3 eksen yarı amatör cnc makine yardım.

Öncelikle bana şu konular hakkında cevap ver bende sana ona göre yardımcı olmaya çalışayım,
Elektronik bilgin ne durumda? devre tasarlamayı biliyomusun?, CNC tezgahların çalışma mantığı hakkında yeterince bilgin var mı? Step motor nedir servo sistem nedir, motor sürücüsü nedir bu konular hakkında bilgi sahibi misin? step motorlar bilgisayar ile nasıl kontrol ediliyor bunlar hakkında bilgin var mı? Ayrıca mekanik kısım hakkında da bir fikrin, hayalin var mı? yani eksen hareketleri ne tür olacak tabla mı yoksa konsol mu hareketli olacak ?

Bunlara cevap verirsen daha iyi yardımım dokunur. Çünkü tam olarak ne öğrenmek istediğini anlamadım elektronik parça alabileceğin bir sürü site mevcut Türkiyede, örneğin ben direnc.net adresini kullanıyorum, elektronik parçalar ise yapacağın sürücüye bağlı belki L 297/298 entegreler belki Pic serisi bir mikroişlemci, ULN serisi bir entegre bunlar senin kullanacağın motorlara hatta kontrol sistemine bağlı tam olarak ne istediğini belirtirsen yardımcı olmaya çalışırım...

(şunu da belirtmeliyim ki bende makine mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim bu sene bitirme projesi olarak cnc tezgah tasarım ve imalatı konusunu aldım ve tek başıma yapıyorum sana aktarmaya çalışacağım bilgiler de kendi projem için yaklaşık 1 yıldır toplamaya çalıştığım bilgiler dahilinde olacaktır!)


Kolay gelsin...
 
öncelikle mesajın için çok teşekkür ederim mcwebtasarım2006, elektronik konusunda ayrıntılı olarak devre üzerinde bilgim yok, insanlar bişeye ihtiyacı olduğu zaman o konu üzerinde yoğunlaşıyrlar.bnde cnc router üzerine yoğunlaşmak isdedim ancak çok geniş bir yelpazesi var.devre tasarlamayı bilmiyorum.CNC tezgahların çalışma prensibini %90 biliyrm.step ve servo motor hakkında biraz bilgim var ancak yok diyeblrz :) motor sürücülerinin ne işe yaradığını anladım ancak bazıları direk pc den çalışırken bazılarına kontrol ünitesi ve driver kartı gerekiyr onu anlayamadım tam olarak. mekanik konusunda kendi araştırmalarımdan elde ettiğim bir tasarımım var.bunun dışında başka bişy yok.
şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
22drifter84 kardeşim, Step motorlar hakkında şunları söyleyebilirim step motorlar genelde açık sistem olarak çalışırlar yani dışarıdan sinyal gelir ona göre motor hareket eder, servo sistemlerde ise bir DC motor ve bunun servo ünitesi bulunur bu sistemlerin kapalı sistem olarakta açık olarakta çalışması mümkündür üzerlerinde bulundurdukları servo devreleri hem algılayıcı hemde hareket ettirici olarak görev yapabilir, büyük tezgahlarda genellikle servo sistemler tercih ediliyor ancak hobi amaçlı küçük işlerde genelde step motor kullanılıyor bu motorların yapıları diğer DC motorlardan farklı bunlara tam bir tur attırabilmek için sürücü devreleri kullanılıyor, step motorun çalışmasını bu sürücü devreler sağlıyor, direkt bilgisayar ile kontrol edilen step motorlarda kontrol kartının yerine bilgisayar iş görüyor ve hareket için gerekli komutları bilgisayar yolluyor ancak sistem karmaşıklaştığında bilgisayarı gereksiz yere meşgul etmemek için araya kontrol devreleri ekleniyor bu şekilde bilgisayar ile yada manuel olarak alınan kontrol komutları kontrol kartı aracılığı ile sürücü devreye aktarılıyor. Yani step motoru hareket ettirmek için sürücü devre şart kontrol devresi ise sürücüye bilgi yollamak için gerekli ancak bu kontrol türü değişebiliyor...
 
anladım, bn zaten büyük bir tezgah düşünmüyorum zaten incelediğimde de gördüm 1200 mm x ekseninde çalışan tezgahlarda step motor kullanmış.servo ve step motor arasında fiyat farkı da bayağı var.peki ben bu kart ve motorları artı vidalı milleri kendi sistemime uygun nasıl seçecem.
x ekseni 1200 mm, y ekseni 1000mm ve z ekseni de 500 mm bu değer yaklaşık değerler.
 
Hesap vs. ile ilgili internet üzerinde epeyce kaynak var ancak genel olarak 2-2.5 amper step motorların çoğunlukla yeterli geldiğini biliyorum yani 2-2.5 amperlik hatta emniyet açısından 3 amperlik bir motor kullanırsan fazlası ile yeter bence eğer kesin sonuçlar istiyorsan öncelikle kuvvetler vs. ile ilgili hesaplamalara girmen lazım hesaplamalar sonucu ihtiyacın olan torku elde ettiğinde buna göre seçim yaparsın ancak hobi tezgahların çoğu için tecrübeli arkadaşlar 2 amperlik bir motorun yeterli geleceğini söylerler, kartı kit olarak hazır alacaksan zaten özelliklerinde kaç ampere kadar sürebildiği gerilim değerleri vb. çoğunlukla yazılıyor eğer kendin yapacaksan kullanacağın entegre transistor vb. elemanların Internette datashhetlerini bulup oradan kaç ampere kadar sürebildiği gibi bilgilere ulaşabilirsin. Burada önemli olan motor üzerinden elektrik akımını geçiren elemandır örneğin basit bir sistemde kullandığımız ULN2003 entegresi 0.5 yada 1 amper den (tam hatırlamıyorum) daha büyük akım değerlerinde çalışmıyor ya ısınıp çalışmayı durduruyor yada fazla akım çekerse yanıyor... Vidalı mil olayına gelince vidalı milin tezgaz parçalarını taşırken sehime yani çöküntüye ortadan eğilmelere uğramaması gerekiyor, vidalı miller trapez,metrik vb. çeşitleri vardır bunların farkı vida helislerinin şeklidir metrik vidalarda üçgen profilli vida helisi varken trapezde kareye yakın bir şekil vardır trapez vida daha iyi güç iletir ancak metrik vidaya göre çok pahalıdır ve metrik vida kadar rahat bulamassın, metrik vidaları herhangi bir hırdavatçıda metreler boyunda hazır olarak bulman mümkün ancak şunu da unutma metrik vidada üçgen profil var ve dişler arası mesafe yani boşluk fazla olduğu için hassasiyeti daha düşük olacaktır, sen projende M15 bir civata kullanırsan muhtemelen sorun çıkarmayacaktır... Bu arada ne iş yapıyorsun ? yada okuyomusun?
 
Şunu da söyleyimde benim bahsettiklerim hep basit amaçlı kullanım için uzman bişey yapmak istiyorsan işler çok değişiyor örneğin vidalı millerin somunları bilyalı somun yataklar lineer kızak vs. gibi çok farklı konstrüksiyonlar ortaya çıkıyor...
 
oncelikle herkese merhaba.ilginiz icin tesekkur ederim.step motorlar 3 amper civarinda olmasini istyrm.miller bilyeli olanlardan olacak.kizaklari bn kendim yapacm.basit bir makine istemiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,303
Mesajlar
916,558
Kullanıcılar
450,142
Son üye
efe_2.0s

Yeni konular

Geri
Üst