154 KV Kesici Faz Uyuşmazlığı Bilgisi Üretir mi?

peki bu manevrayı yaparken kesiciyi gözetleme imkanınız varmı yani bir arkadaşta kesicilerin konum değiştirip değiştirmediğine bakabilirmi. kontaklarla ilgili bir sıkıntı varsa oradan görüle bilir yada duyula bilir
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
kesici hareket sonu kontakları konum değiştirmiyor olabilir. Aslında her üç fazda kapalı veya açıktır ama , hareket sonu kontaklarından biri konum değiştirmiyor buda faz uyuşmazlığı rölesinin enerjilenip kesiciye açma vermesine neden olur.

___

Şöyle ki kesici açıkken açık ile kesici açıkken kapalı hareket sonu kontakları , faz uyuş mazlığı rölesi devresine seri bağlıdır. Her üç fazdan herhangi birinin hareket sonu kontağının konum değiştirmemesi fazuyuşmazlığı rölesinin enerjilenmesine neden olur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
halilcik arkadaşın yukardaki yorumu doğrudur aynı sıkıntıyı daha önce yaşamış biri olarak söylüyorum. Benim arızada faz uyuşmazlığı sinyali resetlenip kesiciye yeniden kapama verildiğinde SF6 gazı düşük 1. kademe sinyali gelmiştir. Şaltta yapılan incelemede kesici kontaklarından birinde gaz seviyesinin düştüğü gözlenmiş gaz basılmış sorun çözülmüştür.
 
Bu sinyal üretimini anlayamadım. Daha detaylı bilgi verebilirmisiniz? Bu bir kontak ise kesicide benim bildiğim böyle bir kontak yok. Ancak koruma veya parelelleme kontrol rölelerinde olur. Daha ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz?

ozan abi merhaba kozadan abdullah nasılsın abi ya meslaktaşmışızda haberim yok bu forum çerçevesinde karşılaşmak da ayrı bir güzellik
adana özen elektrikteyim kızılay da anladıgım kadarıyla iletim hatları şalt sahasında y.g merkezin de çalışıyorsun kolay gelsin
 
arkadaşların dedikleri doğrudur bir şey daha var kesicinin kablajında yanlış bir bağlantı olabilir kontrol edilmesi gerekir.
 
arkadaşım umarım sorununu çözmüşsündür.problemin nedenini anlamak için öncelikle kesici kataloğundan faydalanarak faz uyuşmazlığı rölesinin bobin ucunu çıkar, çalışmasını engelle ve kesiciye kapama komutu ver.eğer kesicinin herhangi bir kutbu kapatmıyorsa, sorunu kapama devresinde ara.yok tüm kutuplar kapatıyorsa ve faz uyuşmazlığı röle bobinine enerji geliyorsa, daha önce bahsedilen faz uyuşmazlığı için düzenlenen kesici hareket sonu kontak devrelerine bakın (kesici açıkiken kapalı kontaklar kendi aralarında birbirine paralel yine açık iken açık kontaklarda kendi aralarında paralel olup iki grup birbirine seri bağlı olacaktır sonra gurubun bir ucunda + bağlıdır, diğer ucu FUy röle bobinine gelecektir. Kesici iç bağlantı resminde bu şema mevcut.) bütün bunlara rağmen sorun yine varsa Fuy rölesinin zamanını kontrol edin, Çok kısa olabilir. umarım işinize yarar.
kolay gelsin
 
Halilcik arkadaşın yorumuna bende katılıyorum Kesicin konum sonu bildirimini kontrol et.Eğer bu bilgilerden biri eksik geliyorsa faz uyuşmazlığı rölesi enerjilenmektedir.Saygılar...Sorunu çözerseniz nasıl çözdüğünüz konusunda bizi forumda bilgilendirirseniz sevinirim....:confused:
 
Gerçekten bende merak ediyorum.Lütfen sorunu nasıl çözdünüz ve sorun nerden kaynaklanıyormuş.Tüm emekçiler için gerekli.
 
halilcik arkadaşın yukardaki yorumu doğrudur aynı sıkıntıyı daha önce yaşamış biri olarak söylüyorum. Benim arızada faz uyuşmazlığı sinyali resetlenip kesiciye yeniden kapama verildiğinde SF6 gazı düşük 1. kademe sinyali gelmiştir. Şaltta yapılan incelemede kesici kontaklarından birinde gaz seviyesinin düştüğü gözlenmiş gaz basılmış sorun çözülmüştür.

O zaman Şaltta Sf6 Gaz kontrollerini Sıklıkla yapmamız gerekiyor değil mi !
 
kesicilerde üc fazın aynı anda kapatmaması durumunda yada bir fazın kapalı kalması gibi benzeri durumlarda faz uyuşmazlıgı cıkar. Bu daha cok eski 170kV AEG -Eti marka kesicilerde raslanılırdı. Kompresörlü kesicilerde
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,886
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst