3 Eksen Cnc Oksijen için görüşleriniz?

mkahya09

Üye
Katılım
27 Ara 2008
Mesajlar
61
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar, kendim makine imalatıyla uğraşıyorum, ayrıca Eml ve Myo elektrik bölümünü okudum. Mekanikte, Plc ekran Scada otomatik kumandada oldukça iyiyim, elektronik şöyle böyle, İşim için 3 Eksen Cnc oksijen kesici yapacağım ama kafama takilan sorunlar var. Tezgahı 2 metreye 2 metre yapıcam, keseceğim malzeme ebatını kurtarıyor, Hedefte 80 ve 100 mm saç kesicem

Yataklama için indiksüyonlu mil, mil altı destek profili ve bilyalı yatak kullanıcam. Fiyatı: Mil Altı Destek Profili (Mil Dahil) metresi 26.88 Euro 9 Mt 241.91 Euro, Bilyalı Yatak 8 Dolar 12 Adet 96 Dolar

Vidalı Milmi? Kremayer Dişlimi?

Hiç Kremayer Dişlili veya Vidalı Mil çalışmadım. Cnc Router da Avantajları Dezavantajları nelerdir?

Piyasada büyük makinelere baktığımızda geneli kremayer Pinyon dişli kullanılmış, amatör makinelerde ise vidalı mil

Fiyatlara bakacak olursak Pinyon dişli daha avantajlı artı yatak masrafı yok, vidalı milde ise karşılıklı toplam 8 adet yatak kullanmam gerekiyor

Kremayer Dişli Metre fiyatı 20 Dolar 7 Mt 140 Dolar
Pinyon Dişli 3.15 Dolar 4 Adet 12.6 Dolar

kremanyer-disli-pinyon.jpg


Vidalı Mil (1605) 20 Dolar 7 Mt. 140 Dolar
Somun 52 Dolar 4 Adet 208 Dolar


Step Motor: X eksenini 2 adet step motoru paralel süreceğim. 3 Eksen 4 Motor

Ebaydan Nemanın step motorunu buldum 880 Oz 6.3 Nm. Motor hakkında görüşleriniz? Fiyat: 329 Dolar, Kargo aşağı yukarı 100 Dolar

Nema 34 Stepper Motor 880oz-in CNC Router 4 Axis Mill - eBay (item 180579815102 end time Feb-24-11 03:40:27 PST)


Aşağı yukarı 1500 TL. gibi bir rakam çıkıcak, şase için elimdeki malzemeleri kullanmayı düşünüyorum (profil köşebent lama civata vs.). Maliyete elimde olan malzemeleri eklemiyorum. Daha ucuza çekme imkanımız varmı? Almayı düşündüğüm ürünler hakkında fikirlerinizi paylaşırmısınız?
 
Yazdiginiz olculerde vidali milin salinim yapmamasi icin eksta kalin kullanmaniz gerekecektir. Bu da oldukca pahali olur.
Pinion disli, kremayer siteminde ise onemli olan sistemdeki boslugu almak icin bir on yukleme cozumu bulmak olacaktir.
Hassasiyet de ihtiyacdan fazla olur tahminimce. Bu tur bir makinada yanal yukler de fazla olmayacagi icin kolaylikla ithal soguk cekme lama ile bir yataklama sistemi gelistirip uygulayabilirsiniz.

kolay gelsin.
 
Merhaba oksijen kesim yapacağım demişsin öyle ise Z eksenine neden ihtiyacın olsun ki ? Bir diğer konu , oksijen kesimde o kadarda hassasiyet aranmaz çünkü oksijen ile yapacağın kesim çapaklı ve bayağı geniş kanallı olacaktır. Z eksenini motor ve sürücüyü iptal et pnömatik bir silindir ile sabit iki mesafede çalışsın malzemeye yaklaşım mesafesi sabittir zaten. sadece ileri ve geri yetecektir sana. Gelelim konstruksiyona öyle salınımı vs gibi konuları dikkate alma senin sisteminin taşıyacağı yük sadece oksijen onitesinin kafası herhangi bir aksal veya radyal yük olmayacak kafayı taşıması yeterli yani 2 step motor iki sürücüyü sürerek bu işi çözebilirsin. diğer kısımlar extra masrafa girer şimdiden kolay gelsin.
 
Kremayer dişlinin boşluğunu alamazsınız.Hadi boşluğu diyelim minimuma indirdiniz, bununda maliyeti çok olur.Onu işleyecek kişide metresini kolay kolay 20 Dolara işlemez.
En uygun çözüm vidalı mil kullanmanız.
 
Teşekkürler, Söylediklerinizi dikkate alacağım. Geçenlerde İzmire malzeme almaya gittim boşluksuz Krameyer ve Pinyon Dişli buldum, yapan kişi gerçekten güzel yapmış hoşuma gitti, yarında Denizlide olacağım, fiyat olarak orayıda inceleyeceğim. Hayırlısı
 
Teşekkürler, Söylediklerinizi dikkate alacağım. Geçenlerde İzmire malzeme almaya gittim boşluksuz Krameyer ve Pinyon Dişli buldum, yapan kişi gerçekten güzel yapmış hoşuma gitti, yarında Denizlide olacağım, fiyat olarak orayıda inceleyeceğim. Hayırlısı

Hocam tezgah hassasiyeti ne kadar olacak peki?Dişli step motorun miline bağlanacağına göre devir sayısına göre ilerlemeyide hesaplamanız lazım.
 
Kremayer boşluğu fazla olur. Çok hassas çalışamazsın. Ayrıca titreşim yapar. Helisel kremayer kullanabilirsin tabi taşlanmış olması daha iyi olur. Ayrıca kremayerde motorlarının güçlü olması lazım. Karşılıklı iki step bağlarsan paralelliği hiç bir türlü sağlayamazsın. Özellikle X eksenin 2 metre olacaksa.

2 metre de mil kullancaksan y ekseni için 25 çaplı mil işini görür hız verirsen vibrasyon artar ama.
 
Kremayerin krali olsa dahi bosluk olur. Bazi frezelerde sirf backlash'i kontrol etmek icin kucuk bir servo motoru tork modunda calistiriyorlar (kutu kizakli ve kremayerli freze, govede de kompozit) Bir servo aks'i surmek, kucuk servo da preload olusturarak dinamik backlash kontrolu icin. E haliyle biraz pahali oluyor. Bir diger cozumde disliyi iki parca ve on yuklemeli yapmak. Ama sizin sistemde karsi gucler kolayca hesaplanabilir ve ona gore bir yay ile preload yapabilirsiniz (sallamasyon bilgi degildir, 4mx3,5m 8kw isleme motorlu sistemde denenmistir).
 
Mach3'un bir aks icin 2 contact switch ile homing destekliyor ki bu sayede cift step motor ile tek aks'i surerken gayet hassas paralellik kontrolu yapilabiliyor. EMC2 iki ise ekstra gantry kinematics'e ihtiyac duyuyor ama henuz denemek kismet olmadi.
 
Mach3'un bir aks icin 2 contact switch ile homing destekliyor ki bu sayede cift step motor ile tek aks'i surerken gayet hassas paralellik kontrolu yapilabiliyor. EMC2 iki ise ekstra gantry kinematics'e ihtiyac duyuyor ama henuz denemek kismet olmadi.

Çift kontaklı switch ile homing tamam da. Çalışma esnasında paralellik nasıl sağlanır bilgi verirsen sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,206
Mesajlar
915,817
Kullanıcılar
449,986
Son üye
ferhatyigit

Yeni konular

Geri
Üst