3 fazlı ısıtıcının 2 faza kalması

elector

Üye
Katılım
18 Ara 2008
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
43
Arkadaşlar 3 faz üçgen bağlı bir elektrikli rezistans ısıtıcıda fazlardan birisi sigorta atması vb. nedenle giderse kalan 2 fazda bir sorun olmadığı sürece ısıtıcının bu şekilde çalışması tehlikeli olabilir mi?
Tecrübeleri olan var mı acaba.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
2kw. lık resistanslarda bu problemi yaşadım:Resiztansta şase oluşmadığı sürece ve ısı yeterli olduğu sürece problem olmaz.
 
arkadaşım 3 fazlı ne sistem çalıştırırsan çalıştır kullandığın sigortanın mandalları arasında onları biririyle tutan eleman olması gerekir ( önemsiz bir parça ).bu da sigortanın birinin atması sonucuona bağlı olan sigortalarınında atmasını sağlar ve kullandığın cihazın 2 faza kalmasını ve bu tür oluşabilecek oluşabilecekmakina arızalarınıda beraberinde getirmez.. benim tavsiyem kullandığın 3 faz sigortasını arasındaki plastik parçalarını bir yerden temin edip aralarına bağlaman yönünde olucaktır. bunun yanında sorduğun soruyu cevaplim , 3 fazla çalışan bir cihazı 2 fazla çalıştırman tehlikelidir,,ilerde cihazın bozulabilir,veya kullandığın 2 faz hattında bir sorun çıkarabilir .... kolay gelsin...
 
Sorun olmaz ,sadece geç ısınma olabilir.
Kolay gele
 
Isıtma gücü önemli ölçüde düşer.ısıtıcılardan 2 tanesi seri bağlanmış olur. bu seri bağlı 2 ısıtıcı da diğer tek ısıtıcıya paralel olur. Krişofun akımlar kanununu bilseydim, size detaylı bir hesap çıkarırdım ama, bilmiyorum :) Sonuçta bu durum uygun değildir.
Bir de 3 fazlı sigortalardaki çubuk, sigortaların beraber atmasından ziyade, beraber kaldırılmasına yarıyor. Çubuğu çıkmış ya da kırılmış sigortayı indirip, tek tek kaldırmaya çalışırsanız, sigorta tutmaz.
 
üçgen bağlı rezistansta rezistans için zararı olmaz fakat sistem daha geç ısınır. sigorta konusuna gelince trifaze otomatlar termik veya manyetik devre dışı kalırken(sigortanın atması durumu)içeriden birbirine bağlı bir sistemle devre dışı kalırlar. fakat mustafa arkadaşımızında bahsettiği gibi üstteki bağlantı sigortaların aynı anda devreye alınması için gereklidir.
 
sistem eğer bir sıcaklık kontrol cihazıyla kontrol ediliyorsa eski sıcaklığı yakalamak için rezistanslar eskisinden 1,5 kat daha fazla çalışırlar bunu çalışma zamanı fazlalığından dolayı ömrü ile alakalandırabilirsiniz.benim başımada böyle bir durum geldi 3 faz yıldız bağlı bir rezistanstı şimdi tek rezistans 220 ile çalıştırıyorum 6 ay oldu hala çalışıyor.alakası olmasada herbirini farklı noktalara yerleştirsem mi acaba diye düşünür oldum.
 
Arkadaşlar 3 faz üçgen bağlı bir elektrikli rezistans ısıtıcıda fazlardan birisi sigorta atması vb. nedenle giderse kalan 2 fazda bir sorun olmadığı sürece ısıtıcının bu şekilde çalışması tehlikeli olabilir mi?
Tecrübeleri olan var mı acaba.

Kesinlikle 3 fazlı bir resistansın 3 kutuplu sigortaları akuple bağlanmalıdır. resistansın bir kısmı Arızalandığında kesinlikle devreyi açmalıdır. sorunun çözümüne gelince arızali olan kısım iptal edilip diğer 2 kısım (Eğer nötr var ise yıldızlanmalıdır.AYrıca 3 fazlı Resistanslarda üçgen bağlantı yoktur Yanlıca yıldız ve Zigzag bağlantı vardır Yani senin demiş olduğun üçgen bağlantı aslinda zigzag bağlantidir.
 
Hesap şöyle yapılır. Normalde her ısıtıcısının U*U/R kadar gücü vardır. 3 tane ısıtıcı olduğuna göre toplam güç 3*U*U/R dir. Fazlardan birinin gitmesi durumunda; ısıtıcılardan biri hala faz-faz arasındadır ve gücü U*U/R dir. Diğer 2 ısıtıcı ise birbirine seri olur ve güçleri U*U/2R olur. Toplarsak sonuç; 3*U*U/2R olur.

Dolayısıyla sonuçta gücü 10 birim olan üçgen bağlı bir ısıtıcının, fazlarından birinin olmaması durumunda çekeceği güç 5 birime düşer. Gücün düşmesi ısıtma süresini uzatır. Normal faz-faz geriliminde olan rezistansın ömrü belki daha kısa olur. Tehlike açısından oluşacak bir durum yoktur.
 
rezistanslardan ikisi birbirine seri bağlanmış olur ve bu iki rezistans ısısı yarıya düşer.sadece ısın düşer
rezistanslara herhangi bir zararı olacağını düşünmüyorum.konu bir motor olsaydı durum değişirdi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst