100W amplifikatöre 15 adet hoporlörü nasıl bağlanır?

ysuf

Üye
Katılım
2 May 2008
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
stk 4044 ile yapımış bir amplifikatörümüz var biz amplifikatör e 15 adet 4 ohm 10 w lık hoporlörleri nasıl (seri veya paralel) bağlarsam empedans uyumunu sağlarım.
 
Eğer ses sistemlerinde de güç hesabı,normal dirençlerde gibi ise;
aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.Fakat ses sistemlerinde nasıl emin değilim.Bir de ses kalitesini nasıl etkiler bilmiyorum,sadece güç hesaplamaya yönelik çiziyorum.

Bu sistem 90 watt oldu.
eğer,seri bağlı iki hoparlörü çıkarırsanız,85 watt yapar.
Bunun yerine birini bağlarsanız,95 watt yapar.
ama aslolan güç ise,bu durumda bence,10 tanesini paralel bağlayın,5 tanesi yedek dursun.Tam 100 watt güç elde edersiniz ve,sesin bazı yerlere (seri bağlı olan 8 yer) yarım güçte gitmesini engellersiniz.
 
arkadaşım öncelikle amfin kaç ohm luk 4 mü 8 mi eğer sistem 4 ohm luksa hepsini paralel bağla yok eğer sistem 8 ohm luksa ikişer ikişer seri bağlı 5 gurup oluştur ve bu beş gurubu birbirine paralel bağla
 
Seslendirme sistemlerinde 4 adetten fazla hoparlör bağlanması gerektiğinde empedansı dengelemek için Hat trafosu kullanılır.Hat trafoları özel olarak bu işler için sarılır.Yalnız amplifikatörde de hat trafosu olmalıdır.Normal hoparlörleri seri paralel bağlayarak yapılan bir sistem iyi netice vermez,sıkıntı yaratabilir.Bilginize.
 
Hepsini paralel bağlarsan stk yı yakarsın veya koruması varsa korumaya geçer.

Muhtemelen stk çıkışı 8 Ohmdur.

Direnç bağlar gibi bağla. En sonunda toplam empedans 8 ohm olsun. Daha yüksek olursa da farketmez ama 6 ohm altına düşmemeye bak.

Eğer Anfi ile hoparlör araları 20 metreden fazla olacak ise ya da en uzak hoparlör 50 metre falan olacak ise hat trafosu kullan.

Hat trafolu sistemde anfi çıkışına bir trafo ile voltaj yükseltilir ve her hoparlör girişine de bir trafo takılıp voltaj düşürülür. Bu şekilde hepsini paralel bağlayabilirsiniz.
 
stk4044 ile yaptığınız 100 watt çıkış gücü olan devrenin çıkışına 15 adet 4ohm 10 watt hoporlörü bağlamanın yerine stk4044 ün datasheed indeki watt a ve ohm(empedansa) uyacak bir yada iki hoporlör bağlamanda yarar var.
hoporlörleri seri bağladığında watt ları aynı kalır,ohmajları yükselir-Paralel bağladığında ise tam tersi olur watt ları yükselirken ohmajları düşer. (stk 4044 + - 51 volt simetrik besleme altında 100 watt 8 ohm luk bir çıkışa sahip). siz bu amplifikatörün çıkışına dediğim gibi 30 cm çapında 150 watt 8 ohm bir adet hoporlör bağlamanda yarar var saygılarımla
 
Bir kere amplifikatörünün çıkış empedansını dikkate alman lazım ona göre hoparlör seçimini yap.Amplifikatörünün çıkış empedansını öğrendikten sonra hoparlörleride seri veya paralel direnç hesabı gibi hesaplıyorsun.
 
birbirine paralel bağlaman gerekir seri bağladıgın taktirde 4ohm x 15 = 60 ohm olacaktır.
paralel bağlamalısın..
 
böyle birşey yapamazsın ben bir kere 4 ohmluk 4 tane hoparlör bağladım entegre yandı
 
arkadaşlar burda dikkat edilecek husus anfinin çıkş gücü ve empedansıdır.eğer siz anfinin çıkışına kendi değerlerinden farklı değerler bağlarsanız tam verim alamazsınız.nasılmı herşey burda özetledim.
---yükseltecin çıkış gücünden(yani burda w)daha düşük değerli hoporlör kullanılırsa :ses kalitesi düşer,vınlama,zırıltı ve eleman bozulabilir.
---yükseltecin çıkış gücünden daha yüksek değerli hoporlör kullanılırsa:ses az ve kalitesiz,yükseltecin elektronik devreleri aşırı ısınır.bozulabilir.
---yükseltecin çıkş empedansı hoporlörün empedansından büyük olursa ses kalın ve gürültülü çıkar.:ses kalın ve gürültülü çıkar
---yükselteç çıkış empedansı hoporlör empedansından küçük olursa:ses ince ve az çıkar.

bundan sonraki işlemler artık kullanıcııya kalmış buna göre hesabını yapabilir.
empedans(direnç)arttırmak için seri:düşürmek için paralel bağlanmalıdır.gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra karışık da bağlanabilir.herkese saygılar .emeğe saygı bilgi paylaştıkça güzeldir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,200
Mesajlar
915,785
Kullanıcılar
449,983
Son üye
ardaxsm

Yeni konular

Geri
Üst