18650 lityum pil gerilimini düşürme

oguzatagan

Üye
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
11
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar
Elimde philips marka şarjlı traş makinası var. Devresi ve pili bozuldu. Ben bunun içine 18650 pil taktım fakat 4.2 volt yada 3.7 volt makinayı çok hızlı çalıştırıyor. Ben bunu yavaşlatmak istiyorum. Step down regülatör kullandım fakat çok ısınıyor motor 2 volt civarı normal çalışıyor ve çalışırken 1 amper çekiyor. Gerilimi 2 seri bağlı ve 2 paralel bağlı diyotla düşürdüm ama bu seferde diyotlar çok ısınıyor. İrf1404 mosfet le denedim ama gate e yeterli gerilim gelmediği için tam açılamıyor. Ne tavsiye edersiniz?
 
Normal ni-mh pil kullanın.Tam olarak alet kaç volt ile çalışıyor?
 
Normalde 2 volt ile çalışıyor turbo modunda 2.2 volt yükteyken ölçmüştüm bu değerleri. Benimde aklımda ni-mh ile çalıştırmak fakat elimde çok adet 18650 var bunları değerlendirmek istiyorum. Devir lityum devri bildiğiniz gibi. Hem öğrenmek adına hem de geri dönüşüm ile çevreyi korumak adına. Yok mu bunun bi yolu?
 
Voltaji dusurmenin iki yolu var.

Biri lineer yontem bu motora bagli seri bir direncle voltajin bir kismini bu direncte dusurerek voltaji ayarlayabilirsiniz.

Anahtarlamali yontemde ise isin icine devre girmek zorunda. Mosfet icin dusuk seviyede calisan irlz model mosfet kullanabilirsiniz. Bunun icin elektronik nargile devrelerini inceleyebilirsiniz. Ancak makinanin icinde yer sorunu olacagi nedeniyle ne kadar tercih edersiniz bilemedim.
 
Direnç ile denedim hocam direnç te çok ısınıyor. İrlz44n e baktım şuanda gate thresold voltage min 1 Max 2 volt diyor 2 volt yeterli mosfeti tam iletime geçirebilmek için sipariş ediyorum şimdi bi deneyeceğim. Teşekkürker

Bir transistörü %50 pwm ile sürün.
Transistör tavsiyeniz var mı hocam? Kaç amper lik bi transistör kullanmak gerekir ısınmaması için?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mosfeti surmek icinde pwm sinyali gereklidir. Sayin @kesmez inde soyledigi teknikle yani bu bir transistor olur yada mosfet farketmez %50 pwm ile surerseniz motorunuz yaklasik lityum pilin cikisi yari kapasite ile yani ortalama 2 volt 1.9. Volt ile surulmus olur.

Pwm sinyali ile surmezseniz mosfet te isinacaktir. Lineer bolgede calisacaktir. Siz isinma istemiyorsaniz pwm teknigi ile motorunuzu surmelisiniz.
 
Anladım tam açık yada tam kapalı olmadığı için ısınır diyorsunuz 555 ile küçük bi sürme devresi bakayım o halde o şekilde cihazın içine sığar
 
tlc555 ile %50 1 khz kare dalga üretin ve output ucunu 100 ohm ile bdx54 ün beyzine bağlayın. Eimiterini 18650 nin + sına kollektörünüde motora.
not:tlc555 3volta kadar çalışmaktadır.

Eğer transistör ısınırsa 22 ohm direnç ve tip42 kullanın.
 
Son düzenleme:
Bende ilk etapta 555 önerecektim ama datasheetinde 4.5 ile 5.0 volt minimum besleme voltajı diye okudum. O yuzden önermemiştim.

tlc555 i inceleyeyim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst