj tehlikesi.
tv arka kapağını aç gördüğün siyah en büyük trafo (ucundan kırmızı şapkalı kablo çıkıp tüpe yapışıktır)bu tht trafosudur.bu yapışkan şapkayı sakın ola içini elliyim vaya çıkarıyım deme.tüp dolu olduğundan tvde elektrik yokken bile kötü çarpılırsın aman dikkat.senin yapacağın bu trafo ve civarındaki (burası yatay kat oluyor)
silindir şeklindeki kondansatörleri + ve - yönlerine (- yön bacağı üstünde işaretli olur)
.maliyetin 20tl yi de geçmez foto koyarsan değişeceğin malzemeleri işaretleyebilirim
 
Merhaba arkadaşlar elimde 72 ekran arçelik tv 3470 çift scartlı bir model var,
tv ilk açılışda sorun yok ara sıra yanlardan daralma oluyor,yaklaşık 10-20 sanıye arası daralıyor yanlar siyah şekilde ,sonrasında düzeliyor,1 -2 saat problem yok ara sıra problem gerçekleşıyor....

Sizce nedir arkadaşlar problem şimdiden teşekkur ederim...
JvjlZX.jpg
Cihazınızın muhtemelen E/W (Doğu-batı düzeltme) devresinde soğuk lehim hatası var.Öncelikle bu devre elemanları ayaklarının lehimlerini yenileyin.Şase üzerinde bu elemanlar EHT trafosu ve vertical entegresi,saptırma soketi civarındadır.Şasenin ilgili bu kısımlarının lehimlerini elden geçirin düzelmez ise arızalı parçaların neler olabileceğini belirtiriz.Belirttiğiniz arıza şekli şasede soğuk lehim veya çatlak olabileceğini göstermektedir.Bu işlerde yeterli bilgi ve deneyiminiz yok ise hiç uğraşmayın.Arızayı büyütebilirsiniz.Kolay gelsin.
 
Teşekkürler arkadaş lar ilginiz için, her ikisinidemi yapmam lazım dediklerinizin foto atabilirim bikaç güne
 
Merhaba. Sadece soğuk lehimle oluşan bir arıza türüdür. Bu anlarda yatay çıkış katındaki yatay saptırma güç transistörüne aşırı yükler binerek aşırı ısınıp veya bağlantı zaafiyetleri büyük darbeler şeklinde bu anahtarlama görevli transistöre iletilip onun yanmasına bile neden olabiliyor, buna çok dikkat! Bu arızanın soğuk lehimle oluştuğunu, aslında yatay saptırma transistörü bozulup değiştiğinde (başıma yeni geldi, bu kış 2. kez yine değiştirdim) arızanın soğuk lehime neden olan yeri tam olarak bulamadığınızda yine devam ettiğini aslında arızya soğuk lehimin yol açtığını çok açıkça görürsünüz.

Çok kritik yerler olarak örneğin; EHT trafosunun ayaklarını, saptırma bobinindeki bobin bağlantı noktalarının bu bağlantı lehimlerini, yatay saptırma katı güç transistörünün ayaklarını, (BU508DF gibi) yatay saptırma katındaki soğuk lehim bağlantısından şüphelenip yenileceğiniz tüm yeni lehim yerleriyle bu sıkıntıyı tümüyle kaldırabilirsiniz. Ancak buna neden olabilen suçlu soğuk lehim yeri/yerlerini mutlaka bulup lehimleri tazelenmelidir. O zaman sıkıntı tümüyle kalkıyor, merak etmeyin.

Bu aşamada yedek parça değişim aşamasında hiç değildir, sorduğunuz üzere, sadece büyüteçle soğuk lehim yerleri bulup lehimleme aşamasındasınız, inanın. İki kere başıma geldi, ikisinde de yatay saptırma transistörü yandı, yenisiyle değişmesiyle de düzelmedi, sadece soğuk lehimli yerler bulunup lehimlenince arçelik 51 ekran tüplü TV'im tam düzeldi. Kolay gelsin. Başarılar. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim sevgili arkadaşım verdiğin bilgiler için...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst