150 mw lık genaratörün sargılarından yenileme görüntüleri

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
15KV / 154 KV ve 150 MW lık 1. Grup Genaratörümüzün sargılarından bir kısmı deforme olduğundan yedek sargıları ile ve kurum elemanlarımız tarafından yeniden sarıldı.Yabancı firmanın verdiği rakam milyon eurolarla ifade edilen bir rakamdı, kamu personelimiz BİZ BUNU YAPARIZ PARAMIZ YABANCIYA GİTMESİN diyerek zorda olsa işi alabildi ve milli sermayemize sahip çıktılar.Hiçbir problemde çıkmadı yıllardır maşallah çok güzel çalışıyor.Arkadaşlarımı tekrar tebrik ediyorum ve bazı videoları yüklüyorum,hepinize hayırlı işler.

 

Ekli dosyalar

  • dc51x.jpg
    dc51x.jpg
    1 MB · Görüntüleme: 1
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kendi insanımıza imkan verilmesi halinde neler yapabileceğimizin en iyi göstergesi.
Sayın Meraklı elektrikçi ustam.
Merakımı mazur görün, bildiğimden değil, bilmediğim için soruyorum.
Ben, büyük güçteki alternatörlerin rotoru sargılı olur diye biliyordum. Oysa bu alternatörün rotorunda sargı filan göremedim.
Acaba ben yanlışmı biliyordum ?
 
Kendi insanımıza imkan verilmesi halinde neler yapabileceğimizin en iyi göstergesi.
Sayın Meraklı elektrikçi ustam.
Merakımı mazur görün, bildiğimden değil, bilmediğim için soruyorum.
Ben, büyük güçteki alternatörlerin rotoru sargılı olur diye biliyordum. Oysa bu alternatörün rotorunda sargı filan göremedim.
Acaba ben yanlışmı biliyordum ?
Sayın ŞEF abimiz sorunuza direk hidrojen soğutmalı genaratörün rotoru sayfasından teknik bilgi aktarımı ile cevap vereyim : Rotor yekpare dökme çelikten yapılmıştır.Kollektör bileziklerinden ikaz sargısına iletkenleri çekmek için aksiyel olarak bir delik açılmıştır.Rotor sargıları almak için rotor gövdesinde radyal olukları işlenmiştir.Oluklar içine evvela mika izolasyon bölmeler yerleştirilmiştir ve sonra bir devirde bir sarım olmak üzere bobinler monte edilmiştir.Mika yapıştırılmış çıplak bakır iletkenler sarımlar arasını izole eder.Mika doldurma şeritleri üstte monte edilmiştir ve bütün sargı takriben iki hafta preslenmiş ve fırınlanmıştır.Bu süre zarfında özel sıkıştırma aletleri ileperiyodik olarak bağlanmıştır.Bobinler fırınlandıktan sonra aletler çıkartılır ve magnetik olmayan alaşımdan yapılmış kamalar santrifüj kuvvete karşı bobinleri yerinde tutmak için olukların üstüne geçirilir.
Rorotun nihayet sarımları rotor gövdesi sonundaki bir parça üzerinesıkı geçirilmiş üstün vasıflı çelik tutma halkaları ile tutturulmuştur.Halkayı tutmak için tutma halkasını 150 dereceye kadar ısıtıp ve sıcakken rotor üzerine geçirmek gerekir.Rotor vantilasyonu ,soğutucu gazının geçmesi içinrotor boyunca vantilasyon kanatları temin edilmiştir.İkaz sargılarının sarım sonlarının ventilasyonu için tutma halkalarına radyal delikler açılmıştır.Hidrojen sirkülasyonu tutma halkalrının hemen dışında şaft üzerine oturtulmuş fanlar vasıtası ile sağlanır.Kollektör bilezikleri takım çeliğinden yapılmıştır. Kollektör bilezikleri ile fırçalar arasında akım geçiren küçük ark kontakları önlemek için aşınma yüzeyi sipiral olarak oyulmuştur......Sayın ŞEF abimiz bu teknik bilgiler dahada uzayıp gidiyor,sizce yeterli olduğuna inandığım için bu kadarını aldım.Rotorumuz gövdesi bildiğiniz gibi sargılıdır.Dizaynı çok mükemmel olduğu için fotoğraflarda farkedilmemiş olabilir.İnşallah yardımcı olabilmişimdir,muhabbet ve dua ile......
 
Çok teşekkürler Meraklı ustam. Öğrenmek istediğimi öğrendim, sağolun.
Bilginin az ve öz olanı makbuldur. Fazla yazıp kafa karıştırmaktan daha iyidir.
Bir kez daha teşekkür ediyorum.
 
Arkadaşlar bu videoların hazırlanmasında "gençarkadaş" rumuzlu değerli yöneticimizin katkıları çoktur.Huzurunuzda kendilerine bir kezdaha teşekkürlerimi sunarım.
 
Sn. Meraklı elektrikçi'e duyarlılığı için terar teşekkür ederim. Bana göndermiş olduğu görüntileri youtube'dan direkt izlemek isteyen arkadaşlar için izleme linkleri ilk mesaja eklenmiştir.
 
üstad gerçekten mükemmel bir iş çıkartılmış,bir elektronikçi olarak ülkemde böyle girişimleri gördükçe mesleğime olan aşkım resmen katlanıyor,ekipteki tüm abilerimin ellerine sağlık...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst