3 soru

mobilspy

Üye
Katılım
13 Eki 2006
Mesajlar
122
Puanları
1
Yaş
44
arkadaslar kafamı kurcalayan 3 sorum var yardımlarınız için şimdiden teşekkur ederim.

1 - LCD ler hakkında bi sorum olacak paralel ve seri lcd ler arasında ne fark var yani; seri lcd lerde tek bir hatla istedigin gibi yazdırmak mümkün ken neden paralel lcdlere 8 - 10 kablo cekmek için urasıyoruz. Bu sadece bir keyfiyetmi yoksa belli avantaj ve dez avantajları varmı varsa neler.

2 - pic basic de ki seri iletisim komutları ile ilgili serin ve serin2 komutu arasındaki fark nedir.

3 - bir verici yardımıyla LCDye biseyler yazdırmak istiyorum yazdırıyorumda ama sorun su 1-2 haneli rakamları yazdırıyorum ama vericiden bir metin yollayıp alıcının bunu lcd uzerinde yazmasını nasıl yaparım ve metin konbinasyonu ve metin surekli olarak degişe bilir yani vericiyi bir pc ye bglayıp adımı yazdıgımda LCD de adımı gormek istiyorum. (Pic Basic Kullanıyorum "yeni basladığım soylenebilir").
 
seri iletişimin avantajı iletişim hat sayısının az olmasıdır.bağlantı kolaylığı sağlar.ama veriler arka arkaya
gittiği için hızı düşük olur.
serin2 komutu daha ayrıntılıdır.örneğin eşlik etiketi kullanırsan,veri aldığında hata olursa program etikete dallanır.
seri iletişimde baud rate denen iletişim hızı önemlidir.hız uyuşmazlığı olursa sorun çıkar.verici derken neyi kasdettiğini anlamadım.pc ve pic haberleşmesi için altaş yayınlarından "ileri 16f84 uygulamaları" kitabını tavsiye ederim.
 
Yani yapmak istediğim sey pcden aldıgım datayı seri port aracılığıyla pic uzerinden rf yukleyip yollamak ve karsıdaki rf alıcının algıladıgı datayı pic yardımıyla LCD uzerinde goruntulemek pc den yolladıgm data sabit bişey olmıyacak; bir cok ornek incelim orneklerin bir kısmında alıcı kısımındaki pic sql depo gibi kullanılmış vericiden sadece belirli kodlar yollanıyor bu kodlarla alıcı pic de kayıtlı eşlestirilmiş datalar, gelen koda gore secme yapıp kayıtlı datanın lcd uzerine yazdırılması seklinde gercekleşmiş. yani benim sabit bir datam olmayacagı için bu sekilde yapmam olanaksız gorunuyo proteus uzerinde simule ettigim bikac deneme var bunlarda (ilk mesajda yeni oldugumu belirtmiştim) pic ile bir key pad uzerinden lcd ye yazdırıyorum ama aynı pic uzerinden baska bir pic e seri data yolladıgımda 2. pic e baglı lcd uzerinde verileri bazen goruyorum ama cogunlukla gorunmuyor. bunun nedeni baud rate den kaynaklanmıyor bence ya serin ve serout komutlarını tam olarak kullanamıyorum yada lcdler hakında bilmedigim bişey var.
 
proteus ile fazla uğraşmadım fakat gerçek devreden bazen farklı davranabiliyor.en iyisi
gerçek bir devre üzerinde çalışmak.ben rf ile yapmadım fakat iki 16f628 i seri olarak haberleştirmiştim.
628 lerin kendi üzerinde seri haberleşme donanımı var.
piyasada çok ucuz 433 mhz rf ler var.onları denedinmi?
ayrıca bilim ve teknik dergisinin temmuz 2006 sayısında pic ve hazır rf modül ile kablosuz seri haberleşme uygulaması var.
 
LCD PANELLER VE EKRANLAR
 

Ekli dosyalar

  • LCD.pdf
    588.6 KB · Görüntüleme: 0
ilginiz için cok tesekkur ederim.
birde "piyasada çok ucuz 433 mhz rf ler var" demişsiniz bunu internet uzerinden temin etmem mumkunmu acaba bildigim sitelerde aradım ama bulamadım sizin bildiginiz butur parcaların satısını yapan siteler varmı.
 
google da "433 mhz rf" diye ara.
ucuz tipleri piyasadan alman gerekebilir.elektronikçilere uğra.
 
elek ' Alıntı:
google da "433 mhz rf" diye ara.
ucuz tipleri piyasadan alman gerekebilir.elektronikçilere uğra.
söylemiş olduğunuz rf modülü yakın çevremde bulamadım ama elimde ufak bi verici ve alıcı var bunların giriş çıkışlarına "DAC" ve "ADC" ekleyerek söylemiş olduğunuz RF module benzer birşey yapmam mümkün olurmu sizce "data iletimi için" yoksa söylemiş olduğunuz modüllerde daha farklı bir yapıyamı sahip.
Bence "çünki bahsi geçen modülü inceleme şansım olmadı" elimdeki Fm vericinin girişine bir DAC Fm alıcının çıkışınada ADC eklersem işimi görür diye düşünüyorum, tabi birde bu alıcı ve vericinin rezolansını değiştirmem gerekebilir onuda birer tane kondansatörün kapasitesini değiştirerek hallede bilirim sanırım ama gerek kalmaya bilir çünki fm bandından yayın yapan çokfazla radyo yok burada.
 
fm verici ile ses frekans sınırları içinde kare dalga gönderme denemeleri yapabilirsin.
(çok kısa mesafe ve deneme amaçlı olabilir)
fakat çok yayın olduğu için başarılı olamayabilirsin.ayrıca bu bandı rastgele işgal edemezsin.
en iyisi 433 mhz hazır vericiler.İstanbulda karaköy de selanik ve karaköy pasajlarına bir uğra.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,806
Kullanıcılar
449,985
Son üye
sSait Başdaş

Yeni konular

Geri
Üst