35 kV ve 154 kV kabloların yer enerji durumu tespiti.

mkgunay

Üye
Katılım
20 Kas 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Sayın Üyeler,

Grubunuza yeni katıldım. Mecidiyeköy Viyadüğü'nün güçlendirme inşaatını yapıyoruz. Kazı sırasında bilinmeyen bir kablo tespit ettik. İlgili kurumlardan malesef cevap alamadık. Kablonun canlı olup olmadığını veya ne kadarlık nenerji taşıdığını bilmiyoruz. Bunu ölçüm yoluyla yapabilir miyiz? Yapabilirsek gerekli firma bilgilerini verebilir misiniz?

Ayrıca, 154 kV lik yüksek gerilim kablosunun kazı alanımızdan geçtiğini biliyoruz. Kesin olarak yerini tespit edebilir miyiz? TEIAS'da bile yeri hakkında kesin bir bilgi yok. Bu tür kablolar için muhatabımız TEIAS mı yoksa TEDAS mı?

Tesekkurler.

Mustafa Kemal GÜNAY
İnş. Yük. Müh.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
öncelikle merhaba teiaş bilmez teiaş şehirler arası iletime bakar muhtemelen tedaşda vardır
 
ben çok şaşırdım aslında. hat koparmamak için haber verdiğimiz her idare salla pati kontrol edip bize ait değil diyorlar. elektrikçi olmadığım için anlamayıyorum. hat nasıl deplase edilir bilmiyorum. 154 kV nin olduğundan eminiz ama viyadük ayaklarının neresinden ve ne kadar derinden geçtiğini kimse soyleyemiyor.
 
Merhaba, mecidiyeköydekiler yönetmeliklere ve standartlara uygun döşenmemiş diye duymuştum. O yüzden derinliğini bilemiyor olabilirler. Çok tehlikeli bir iş. Kolay gelsin.
 
arkadaşlar forumunuzdan önceki konulara göz atarken kablo ölçümleri için megger ve hi-pot testinden söz edilmiş. bu testler 35 kv ve 154 kv kabloların enerji durumunu ölçebilir mi? ayrıca pens ampermetre de duydum. son olarak bir üye full donanımlı bir minübüsten bahsetmişti bu kabloların enerji ve yer tespiti için bu minibüsü nereden bulabiliriz hangi bölüme başvurmamız gerekir. bu kablo yüzünden kazı işi durdu ve trafik yoğunluğu da epeyce artacak mecidiyeköy de.

evet dediğinizi ben de duydum. 30 yıl önce koyulmuş bu kablolar. viyadük ayakları yanında bilgi direkleri var. bizim muhatab hattımız 154 kV Şişli-Etiler hattı ama direklerde davutpaşa-topkapı yazıyor derinlik ve aksa mesafe ler uymuyor TEIAS gelmişti 1.grup md. ama kesin veri veremediler. şimdi benim ikiş sorum var. 1. deplase gerekirse ne kadar süre lazım resmi yazışmalar da dahil 2. eğer biz bu kabloyu yanlışlıkla koparırsak veya zarar verirsek ne olur. bu 154 kV nin yerini kesin nasıl bulabiliriz. 3 kablo olduğunu soylediler ayrıca ali sami yen stadı onundeki otobus durağının orda da ek yeri varmış..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
pens ampermetre kablodan çekilen akımı verecektir size fakat akım değeri çok büyük olmayacaktır çıkan değeri bir mühendise danışmanızda bir yarar olabilir eğer ölçülürse
Ayrıca 154kv gibi hatlarda kullanılacak kablo tipi belli olabilir kablo üzerinde yazan YYV gibi yazılar kullanılan kablonun ne tür bir kablo olduguna hangi izalasyonlara sahip oldugu hakkında bilgi verecektir birde kablo derinliği kablo tam biligim yok derinlik husunda ve ne kadar mevzuata uyulmuştur oda ayrı
 
Sn. mkgunay, internetten aradım biraz. Ama hep Ankarada çıkıyor bu şirketler. Bir tanesi şu mesela: YERALTI KABLO GÜZERGAH TESPİTLERİ
Belki de görüşmeler yapmışsınızdır bugün bilmiyorum.

Ama 34,5kV luk kablo kazısı bile riskli iken, sizin 154kV kablo güzergahında çalışıyor olmanız işi daha da ciddileştiriyor. Ve resmi kurumlardan muhattap bulamamanız inanın beni de kızdırdı. Yapılan iş basit birşey değil.
Bu kablonun geçtiği yer bellidir projede. Ama eğer ki dediğiniz gibi projeye uyulmamış ise o zaman düşünülmesi gereken çok şey var demektir.

34,5kV kablosuna göre, 154kV kablosu biraz kalın olur.
Bulduğunuz kablo üzerinde herhangibir işaret-yazı okuyabiliyormusunuz? Eski kablo olacağı için zor olacağını biliyorum.
 
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. 35 kv den dolayı kazı işlemini durdurduk. deplase edilmesi bile vakit alıyormuş. 154 kv için bayramdan sonra deneme kazıların başlayacağız. bu iş beni düşündürüyor. yapısal güçlendirme işlerinde sıkıntımız yok ama bu yer altında çıkan iletim hatları kötü oluyor. 154 kv için kazı yapmadık halen. 35 kv için yazı okuyamadık. çok eski tuğlalar var. kimisi viyadük ayaklarına 60 cm den geçiyor diyor kimisi 180 cm. as-built projeleri yok.

genç arkadaş verdiğin siteyi inceledim hem ankara da hem de kablonun iki ucunun da bağlantısının kesilmesi gerektiğini söylüyor ki bu bizim için mümkün deil. 154 kv hattın kesilmesi imkansızmış...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar konu ile ilgili grup uyelerinden birisi bir arkadaşından yardım istemişti ve o arkadaşından bana bir mail gelmişti. o maili okudum fakat o an çok meşgul olduğum için cevap veremedim. daha sonra da mail silinmiş malesef. mümkünse tekrar yollayabilir mi o arkadaş. teiaş da görev yapan bir arkadaş mail atmıştı. herkese teşekkür ederim. bayramdan sonra 154 kv için kazı yapıcaz. bakalım neler olacak ben de bilmiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst