12-220 volt 600 watt inverter arızası

Katılım
29 Ara 2011
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
36
elimde 600 w 12-220 inverter var çıkışta 2 priz var ama pirizlerden 220 çıkmıyor 146 volt çıkıyor 4 transistör var yanık falan bi parçada yok. 220 voltu nasıl alırım çıkışta anlayamadım. yardımcı olur musunuz ?
 
akülerimde iyi 80 amper 11.45 volt veriyor yükteyken düşme yapmıyor.
 
parçaların yanık falan olmadığı teşhisini nasıl verdiniz nasıl olçtunuz?

kontrolü gözle yaptıysanız birde olçu aleti ile yapmanızı oneririm.
 
Merhaba.Burada çalıştırırken bir yanlışınız mı var,inverter 12 voltla tam çalışıyor ve elinizdeki tüm aküleri destek süresi artsın diye hepsini palalel mi bağlıyorsunuz? Çünkü normal şarjlı (Dolu) akü boşta iken kutuplarında 12.60 voltta olması gerekli.Akülerden voltaj değeri çok düşük (Gözleri kısmen bozuk) olanlar varsa voltaj bu nedenle fazlaca düşüyor olabilir.Aküler seri bağlı bile olsaydı (24 veya 36' lık dc. giriş olsaydı) her biri yine 12.60 volt dc.yi mutlaka (Arızasız,normal şarjlı olan haliyle) göstermeliydi.

80 amperlik akülerden 12.60 voltu tam olarak ölçtüğünüzü bu invertere tek olarak bağlayın,bu durumda 220 vac tam çıkmış da olacak mı? Ups olsa zaten voltaj düşük olduğunda buzzer uzunca öterek akü devresini keserdi,çok düşük voltaj değerlerinde.Ama bu elinizdeki inverter her voltu kabul ediyor olmalıdır.Bu dc akü voltunu ve çıkıştaki ac'yi ölçerken tam olarak ne kullandınız,True RMS avometre mi çok ucuz olan bir dijital avometre mi kullandınız? Çünkü güvenilir bir ölçmede bu çok önemlidir.

Bir de inverterin çıkış voltajı trimpotla,elle tornavidayla özel olarak ayarlanabiliyorsa ve bu ayarlar sizin haberiniz olmadan özel birisi tarafından ayarlandıysa çıkış yine tam 220 olamaz,daha düşük veya yüksek olabilir.Bir de 50 hz.'e frekansı sabitleme trimpotu bulunur genellikle.Buradan da kalibrasyonla çıkan bu ac'nin frekansı tam 50'ye sabitlenir.Bu seçim de ups'lerin destek süresi ayni aküyle daha uzun olsun ve akü kolayca kutup başı voltajı düşüp çabuk devreden çıkmasın diye bilerek 180 voltluk trafo sargısından pc'ye bu destek verilir,trafoda 220 'yi veren sargı da tam bulunduğu halde.Yani ups'lerde bilerek,kasden bu 220 vac tam çıkmaz, bu çok özel durumlar gözetilerek.

Transistörlerden veya diğer elektronik bileşenlerden çok aşırı ısınanı var mıdır,ona da bir bakın,el yordamıyla,sıcaklık hissiyle tam kontrol ederek bunu yapın.Ama öncelikle çok kaliteli (True RMS) olan bir ölçü aletini kullanmaya da bakın.İyi bir değer ölçmede bu çok önemli çünkü.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
inverter dediğim ups dir doğru çıkış voltajı 146 volt küçük bir motor çalışıyor lamba taktığım zaman cık cık kesiyor. daha önceden çalıştığı kendi küçük aküsüyle çalıştırdım onlada çalışmadı aynı sorun oldu. o yüzden parçaların birine zarar mı verdi acaba? 4 transistörden biri bozuk olursa böyle bi sıkıntı olur mu ? ölçüm yapayım ama hangi parçaları ölçeyim bu konuda yardımcı olursanız işlem sırasını takip edeyim.
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/mosfet-test-devresi.92374/

Merhaba.Bu transistörlerden birinin bozulduğunu hiç sanmıyorum,genellikle de H köprülü mosfettir bunlar,2 ‘şer 2’şer yani anda trafo primer sargısında önce bir yönde sonra diğer yönde anahtarlama yaparlar.(Köprü diyodun doğrulturken çalıştığı gibi) Biri bile bozuk olsa çıkış hiç modifiye veya gerçek sinüs olamaz ve geri (Çıkışı) algılayıcı bir sensör devresinin anında ups’yi kesmesi lazımdır diye biliyorum.

Mosfet transistörler mosfet ölçüm devresi ile ancak çok sağlıklı ölçülebilir.Ben tunçmatik ups'mde tam emin olmak için hepsini söküp yukarıdaki linkteki devrede ölçüm yapıp tekrar yerlerine lehimlemiştim.Bence diğer elemanlardan aşırı ısınanlar (Pcb'yi sarartıp biraz da yakanlar) üzerinde ağırlıklı olarak da durun.Öncelikle varsa bunları avometreyle ölçümde (Watt'.lı dirençler gibi) en öne alın.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Tekrar merhaba.Ama herşeyden önce önceliği ups trafosunun sargı kontrolüne bence mutlaka verin.Çünkü benim ups çıkışının olmaması (Hemen kapanması) örneğin bir sargıdaki lehimin eriyip açık devre göstermesi ve ups'nin anında da kapanması şeklindeydi.(Ayrıca üstteki linkte bundan biraz bahsetmiştim) Sizinkinde ise açık devre değil ama örneğin akü şarj sargı ucu veya boşta kalan diğer sargı uçlarının içten bir kısa devresi (Bu avometreyle sargılar arası ölçümde açıkça da görülür,sıfıra çok yakın değerler eğer 12 voltun anahtarlama yapılarak girdiği bu sargı dışında (Tek sargının anahtarlanmasında H köprüsü-4 mosfet kullanılır) diğer sargılar arasında varsa bunlar içten kısa devre olmuş olabilir.Ups bu durumda korumaya geçmeyerek hiç kapanmayabilir ve 220 vac yerine bu derece düşük voltaj çıkışı bu yüzden görülmüş de olabilir,aklımdaki senaryoya göre.Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,951
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst