14 odalı pansiyon niye kompnzasyona ihiyaç duyar?

schiba

Üye
Katılım
11 Nis 2009
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
46
14 odalı bir pansiyon işletmecisiyim.14 klima(aynı anda çalışma ihtimali çok düşük) trifaze arıtma motoru,havuz sirkülasyon pompaları ve dalgıç ,2-3 meşrubat dolabı- yükümüz bu.2008 ağu,eylül dönemlerinde indüktif aşımından cezalı ödeme yaptık.geçen gün sayacı okumaya gelen tedas görevlisi halihazırdaki komp.sisteminin çok eski kaldığını değişmesi gerektiğini söyledi,yoksa her ay %33 cezalı ödersiniz dedi.Hakikaten de 8-9 yıl evvel yapılmıştı sistem.Getirdiğim elektrikçi arkadaş
12 kademeli entes güç kontrol rolesi
9 adet 3tf43 siemens kontaktör
3 adet 50/5 akım trafosu
6 adet 50 mf kondanatör
3 adet 30 mf kondansatör
1,5 KVA kond.
2.5 KVA kond.
5 KVA kond.

alarak panoyu tadil etmemizi önerdi.Bu ürünleri İst.Karaköy den nasıl fiyatlara alabilirim.fiyat konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
tabi bu sistemde aklınıza yatmayan bir şey var mı?
fikirlerinizi ve bilgilerinizi esirgemezseniz müteşekkir kalırım.

ya da bu masraflara girmeden daha basitçe halladebileceğimiz bir yol var mı? mesela en çok reaktif güce neden olan arıtma motoruna kondansatör takarak kurtulabilir miyiz?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kom enerji sistemleri ürün grubunda bulunan dinamik endüktif kompanzasyon ile cezayason verebileceginizibildirmek isterim


komenerji tel:232 32804 55
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
- Sizde 220v monofaza kapasitif fatura geliyormu,
-380v trifaz olanların hepsinin gücünü ayrı ayrı yazarmısınız
-verdiğiniz listedeki kapasitör değerlerini tekrar yazarmısınız, hem kapasite değerleri hemde yanına voltajları
 
Anladığım kadarıyla %33-%20 ceza oranlarına tabisiniz (indüktif/aktif<%33, kapasitif/aktif<%20).
Büyük güçlü yüklere sabit kompanzasyon uygulamak kâfi gelebilir: Trifaze arıtma motoru, Havuz sirkülasyon pompaları, dalgıç gibi. Bunların güçlerini de belirtirseniz doğru yönlendirmeyi yaparız.
 
Anladığım kadarıyla %33-%20 ceza oranlarına tabisiniz (indüktif/aktif<%33, kapasitif/aktif<%20).
Büyük güçlü yüklere sabit kompanzasyon uygulamak kâfi gelebilir: Trifaze arıtma motoru, Havuz sirkülasyon pompaları, dalgıç gibi. Bunların güçlerini de belirtirseniz doğru yönlendirmeyi yaparız.
Tesis gücünüzün ve yüklerinizin düşüklüğü göz önüne alınırsa genç arkadaşın bahsetmiş olduğu yüklerinize münferit kompanzasyon yapmakla olayı kısa vadede(oranlar ne zaman nasıl değişir nasıl bir yasa çıkar belli olmaz) en ekonomik şekilde halledebilirsiniz. Genç arkadaşın fikrine katılıyorum.
 
Sn.schiba,verdiğiniz malzeme listesi bana mantıklı geldi.Yalnız Entes röle değilde,Kael,Elektropan,Tense rölelerinden birini tavsiye ederim.Ayrıca ben münferit kompanzasyon yapmanızı tercih etmem.Listedeki malzemeleri en fazla 1000 TL ye kadar temin edebilirsiniz.Montaj bedelinide koyup maliyeti hesaplarsınız.Kolaylıklar dilerim.
 
Sn Teknikadam_41'in de dediği gibi hesaplı ve kısa vadede bir çözüm olur münferit kompanzsyon. Uzun vadede zararı şudur: Kontrol edilecek noktalar dağınık ve fazladır. Genelde bizler tarafından tercih edilmemesinin sebebi budur. Bunun içindir ki müşteriye göre hesaplı ve makul gelen bize uygun gelmeyebilir. Şunun gibi: Alışverişi pahalı bir marketten tek seferde yapmak veya ucuz marketleri tek tek dolaşarak işi hesaplı görmek.
Sn. schiba elektrikçiniz işten anlıyorsa (ki anlıyor gibi) her iki yöntemle de olay çözülür. Siz yüklerinizin güçlerini yazın olay daha da netleşir.
 
öncelikle ilginize teşekkürler.Bugün gittim ve bir kağıda anlayabildiğim kadarıyla güçleri yazdım.

Empo marka dalgıç-0.88 kw-1.2 hp- günde 2 saat kullanılıyor
Arıtma Brülörü-3 kw-günde günde 7 saat kullanılıyor.
Arıtma motoru-kaç kw yazmıyor ama şelale marka 0.75 hp
Havuz motorları-2 adet -biri 1.9KW diğeri 2.3 Kw günde 6 saat kullanılıyor.
bunların haricinde 2 buzdolabı-2 meşrubat dolabı-muhtelif tasarruf ampulü-muhtelif klima kullanımı var.Ama topu topu 14 oda,çok bişey olmasa gerek.
geçen ağustos ayı ,sıcaktı ve klimalar çok kullanıldı .1300 lr elektrik fatırası geldi ve reaktif ceza ile tanışmamız başladı.
5 aydır işletme kapalı idi,çalışan sadece dalgıç motoru idi.O da yağmur sularının doldurduğu havuzu boşaltmak için.Gelen fatura da 586 kw kullanım var ve bunun 534 kw sı reaktif.Kıt bilgimle anladığım kadarıyla kış aylarında bu dalgıç motoru için sabit kond. kullansam(tabii böyle bir olasılık var ise) yazları da arıtma için sabit kond. kullanabilirsem cezadan kurtaracağız.
Tekrar teşekkürler yardımlarınız için.
 
arkadaşlar niye ignore ettiniz benim derdimi yaw?
dalgıç motora sabit kompanzasyon yapılır mı,bi yardım ediverin.
 
Sn. schiba, sadece dalgıç motora sabit kondansatör bağlayarak bu iş biraz zor düzelir gibi. Çünkü diğer yükleriniz daldıç motordan daha büyük ve de daha çok çalışmakta. Elektrikçinizle görüşün ve panoyu yaptırın bence.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst