2 yıllık ELEKTRİK mezunu ve 2 yıllık ELEKTRONİK mezunu aynı işi mi yapar? Çalışma alanları nelerdir?

Synthesis

Üye
Katılım
17 Haz 2014
Mesajlar
27
Puanları
1
Konum
Ankara
Meslek lisesi endüstriyel otomasyon mezunuyum. Aşağıdaki 2 yıllık bölümleri yazıcam.

- Elektrik
- Elektronik teknolojisi
- Mekatronik


Tercih listeme önce elektrik bölümlerini, sonra elektronik bölümlerini, en son ise mekatronik bölümlerini yazıcam. Bölüm sıralama şeklim sizce nasıl?
Hangisinin tutacağı hiç belli değil tamamen şans meselesi. En başa yazdığımda gelebilir en sona yazdığımda gelebilir.

Elektrik, iş imkanı en çok olan bölüm bu yüzden ilk önce elektrikleri yazıcam.

Sizce elektrikten sonra elektroniği mi yazmalıyım yoksa mekatroniği mi? Ben elektronik diye düşünüyorum. Mekatroniğin uydurma balon bölüm olduğunu söylüyorlar.


Özel sektörde Elektrik teknisyeni ve Elektrik teknikeri iş ilanlarına baktığımda MYO ların elektrik,elektrik-elektronik bölümlerinden mezun kişiler ibaresi geçiyor.

-Elektronik mezunları elektrik mezunlarının işini yapabilir mi?

-Farz edelim 2 yıllık elektronik teknolojisi bölümüne gittim. Mezun olunca elektrik teknikeri ve elektrik teknisyeni ilanlarına başvurabilir miyim? -Başvursam bile elektronik mezunu olarak şansım ne kadar olur işveren tarafından elektrik teknikeri olarak tercih edilir miyim?

-2 yıllık elektronik mezunları(yani elektronik teknikerleri), elektrik teknikeri olarak çalışabilir mi?
-Bir İşveren elektrik teknikeri işe alacağı zaman elektronik teknikerine bakış açısı nasıl olur? -Elektrik teknikeri pozisyonuna elektrik mezunu yerine elektronik mezununu alır mı?

-2 yıllık elektrik mezunlarının ve 2 yıllık elektronik mezunlarının çalışma alanları nelerdir?
 
Moralinizi bozmak istemem ama çalışma hayatım boyunca teknikerlerin genellikle meslek lisesi mezunlarıyla aynı kefeye konduğuna şahit oldum. En fazla ekip şefliği verilir.
Devlet kurumunda çalışmayı düşünürseniz durum farklı olacaktır. Size tavsiyem Mühendislik okumanız.
 
Moralinizi bozmak istemem ama çalışma hayatım boyunca teknikerlerin genellikle meslek lisesi mezunlarıyla aynı kefeye konduğuna şahit oldum. En fazla ekip şefliği verilir.
Devlet kurumunda çalışmayı düşünürseniz durum farklı olacaktır. Size tavsiyem Mühendislik okumanız.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Şuan için mühendisliğe gidebilme gibi veya 1 yıl sınava hazırlanmak gibi bir imkanım malesef yok. 4 yıllıktan fazlasıyla umutluydum, kendi statümdeki insanlara kıyasla hayatım boyunca hiç dershaneye gitmeden iyi bir puanda yaptım ama gelin görün ki geçen sene 230 puan ile kapayan yerler bu sene 290 ile kapayınca üzücü son kaçınılmaz oldu ve hiçbir yere yerleşemedim açıkta kaldım.(sadece 4 yıllıkları tercih etmiştim)

Ek tercihleri bekliyorum bu sefer 2 yıllıkları yazıcam.

Ne yazık ki devlet düşünmüyorum. Bu yüzden kendimi özel sektöre hazırlamam lazım. Devlet düşünüyor olsaydım zaten 2 yıllık okumayı düşünmezdim çünkü teknisyen atamaları tekniker atamalarından daha fazla. (meslek lisesi:teknisyen , 2 yıllık:tekniker)

Özel sektörde teknisyen ve teknikerlerin aynı kefeye konduğunu malesef bende biliyorum. 2 yıllık istiyor olmamın sebebi işe girerken kabul edilme şansımı arttırması ve meslek lisesi mezunlarına nispeten %1 ihtimal bile olsa daha iyi konumdaki işlere girebilmemi sağlaması.

Bir işe 10 kişi başvurmuşsa bunlardan 7 si teknisyen 3 ü ise teknikerse teknisyen olan 7 kişi direk elenir diğer 3 kişi arasında seçim yapılır. Veya 3 kişi başvurmuşsa 2 si teknisyen biri ise teknikerse işe tekniker alınır.
Ben mantık olarak böyle düşünüyorum. İşe girebilme konusunda söylediklerimin hiçbir dayanağı yok sadece mantık olarak kendi şahsi görüşlerimdir.

Yaşça büyük olan sizlersiniz, teknisyen-tekniker-mühendis olan sizlersiniz, piyasanın içinde olan sizlersiniz, bu yüzden bana fikir verip yol göstermenizi rica ediyorum.

Ayrıca sizlere şunu da sormak istiyorum; Elektrikleri yazdıktan sonra elektronikleri mi yazmalıyım yoksa mekatronikleri mi?
Elektronik ve mekatronik kıyaslamasında iş imkanı vb. gibi kriterler göz önüne alındığında hangisi daha ağır basar?

Konu halen daha günceldir ve ek tercihlere kadar yani yaklaşık olarak 40 gün güncel kalacaktır.
 
Son düzenleme:
Teknikerliğin iş bulmada meslek lisesine kıyasla avantaj sağlayacağı tabiiki doğrudur. Özel sektör - Kamu seçimine gelince yeni mezun olduğumda kamuda çalışmaya şiddetle karşı olan biriydim şimdi ise özel sektörde boşuna geçtirdiğim 10 seneme acıyorum, o zamanlar keşke akıl veren yol gösteren olsaydıda mezun olur olmaz kamuya girseymişim diyorum. İş konusunda insanın iki beklentisi olur 1-insan gibi yaşayıp çalışabileceğin bir ortam. 2-İyi bir maaş. Günümüzde Özel sektörde bunların ikiside yok (istisnalar hariç).
Bölüm tercihine gelince konuların az çok takipçisi olduğunuzu tahmin ediyorum kendinizi hangi alana yatkın görüyorsanız o alanda seçim yapınız. Çünkü düşündüğünüz mesleklerin hepsi iş imkanı diğer mesleklere nispeten daha geniş olan meslekler.
 
Dikey geçişle mühendislik okuma şansınız var. Elektrik mühendisleri iş bulma konusunda daha şanslı. Elektronik mühendisleri her yerde iş bulamayabiliyorlar. Yüksek okula gitsen de aynı anda açık öğretimde enerji üretimi okuma şansın var. Tavsiye ederim. Mezun olunca iki diploman olur. Fazla da zorlanmazsın.
 
Merhaba,
Öncelikle şunu söyleyeyim, seveceğiniz işi yapınız.
Elektronik mezunu bir insan elektrik dalında bir işe giremez.
Örneğin diplomanızda Elektrik ibaresi yoksa EKAT için başvuru yapamazsınız, yada elektrik projesi çizemezsiniz.
Eğer elektronikçi değilseniz, bir elektronik eşya üretim fabrikasına veya elektronik servisine sizi almazlar.
Çalışabileceğiniz dalı seçiniz ona göre kendinizi geliştiriniz.
Burada karar size düşüyor.
 
ülkemizde işverenler bu diplomalarımızdaki elektrik yada elektronik ibaresine o kadarda dikkat etmiyorlar.
Bir fabrikada bakımcı olarak işe başladın çalışırken lavabodaki musluğu çekilecek elektrik hattını bilgisayar kurulumunu çekilecek data kablosunu bozulan makinesinide sana yaptırıyorlar.
diplomaya göre iş yürümüş olsa bi fabrikaya hem elektrikçi hem elektronikçi hem mekanikçi hem su tesisatçısı türlü türlü bakımcı almaları gerekirdi.
Verilen işten gocunmayın her yaptığınız iş bir tecrübe altın bileziktir.
 
3 daldan mezun arkadaşlarım oldu hepsi otomasyon işi yapıyordu. Aslında okul bittikten sonra nereye yöneleceğin daha önemli bence. Ama ilgili bölümlerin hepsi zaten birbirine çok yakın işleri yapıyor o da ayrı bir konu..
 
Değerli cevaplarınız için hepinize teşekkür ederim. Öncelikli tercihim elektrik olacak ama diğerlerinden biri de gelse sorun olacağını sanmıyorum. Sizlerinde söylediği gibi özel sektörde işveren bölüm ayrımı yapmıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst