3 Faz Trafoda Mıknatıslanma Akımı

ezmoce

Üye
Katılım
31 Mar 2008
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
39
aradaşlar ben üç fazlı tarafolarda mıknatsıalanma akımı hakkında bilgim arıyorum (matematiksel ifadesi, trafoya etkileri gibi....)
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Turgut Boduroğlu hocanın kitaplarından teorik bilgi yönünden istifade edebilirsiniz.Pratik olarak,100 ms
süre ile nominal akımın 10 katı mertebeye göre röle ayarları yapılıyor.Bu akımın,2. harmonik ihtiva ettiği
gerekçesi ile,bazı tip rölelerde ( Merlin-Gerin Sepam ) H2 programı,açmanın engellenmesi için devre dışı
yapılabiliyor.Trafoya etkisi diye bir kavram olmaması gerekir.
 
üç fazlı tarafolarda mıknatsıalanma akımı

Sn.ezmoce bu ifade trafoların boşta çektikleri akımdır. yani kayıp güçtür. boşta çalışan trafolarda bakır kayıpları gözardı edilebilecek kadar küçük olduğu için, boş çalışma anında çekilen akım nüvenin manyetik akısı için harcanır. Bu konuda detaylı bilgiyi "trafoların yüksüz çalıştırılması" tarzında forumda arama yaparak sanırım ulaşabilirsiniz.

bilginize
 
mıknatıslanma akımı boşta çalışma akımının bileşenlerinden biridir. mıknatıslanma reaktansı üzerinden akan akımdır.
Io=boşta çalışma akımı
Im=mıknatıslanma akımı
Ife=demir direnci üzerinden geçen akım

Io=Ife+JIm

Im=%90-95Io diyebiliriz.

turgut boduroğlu veya faik mergen'in kitaplarında ayrıntılı olarak anlatılıyor.
 
Mıknatıslanma akımı trafonun nüvesinin mıknatıslanmasını sağlayan endüktif akımdır. Matematiksel ifadesini, trafoya etkilerini Sn. alikemal ve Sn. fahri yetiş`in de belirttiği gibi, Turgut Boduroğlu`nun, Faik Mergen`in ve bir de Turgut Boduroğlu`nun özeti sayılabilecek Nurdan Güzelbeyoğlu Hocanın kitaplarında bulabilirsiniz.
Bir de mıknatıslanma akımı sadece boşta değil, yükte de çekilir.
Trafoya etkileri derken özelikle üç ve üçün katı harmoniklerle bunların trafo bağlantı gruplarına göre a)sargılar içinde kalması, b)şebekeye geçmesi veya doğal olarak en zorlayıcı durum olan c)manyetik alana geçip devresini kazandan ve yağdan tamamlaması aklıma geliyor. Son durumda anormal gerilimler endüklenmekte ve gerilim formu sinüs formundan uzaklaşmakta. Bu durum bir de nüve bacaklarının boylarının eşit olmadığı trafo tiplerinde olabiliyor.
 
Arkadasim Bosta hesabini heryerde ulasabilirsiniz. Nuve topraklamasinda sorun yoksa yani nuve topragi kopmamissa miknatislanma akimi A fazi ile C fazi akimlari birbirne esit b fazi diger iki fazdan kucuk cikmali Olculen sonuc Her fazda farkli ise ya nuve topragin kopmus veya nuve boyunduruklarda oksidasyon var.
Saygilar.....
 
Arkadasim Bosta hesabini heryerde ulasabilirsiniz. Nuve topraklamasinda sorun yoksa yani nuve topragi kopmamissa miknatislanma akimi A fazi ile C fazi akimlari birbirne esit b fazi diger iki fazdan kucuk cikmali Olculen sonuc Her fazda farkli ise ya nuve topragin kopmus veya nuve boyunduruklarda oksidasyon var.
Saygilar.....


Lütfen konuyla alakalı mesajlarla bizleri aydınlatınız.
 
büyük trafolarda a fazı ile b fazı her zaman aynı çıkmayabilir. hata olarak algılanmamalı çünkü trafo boşta çalışıyor yani denge hali yok. aynı çıkması istenir fakat çok az farklı da çıkıyorsa paniğe kapılmaya gerek yok.
 
Arkadaşım benim çalıştığım firmada 1500 üzerinde dağitim (400..7200kVA) ile 72 tane güç ve oto tarfsou var. (500..32 MVA) arasında arkadaşlar bu aradaki tarfoların testleinde bir sorun yaşarsanız elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim. Size montajı yeni yapılmış ve 1982 model arasındaki mıknatıslanma akımı normal test sonuçlarını gönderecem. Aynı zamanda da tespit atmiş olduğum nüve toprağı kopmuş bir dağıtım trafosunun test sonucunu gönderecem
Saygılar....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,220
Mesajlar
915,906
Kullanıcılar
450,007
Son üye
harunppp

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst