14SS2T ile 3 Adet Step Motoru Pozisyonlama için bir kaç soru

rocco216

Katılımcı Üye
Katılım
28 Eki 2008
Mesajlar
1,003
Puanları
56
Herkese Merhaba..
projemde elimdeki imkanlarla gerçekleştirme niyetindeyim.

Yapmak istediğim şey 1 adet 14SS2T ile 3 adet Step motoru ayrı zamanlarda pozisyonlama yapmak. 14ss2t 1 adet pulse ve dır çıkışı ile 1 adet pozisyonlama yapabilmekteyim..( Bu doğru bir bilgimidir??)

3 adet step motoru mekanik röle yardımı ile plc ile konuşturmayı hangi motor için pozisyon yapılması gerekiyorsa gerekli röleyi çektirip o motora hmi üzerinden step motoru pozisyonlamayı planlıyorum..

1 sizce karşılaşabileceğim sorunlar ne olur?

2. 3 pozisyonun 3 ayrı motoru olacak bunun için illa ki 3 ayrı sürücü gerekir mi 1 adet sürücüyü kontaktör yardımı ile gerekli motora yönledirsem uygun olur mu.tek sürücü ile kontaktör ile enerjilenmiş step motorların diğerleri enerjisiz kalacak bu sorun oluştururmu. ( 3 sürücü olması halinde ise sadece pul ve dir i röle yardımı ile yönlendirip pozisyonun yaptırırken diğer motorlar enerjisiz kalmayacaklardır)

3. Tek sürücü ile 3 motora kontaktörle motoru seçimi yaptığımda.. şeçili motorda gerekli enerji ve tutma mukavemeti varken diğer motorlarda bu olamayacaktır, hali ile motorlarda mekanik bir neden hareket olursa bundan bi haber olacağız.. bunun için motorların millerine enkoder bağlamak mı daha uygun olacaktır yoksa manyetik frenmi..?

4. eksenlerin birinde liner potansiyo metre kullanarak ölçüm bilgisi alacağım.. bu bilgiyi step motor pozisyonunda doğrulama için nasıl karşılaştırabilirim..

5. Elimde olan linear potansiyo metre var bunu kullanmayı planlıyorum.opkon lpm 200 d 10k bunun için analog model gerekeceğini düşünüyorum. DVP04AD uygulamak gerekli olacakmıdır. Bunu uyguladığımızda gerekli komutlar nelerdir...

iyi çalışmalar..
 
Son düzenleme:
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhaba,

1 taşla 3 kuş vurma niyetindesiniz anlaşılan. :)

-3 adet step motorun herbirinin kendi sürücüleri olmalıdır.

-SS2 serisi PULSE+DIR olarak ve gelişmiş pozisyonlama komutları(DDRVA,DDRVI, DZRN, DPLSV gibi) için max 2 adet 10kHz pulse çıkışlıdır. Dolayısıyla 3 step motoru aynı anda kontrol etmek isterseniz SV2 serisine yükseltmeniz gerekecektir.

-DVP04AD-S ile 0-10V değerini 0~8000 arası dijital değer elde edersiniz. Bu değeri nasıl ve ne şekilde kullanacağınız sizin kendi program algoritmanıza göredir.

İyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:
Benim görüşüm;

1) Her step motora ayrı sürücü kullanın. Olası eksen kaymalarını mukavemetiyle engelleyecektir.

2) Eğer eksenlerin aynı anda hareket etmesi sizin için sorun değilse röle ile pulse ve dir bilgisini istediğiniz sürücüye gönderebilirsiniz. Ancak burda dikkat etmeniz gereken röle çektikten biraz sonra pulse bilgisini göndermeniz. Rölenin mekanik ataletinden dolayı eksik pulse gönderebilirsiniz.
Aslında pulse seçme işlemini röle ile değil de transistör ile yapabilirseniz daha da iyi olur,rölenin sahip olduğu iç direnç zamanla değişebilir (oksidasyon vs. den dolayı) bu da size parazit olarak dönebilir. Belki sürücüler kafalarına göre az da olsa hareket bilgisi verebilirler.

3) bende kontaktör kullanmayın çünkü motor uçlarını sürücüde enerji varken ayırmak ve tekrar bağlamak sürücünün yanmasına sebep olabiliyor. 4ü birden aynı anda bağlanmayabiliyor.(yine mekanik atalet,başıma geldi)

4) eksene verdiğiniz hareket bilgisi ile lineer potansiyometreden gelen sinyali orantılayarak ilk kalibrasyonu yaparsanız bunu matematiksel işlemlerle kolaylıkla mm cinsine çevirebilirsiniz.(hassasiyetinizi analog kullanıyorsanız adc çözünürlüğü ve kalibrasyonunuz epey etkileyecektir)

5)Eğer analogtan vazgeçecek olursanız opkon'un manyetik encoderleri var, manyetik bant üzerinden temassız ölçüm yapıyor ve size a,b pulseleri veriyor,çözünürlükleri gayet tatminkar. analog modül almaktan kurtarırsınız ve analog modülün çözünürlük kısıtlamasından kurtulursunuz.

Bu arada delta ile aranız nasıl bilmem ama, ondalıklı işlemler yaparken bol bol döküman kurcalamanız gerekecek :)

kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst