12 volt regülatör by-pass devresi

rsimsek

Profesyonel Üye
Katılım
3 Haz 2010
Mesajlar
3,372
Puanları
731
Konum
Anadolu yakası
Merhaba elektronik severler, bir konuda yardımınızı istiyorum. Şebeke elektriği henüz bağlanmayan bir yerde güneş paneli ile ışık, şarj vb ihtiyaçları giderirken, LiFePO4 (Lityum Demir Fosfat) aküm gün ortası aşırı şarj durumunda iç BMS devresi dolaysıyla şarjı kesiyor fakat bu defa da solar şarj cihazı şarj etmeye devam ederken 12 volt çıkışı anlık 15-16 voltlara ulaşıyor. Ben cihazdan 13.7V'de şarjı kessin diye ayarlasam bu defa da akü yeterince şarj olmamış oluyor. Bu voltaj yükselmesi evdeki 12 volt'luk ledlerin kıpraşmasına, isyanına sebep oluyor. Bir şekilde voltajı 12-12.8V arasında tutmam gerekiyor. Bir kaç tane 7812'yi paralelleyip yeterli akımda (her biri maks.1.5A) kullanabilirim diye düşündüm. Fakat sabaha doğru akü voltajı 12 volt'lara düştüğünden 7812'lerin doğası gereği vereceği gerilimden 1-2 volt yüksek gerilimle beslemek gerektiğinden bu işe yaramıyor. Aklıma şöyle bir şey geldi. Biraz araştırsam da uygun bir şey bulamadım. Zener diyot-röle ile bu 7812'yi sadece 12.8 voltun üzerinde ise devreye alacak, 12.8 volt ve altına düştüğünde doğrudan aküden gelen akımı/gerilimi devreye verecek bir röle sistemini nasıl tasarlarım?

SimulIDE'de şöyle bir şey yaptım, fakat eleman değerlerini ayarlamak gerekiyor.
1601749981541.png
 

Ekli dosyalar

  • 12V-by-pass.rar
    1.9 KB · Görüntüleme: 3
Opamplı şarj devreleri burada da paylaşıldı, hatta neydi 90numara nikli arkadaş paylaşımlar yapıyordu en son. Çift potlu devreyle min max gerilimler belirtilip NO kontakla röle sürülüyor. Röle kontak değişince istediğiniz gibi olmayacak mı? Bir de battery backup (sanırım bunu çok defa tekrar eder oldum umarım üzerime yapışmaz :)) devrelerine bakın.
 
@90numaraşanzımanyağı ve @mehmetemin'in bazı paylaşımlarına bakabildim. Fakat tam olarak istediğimi bulamadım. Araya Darligton çifti koymak gerekecek sanırım. Similasyonda hassas olmasa da çalışıyır fakat istenilen ayarda olabilmesi için eleman değerlerinin düzgün tespiti gerekiyor.
1601757037470.png


Röle tetikleme boşluğunda kesinti ve parazit olmaması için araya kondansatör de koymak gerekiyor.
 
Hiç bir sıkıntı yoktur. Voltaj yükselmesi gayet normal bir durum. Kullandığınız Akünün o voltajlara gelmesi gayet normal. Hücre voltaj değerleri 4.2 volta kadar dayanıyor. Yalnız ledlerin kıpraşması yüksek voltaj değilde düşük voltajdan kaynaklı oluyor genellikle. Yüksek voltajda kıpraşma değil. Aşırı parlaklık ve ısı meydana getirir. Siz bence aküler tam şarj olmuş mu diye bir baksanız diyorum. Yada Ledlere gelen voltajı ölçün derim.

Bir de dosya ekliyeyim. Belki işe yarar.
 

Ekli dosyalar

  • Manual-Lithium-iron-phosphate-batteries-Smart-TR.pdf
    354.4 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
Hiç bir sıkıntı yoktur. Voltaj yükselmesi gayet normal bir durum. Kullandığınız Akünün o voltajlara gelmesi gayet normal. Hücre voltaj değerleri 4.2 volta kadar dayanıyor. Yalnız ledlerin kıpraşması yüksek voltaj değilde düşük voltajdan kaynaklı oluyor genellikle. Yüksek voltajda kıpraşma değil. Aşırı parlaklık ve ısı meydana getirir. Siz bence aküler tam şarj olmuş mu diye bir baksanız diyorum. Yada Ledlere gelen voltajı ölçün derim.

Bir de dosya ekliyeyim. Belki işe yarar.
Bende voltaj yükselince kıpraşıyor. LFP için aynı dokümanı indirmiştim. Harici şarj adaptörü/şarj cihazı için 15 volt öneriliyor. Dolaysıyla 14 volt altında tam şarj olmadığını düşünüyorum. Çıkışı regüle edebilsem sorun kalmayacak. Solar şarj cihazım maalesef 12 volt'a regüle etmiyor. Eden var mı onu da bilmiyorum. Akü için dahili BMS devresi koruma konusunda gerekli kontrolu sağlıyor. Beslenen yükleri korumak da bana kalıyor.
 
Kurmuş olduğunuz sistemi bir türlü kafamda canlandıramıyorum.
Onun için de bir öneri sunamıyorum doğrusunu söylemek gerekirse.
İnverter kullanıyormusunuz diyeceğim 12 volt ledlerden bahsediyorsunuz.
Birde 12 volt ledler 15 voltta çalışır yani. Hatta Daha fazla ışık versin diye bazen voltajı yükseltiyorum. Sizin bahsettiğiniz kıpraşma bende sadece düşük voltajda meydana geliyor. Led dediğiniz şerit led mi? Power Led mi Ampul mü? Onuda kafamda canlandıramadım.
Yani senaryo oluşmuyor beynimde.

inverter kullanıp şu şekilde bir led trafosu kullansanız diyorum. Bu trafolarda ptons var voltaj ayarı yapılabiliyor.
https://urun.n11.com/serit-led/12v-...-1-2-3-5-85-10-125-165-20-30-amper-P390455856
 
Sevgili @izmirli_m kardeşim, akü kapasitem biraz ucu ucuna olunca ben de mümkün olan en iyi verimi yakalamak istedim. Önceki mesajlarımda belirtmiş olsam da burada tekrar ifade etmeye çalışayım; 12V 60A LFP akü. Yüzde 90 deşarj edilebilirmiş, yukarıda bahsettiğim voltaj yükselmesinden dolayı doğrulayabilmiş değilim. 300W Mexxsun tam sinüs invertör mevcut, takılı fakat kapalı, sadece bilgisayar ve ufak tefek aletler için açıyorum. Dolaysıyla kısıtlı olan amperlerimi harcamasına izin vermemiş oluyorum. Onun yerine diğer tüketicileri hep 12 volt olanlardan kullanıyorum. 12V 9Wh led ampul ya da 12V şerit ledlerden keserek kullandığım led ışıklandırmalar kullanıyorum. Bu şerit ledlerin 7/24 0.2A kadar sarfiyatları var. Bu sarfiyatı da gündüz iptal etmek için yapmaya çalıştığım bir 12V LDR fotosel ile sadece gece yanacakları şekile getirmeye çalışıyorum. Ayrıca 12V 10A trafom var fakat şebeke henüz bağlanmadığından invertör ile yükseltip tekrar düşürme kayıpları yaşamak istemedim. Akü kapasitem biraz daha fazla olsaydı bu kadar ince hesap yapmak zorunda kalmazdım. Kısa süreli, şebeke bağlanıncaya kadar ve köy yerinde elektrik kesintileri sıkça olur diye hesaplamalarıma göre günlük/24 saat 40-45A ya da 500-600Wh gibi bir güç benim için yeterli olacaktı. Bahsettiğim aşırı voltaj yükselmesi oluşunca aküyü yeterince şarj edememe durumu ortaya çıktı. 12V 190Wh'lık tek panelim Temmuz-Ağustos aylarında 80Ah kadar enerji ürettiğini, sıfırladığım solar şarj cihazından okudum. 60A'lik akü için 80A'lık gücü nereye şarj ettin sorusuna cevabım, gündüzleri invertörü açıp bilgisayarı şarj ediyordum. Dolaysıyla günlük üretimin bir kısmı ona gidiyordu.
Yani sistemdeki solar şarj cihazından kaynaklı olabilir belki bilemiyorum. Panel gücünü kesme voltajını 13.7 volt'un üzerine getirince sistemde neredeyse panelden gelen volt komple yansıyor. şerit ledler kıpraşmaya başlıyor. LFP aküyü içinde BMS devresi korusa da benim ledlerimi ve en önemlisi kamera kayıt cihazını ve kameraları koruyacak bir devre derdindeyim.
Diğer konuda paralel akü olayına dahil olmamın sebebi de bir adet de 12V 7A'lık küçük kurşun aküm olması. Onun için de panelden besleyeceğim ayrı bir şarj modülü satın almış bulunuyorum. Solar şarj cihazının panel girişlerinde paralel kablo çekip küçük aküyü şarj edeceğim modüle gireceğim. Her ihtimale karşı artı uca bir adet diyot üzerinde bağlantıyı sağlamayı düşünüyorum. Bu aküyü de devreye alınca sürekli yanan şerit ledlere bağlayacağım ve günlük birkaç amper daha tasarruf etmiş olacağım.
Gece görüşler açık olduğunda beş kamera bir kayıt cihazı avometreyi araya bağlayınca toplamda 2.3A akım çekti. Kısalan ve kapalı günlerde nasıl olur bilmiyorum ama şimdilik yeterli gücü sağlayacağını düşünüyorum.
 
Simülasyonda kurulu devre istediğim gibi 13 voltta röleyi tetiklemiyor. Bunda aradaki elemanların değerlerinin düzgün seçilememesi hatta devrede eksikliklerden de kaynaklı olacağını düşünüyorum.

1601920784917.png

Yapmak istediğim, 12V zener diyotttan ters halde 12 voltun üzerindeki gerilim kadar bir volt geçişi oluşuyor. Mesela 1 volt olduğunda aradaki dirençle kontrol edilerek transistörün beyzine girmek, emiterinden de röleyi tetikleyecek volt/akımı geçirtebilmek. Rölenin kontak bağlantısı aşağıdaki şekilde olmalı. Normalde her iki uç yerine sadece + ucun röleden geçirilmesi yeterli.
1601926255890.png
 

Ekli dosyalar

  • 1601926234875.png
    1601926234875.png
    29.5 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
Dostum bir adet aku koruma icin kullanılan dusuk voltaj koruma devresi kur yada al. Rolenin ters kontağını tam istediğin gibi kullanabilirsin.

Hazırını almak istemiyor isen devre şeması nette var. Bende bakayim.

Istediğin gibi 7812 yi voltaj düşünce by pass edersin. Voltaj yükselince de 7812 yi devreye alarak led lambaları koruyabilirsin.

Inverter ve sonrası adaptor icin zaten zor şartlarda üretilen enerji verim kaybı ile atmamak lazim.

Şu videodaki tl431 li devreyi yapabilir siniz. Direnç değerleri ile oynayarak kesme voltajını değiştireceksiniz. Ayrıca transistör çıkışını bir röleye girip kendi devrenize uyarlayacaksınız.

Çok basit olması ve TL431 kullanılması kararlı çalışmasını sağlayacak.

 
Son düzenleme:
Akü koruma devrelerini incelediğimde, adı üzerinde basit devreler olunca çok da hassasiyet olmadığını gördüm. Bu arada şöyle bir devreye denk geldim;
https://profahmet.wordpress.com/2008/05/23/basit-elektronik-devreler/

VOLTAJ KORUMA DEVRESİ

Güç kaynağınızda olabilecek tehlikeli voltaj yükselmelerinde cihazınızı koruyabileceğiniz basit bir devre. 12v zener ayarlanabilecek en düşük voltaj değerini belirler. 10k pot ile 12v dan daha yüksek değerlere ayarlayabilirsiniz. Devreyi resetlemek için kaynak gerilimini kesmelisiniz.

voltaj_koruma.webp
Resetlemekten bahsetmiş yazar, acaba röle takılı mı kalıyor tam anlayamadım?

Yarın eksik elemanları alıp denemek istiyorum. Şansa yakınımda elektronik devre elemanları satan bir dükkan var.;)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst