12v SMPS slim led trafosu arızanın nedeni ne olabilir?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sasen1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Evet genelde kondansatör , mosfet diyot ya da PWM entegresi gibi sorunlar oluyor.Ama böyle bir arıza ile ilgili bir paylaşım görmedim.
Forumda böyle bir paylaşım olmayabilir ben tecrübemi aktardım. Hatta birinde söktüğüm kondansatör multimetre kontrol ettiğimde doğru değer veriyordu. Demek ki sizinki de başka bir arıza bakalım nereden çıkacak.

TL431 sağlam hatta elimde vardı başka taktım.Sekonder kısmı devre dışı bırakmak için optonun led bacaklarını devreden söktüm .Böylece PWM entegresine FB gitmeyince voltaj yükselecek ama düşmeyecekti.O zamanda arızanın sekonderde olduğunu anlayacaktım.Fakat yine voltaj düştü.

O zaman giriş kontrol devresi canlanmıyor. 😞

Trafonun ayak bağlantılarındaki lehimlerde çatlak kontrolü yapın.

Çok ilginç bir durum oldu. Optokuplörü yeniden söktüm.Ölçüyorum sağlam duruyor .Ama çıkma malzeme olarak elimde vardı. Değiştirdim ve enerji verdim 12V geldi.10 gündür yapmadığım test kalmadı. SMPS trafo arızaları ile araştırmadığım izlemediğim video kalmadı.Bendeki gibi bir arızaya rastlamadım. Hiç bu konuda detaylı bilgim yokken SMPS devrelerinin çalışma prensiplerini öğrenmiş oldum.:D Artık trafo sargılarında bir sorun olduğunu düşünüyordum .Eğer sizlerden trafodandır yorumu alsaydım bırakacaktım. Zaten buna yapılacak masrafla daha iyi bir led driver alınırdı.Zaten siz de gördünüz çok basit giriş filtreleri bile yok.Fakat amacım hem yeni bir şeyler öğrenmek ve çalıştırabilmekti.

İlginizden dolayı teşekkür ederim.

Çok ilginç bir durum oldu. Optokuplörü yeniden söktüm.Ölçüyorum sağlam duruyor .Ama çıkma malzeme olarak elimde vardı. Değiştirdim ve enerji verdim 12V geldi.10 gündür yapmadığım test kalmadı. SMPS trafo arızaları ile araştırmadığım izlemediğim video kalmadı.Bendeki gibi bir arızaya rastlamadım. Hiç bu konuda detaylı bilgim yokken SMPS devrelerinin çalışma prensiplerini öğrenmiş oldum.:D Artık trafo sargılarında bir sorun olduğunu düşünüyordum .Eğer sizlerden trafodandır yorumu alsaydım bırakacaktım. Zaten buna yapılacak masrafla daha iyi bir led driver alınırdı.Zaten siz de gördünüz çok basit giriş filtreleri bile yok.Fakat amacım hem yeni bir şeyler öğrenmek ve çalıştırabilmekti.

Daha optokuplöre gelmeden olayın bütün büyüsünü bozdun. Bu topiği en az 10 sayfa düşünmüştüm ben. 🤣 fırtına gibi topiği 16. Mesajda kapattın çok kötüsün.

Daha optokuplöre gelmeden olayın bütün büyüsünü bozdun. Bu topiği en az 10 sayfa düşünmüştüm ben. 🤣 fırtına gibi topiği 16. Mesajda kapattın çok kötüsün.
Ben o 10 sayfayı 10 gün yaşadım. Bu kadar çabuk sonuçlanacağını ben de tahmin etmiyordum. Aslında TL431 i değiştirmiştim gerçi o da sağlamdı.Senin konuya buradan yaklaştığını görünce optokuplörü ölçüyorum sağlam ama onu da değiştireyim bari dedim. :D

Bende bizi heyecanlandırıp hevesimizi kursağımızda bıraktığın için en şiddetli biçimde kınıyorum. Hatta lanetllll... Yok onu yapmayım. Onu siyasiler yapıyor.
Optoya kart üstünde bir cımbısla kısa devre atsan sorunu anlardın. O kadar ekipmanın sahibine hiç yakışmadı. Cık cık cık...

Bende bizi heyecanlandırıp hevesimizi kursağımızda bıraktığın için en şiddetli biçimde kınıyorum. Hatta lanetllll... Yok onu yapmayım. Onu siyasiler yapıyor.
Optoya kart üstünde bir cımbısla kısa devre atsan sorunu anlardın. O kadar ekipmanın sahibine hiç yakışmadı. Cık cık cık...
Bilgi ve tecrübe kadar önemli bir şey yok.Demek cımbız methodu da varmış bir dahaki sefere kullanırım artık aklımda olsun. :D

Bu durumda başıma gelmişti fakat hatırladığım kadarıyla smps hiç çıkış vermiyordu. Optoyu test ettim hatta dışarıda led bağlayıp bir led yakarak fiziksel olarakta sağlam olduğunu görmeme rağmen başka bir opto takınca çalışmıştı cihaz. Hadi multimetreyle esr si yükselmiş bir kondansatörü sağlammış gibi görmek normalde bu duruma ne demeli :)?

Bu durumda başıma gelmişti fakat hatırladığım kadarıyla smps hiç çıkış vermiyordu. Optoyu test ettim hatta dışarıda led bağlayıp bir led yakarak fiziksel olarakta sağlam olduğunu görmeme rağmen başka bir opto takınca çalışmıştı cihaz.
Arada besmele çekmişsindir bence. Optodan değildir.

Forum istatistikleri

Konular
133,382
Kullanıcılar
459,230
Son üye
sabri erdogan

Yeni konular

Geri