37 kw motor

Motora sabit kondansatör bağlarsanız akım düşeceğinden kesit te düşecektir. Cosinüs tahmini 0,80 alırsak 27-30 kvar civarı bir kondansatörle faz başına akımı 10-15 amper daha düşecektir.Tabi kondansatörü motora yakın noktadan yaparsanız kablonun akımını düşürürsünüz aksi halde hat başından yapmanız durumunda gerilim düşümüne etkisi olmayacaktır.Motor etiket değerlerini verirseniz daha sağlıklı hesaplayabiliriz.Normalde kablo seçimi yapılırken kondansatörsüz (kompanzasyonsuz) hali ile hesaplanır.Çünkü olası kompanzasyonun yada kondansatörün arızalanması yada devre dışı kalması durumunda artacak olan akım gerilim düşümünü daha da artıracağı için genelde kompanzasyonsuz hali ile hesaplanır.Moturun yanına sabit gurup kondansatörle hesap edildiğinde 140 mm kare en yakın kesit 150 mm kare ile kurtarır fakat riski önlemek için akım değeri set edilerek önlem alınabilir.Kompanzasyonlu akım değeri koruma elemanlarına verilerek kompanzasyonun devre dışı kalması yada olası arıza durumu nedeniyle koruma elemanlarının devreyi açması durumunda motorda devre dışı kalır.Sistem korunmuş olur.

Yada sami üstadın söylediği gibi trafo maliyeti ile kablo maliyetini hesaplayıp bir kıyaslama yapın belki trafo kurmak daha az maliyetli bir çözüm olabilir.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Hes kablo kataloğundan baktığımda bırakın büyük kesitleri 1 x185 lik aleminyum kablonun metre fiyatı 45 lira gözüküyor 124.000 TL gibi bir tutar sadece kablo maliyeti oluyor.
Bu kadar mesafeye a.g taşımak çok mantıklı gözükmüyor.
 
Son düzenleme:
hangi okulda öğrettiler elektrikçiliği? AG için 920metre çok uzun ekonomik olmaz şirketin havaya atılacak çok sermayesi var? yoksa kimse harcamaları kontrol etmiyor? bir an önce işinde uzman bir elektrikçi bulun.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,610
Mesajlar
919,013
Kullanıcılar
450,611
Son üye
batbat

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst