İzalasyon Test cihazı ve kullanılması ?

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,069
Puanları
156
Yaş
39
Herkese selamun aleyküm tekrar ben tekrar entel dantel sorular yardımcı olursanız çok memnun olurum...

Değerli ustalarım UNIT-UT 502 vb sisteme 250 ile 1000 volt arasında gerilim uygulayarak o anda olan direnci ölçen aletler var mutlaka kullanan ustalarım vardır.

Şimdi topraklama megeri alacaktım onu bir miktar askıya alıp şöyle bir şey düşündüm ve siz değerli ustalarımın da fikirlerini almadan hareket etmek istemedim.

Diyelim ki bir firmada bir yada bir kaç tane motor var ve atıyorum yarım saat çalıştıktan sonra termik attırıyor yahutta hız kontrol cihazını hataya götürüyor gibi sorunlar olduğunu var sayalım ki bu sorunları çoklarca defa yaşıyorum...

Şimdi ben bu izalasyon megeri denen alet ile motorun uçlarını boşa alıp bu cihazı motora bağlasam ve sargısına örneğin 500 volt gibi bir gerilim uygulasam bu cihaz bana motor sargılarında olan ve ısındıkça meydana gelen kavrulmuş bobini yada hasara uğramış bobini gösterir mi ? yani sırf motor trafo gibi aletlerde bu cihazı kullanabilir miyim ?

Mesela motorun yıldız yada üçgen köprüsünü söktüm cihazın bir ucunu tuttum gövdesine bağladım diğer ucunu sargılarından bir tanesine bağladım ve test yaptım bu şekilde bütün sargıları ayrı ayrı test ederek yalıtkanlık direncinden net bir sonuç elde edebilir miyim ? eğer benim bu derdimi kesin çözerse ben bu cihaza hiç gözümü kırpmadan talip olurum ama benim gibi bir çok ustamın arkadaşımın başına da gelmiş ve denemişlerdir fikirlerinizi bekliyorum abiler...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
O cihazla ölçülebilir.Kalitesini,kullananlar
söyleyebilir.Motor için,500 volttan daha
yüksek kademe kullanmasanız iyi olur.Te-
orik olarak 380 kiloohm değeri uygun gö-
rünsede,3 megom altındaki değerlerden
daima şüphe edilmelidir.Sargılar arası ve
sargı -şase izolasyon değerleri ölçebilirsi-
niz.Ara ara ! gibi endişeli bir durum için,
motor soğuk ve sıcak durumları için ayrı
ayrı ölçü yapılabilir.Ancak,motor için,ara-
ara lafının çokda geçerli bir ifade olduğu-
nu sanmıyorum.
 
Değerli ustalarım UNI-T UT526 izalasyon test cihazı satın aldım voltaj ölçümü direnç ölçümü ve kaçak akım testi ( 10mA - 30mA - 300mA ) özellikleri var kaçak akım testi kısmında kaçak akımı attırıyor ve kaç mS sürede attığını falan gösteriyor bayağı teferruatlı bir ölçü aleti.

Bunun yanında 250-500-1000 volt gibi değişik seçeneklerde voltaj vererek bu voltaj altında olan direnci ölçüyor Bayağı kullanışlı bir cihaz...
 
izolasyon test cihazı ile izolasyon direncini ölçerek motor sargılarındaki yalıtım hatalarını tespit edebilirsiniz. 500 V gerilim uygulamanızı tavsiye etmem 250 V da yeterli olacaktır. İzolasyon direnci için sınırlar standartlarda ölçüm geriliminin 1000 katının uygun olacağını belirtiyor ama zaten sargıların yalıtım direnci arasında gördüğünüz değerler arasındaki farktan bir problem olup olmadığını anlayacaksınız.

izolasyon direnci ölçümü nasıl yapılır : https://altenerji.com/teknik-blog/f/i̇zolasyon-direnci-testi-nasıl-yapılır

izolasyon direnci ölçüm raporu: https://altenerji.com/izolasyon-direnci-olcumu
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,532
Kullanıcılar
449,907
Son üye
ayse.krcsarge

Yeni konular

Geri
Üst