50 metre çok hassas mesafe ölçüm

azobaskan

Üye
Katılım
17 May 2009
Mesajlar
10
Puanları
1
iyi Günler,
Yapmakta olduğumuz bir proje gereği 0...50 metre arası çok hassas bir ölçüm yapılması gerekiyor. Hareketli olan sisteme bir reflektör takılarak analog çıkış ile plc 'ye bilgi aktarılması isteniyor.

Mesafe sensörü olarak ne önerirsiniz ?
 
aklıma şöyle bir şey geldi. ben olsam mümkünse plc yerine mevcut lazerli ölçüm sistemlerinden çıkış alıp onları kullanmayı denerdim.
 
İlginiz için teşekkür ederim ancak projede profesyonel bir plc kullanılmaktadır
 
Mesafe ölçümü için en doğru ürün ultrasonic sensordur. Baska markalarda da vardir ancak siemens te oldugunu kesinlikle biliyorum. Bu urunlerde dikkat edilecek en onemli nokta olcum araliginin 0' dan baslamamasi. Belli oranda kör noktanin olmasi.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Bence lazer ultrasonic sensore göre daha az sapma ile doğru ölçer bir kaç ölçüm yapıp ortalamasını alırsınız
 
pf_logo_fa.png
VDM28-50-R1-IR-IO / 73c / 110/122


Evrensel mesafe sensörü, reflektör ölçümü, IO-Link arabirimi, ölçüm yöntemi PRT, 50 m algılama aralığı, kızılötesi lazer ışık, lazer sınıfı 1, push-pull çıkış, analog çıkış, M12 fiş

Ölçüm aralığı0.2 ... 50 m
Işık kaynağılazer diyot
tipik. Ta = +25 ° C'de ömrü 85.000 saat
Hafif tipkızıl ötesi ışık
Lazer anma değerlendirme
Lazer sınıfı1
Dalga boyu780 nm
Ölçüm yöntemiDarbe Ranging Teknolojisi (PRT)
Işık noktasının çapı20 ° C'de 50 m mesafeden <50 mm

http://www.pepperl-fuchs.com/global...mxattrib=a_107377/108027&amxattrib=a_193/217&
 
pf_logo_fa.png
VDM28-50-R1-IR-IO / 73c / 110/122


Evrensel mesafe sensörü, reflektör ölçümü, IO-Link arabirimi, ölçüm yöntemi PRT, 50 m algılama aralığı, kızılötesi lazer ışık, lazer sınıfı 1, push-pull çıkış, analog çıkış, M12 fiş

Ölçüm aralığı0.2 ... 50 m
Işık kaynağılazer diyot
tipik. Ta = +25 ° C'de ömrü 85.000 saat
Hafif tipkızıl ötesi ışık
Lazer anma değerlendirme
Lazer sınıfı1
Dalga boyu780 nm
Ölçüm yöntemiDarbe Ranging Teknolojisi (PRT)
Işık noktasının çapı20 ° C'de 50 m mesafeden <50 mm

http://www.pepperl-fuchs.com/global...mxattrib=a_107377/108027&amxattrib=a_193/217&
Hassasiyeti de ben ekleyeyim: 25mm
 
Selamun Aleyküm
https://www.kontrolkalemi.com/forum...mesafe-sensoru-için-yardım.50837/#post-291691 tipi alakalı konular ve üyelerin mazideki yazışmaları, kontrolkalemi ortamındaki yardımseverliğin yanı sıra nostaljik emareler göstermekte...
Hassasiyetin çok diye tanımlanan şu hali sayısal olarak (mm nin .. % si) olarak verilirse ve hareketli kısımlar, yapılan/üretilen iş tarif edilirse sistemler daha iyi analiz edilebilir.
Linkte de bahsedilen çözümler incelenirken birçok çözüm kombine de edilebilir.
50 metre gibi uzun bir mesafede temel bir ölçüm için (arazi mesafe ölçüm sistemleri biliniyor olsa gerek) birbirine göre pozisyonu bilinen iki farklı lazer ışını ölçülmek istenilen noktada üst üste çakıştırılırsa lazer ışınları arasındaki açıdan, mesafe tespit edilebilir.
Ölçüm için incremental ve absolute mantıklarından birisi ve ya kombinasyonu düşünülebilir. Absolute bilindiği gibi yerin koordinatsal tarifi, incremental ise sabit bir noktaya göre katedilen mesafe şeklindedir.
Linkte bahsedilen eski toplu Mouse mantığı hareketli kısma sabitlenip bir incremental sistem için uygulanabilirken, yine linkte geçen elektronik kumpas (incremental çalışma sistemiyle de uygulansa) absolute bir sistem için düşünülebilir.
Reflektör bahsi için de linkte bir kısım lazer uygulamalarından bahsedilmekte ama 50 metreye yayılı bir ölçümden bahsedilmiyorsa, hassasiyet namına zaaf bulunmakta.
50 metre boyunca bir şerit direnç üzerinden de direnç ölçümü (gerilim vb...) ile(sisteminden ortam sıcaklık vb bilgilere göre en başta hesap katsayısı belirlemesi ve ya en başta bir kısım hareketle kendini kalibre etmesi ki çalışma anında da ortam sıcaklık vb bilgiler değiştiğinden iki biçimin kombinasyonu ile) pozisyonun belirlenmesi ve bu ve diğer bazı mantıklarının zekasal yollarla kombine edilmesi incelenebilir.
Absolute ve incremental mantıkların kombinasyonu namına, belirli mesafeleri ölçen (her metrenin tanımlanarak 1-5 ve ya 37. metre gibi) sabit noktalar üzerine toplanan incremental yani o noktadan sonra katedilen cm/mm ve ya daha hassas mesafe ile o nokta verisini toplayan bir sistem incelenebilir. Devamlı katedilen mesafe ölçümünde oluşabilecek bir hata 50 ye bölünmüş aralıklar vesilesi ile azaltılmış olur.
Bahsedilen türlü yöntemler absolute/incremental kombinasyonlar ile birleştirilebilir.
Diğer taraftan Hareketli kısma bağlı bir ip/çelik tel in hareket ile çekilmesi ile döndürdüğü bir makaranın attığı devirle de ölçüm düşünülebilir. Makarada çoklu sarım yapılıp ip kayması azaltılabilir , attığı devir çeşitli yöntemlerle arttırılıp hassasiyet arttırılabilir, ip gerginliği için çeşitli mekanizmalar kullanılabilir. İpin genleşmesi vb hassasiyet sorunu ölçümün incremental olması ile ve parametrelerin katsayısal etkisi ile elenebilir.
Yazmadığımız başka yöntemler, yazılmayan incelikler ince bir iş için kombine edilebilir, zaafa sebep olan çevrel etkenler vb ölçüm tanımlamaları ile azaltılmaya çalışılabilir.
Gereken hassasiyetin yanında (ki 25mm için hassasiyetten bahsetmek çoğu yerde mevzu olmasa gerek), sistem rijitliği için mekanik özellikler, çalışılan kuvvetler vb bilgiler belirleyicidir.
Daha odaklı tartışmalar için gerekli bilgilerin önemini hatırlatır,
Başarılar dileriz.
 
şuan kullanılan sistemde incremental tip encoder bulunmaktadır.Encoder hareketli kısımda olduğu için 50 metre gibi bi mesafede kabloda sıkıntılar doğabiliyor. Ayrıca motor enerjisi Ac 380 volt ile yan yana gitmek zorunda kalıyor. Encoder kablosu LIYCY tiptir. Ancak motor inverterle sürüldüğü için sıkıntı yaratabiliyor. Mesafe ölçümlü sensör kullanıldığı zaman sensör sabit mekanizmaya bağlanması ve kablo sıkıntısından kurtulmak istenmesi amaçlanmaktadır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,800
Kullanıcılar
449,984
Son üye
riki35

Yeni konular

Geri
Üst