İnteraktif Yangın Algılama Sistemleri

Katılım
1 Şub 2011
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
42
NEDEN İNTERAKTİF YANGIN ALGILAMA VE İHBAR SİSTEMİ?

Yangına karsı can ve mal güvenliğimizi sağlamak amacıyla tesis ettireceğimiz yangın algılama ve alarm sisteminin en önemli ve ayırt edici özelliği Doğru ve Erken uyarı verebilmesi olmalıdır.

Bir yangın algılama ve alarm sistemi sıkça yanlış yangın alarm uyarısı veriyorsa güvenirliğini yitirir. Güvenilirliğini yitirmiş bir yangın algılama ve alarm sisteminin uyarıları gözerdi edilir. Bu durumu “yalancı çoban” hikayesine benzetebiliriz!

Yangın algılama ve alarm sistemi sektör imalatçıları yanlış alarmı önleme amacıyla değişik teknikler kullanmaktadırlar. Yanlış alarm önleme amacıyla Analog adreslenebilir yangın algılama ve alarm sistemlerinin kullandığı teknikler:



1. Verification Time : Algılama sonrası ilave bekleme süreleri verilerek algılamanın doğruluğunun tasdik edilmesi

2. Senstivity Adjustment : Detektör hassasiyetlerinin azaltılarak algılamanın doğruluğunun tasdik edilmesi.

3. Cross Zone : Ayni anda 2 detektörden algılamanın izlenerek algılamanın doğruluğunun tasdik edilmesi.

Yukarıda sayılan önleyici tedbirlerin hepsi de yanlış alarmı azaltmakta fakat hızlı algılamayı da engellemektedir. Bu durum sistemin gerçek bir yangını hızlı şekilde algılayıp uyarıda bulunabilmesini geciktirmekte dolayısıyla da muhtemel yangına müdahale geciktiğinden yangınla mücadeleyi zorlaştırmaktadır.

Günümüzde bu sorunlar, modern teknolojiye dayalı, yenginin birden çok belirtisini algılayabilen ve bu bilgileri sahip olduğu Fuzzy Logic Detektör Algoritmaları ile değerlendirip yanlış alarmsız hızlı yangın algılama ve uyarı verebilen sistemlerle asılmıştır.

Daha fazla ortam bilgisinin veya yangın belirtilerinin çok sensörlü detektörlerle algılanıp toplanabileceği açıktır. Detektörlerin topladıkları bilgileri mahal ve çevresel koşullara göre ve bünyelerindeki algoritmalara uygun olarak değerlendirebilmeleri için mikroişlemciye sahip olmaları gerekmektedir.

Yangın algılama ve alarm sistemlerindeki en son teknoloji elektronik adreslenebilir interaktif sistemlerdir. interaktif yangın algılama ve alarm sistemlerinin temel özellikleri :

- Saha elemanları (detektör, but on ve modülüler) mikroişlemci kontrollü olmalıdır.

- Yangın alarm kontrol paneli ile saha elemanları (detektör, modül, but on) arasında çift yönlü haberleşme ve etkileşimli çalışma olmalıdır. “interaktivite”

- Detektörler alarm durumuna yapay zeka temelli gelişmiş karar verme algoritmalarını kullanarak karar vermelidirler.(Intelligent)

- Detektörlere korudukları mahalce özel çalışma programı yüklemek mümkün olmalıdır.





İNTERAKTİF YANGIN ALGILAMA VE ALARM SISTEMLERININ ÖNEMLI ÜSTÜNLÜKLERI

* İnteraktif sistemlerde detektörler mikroişlemci kontrollü ve karar verme algoritmalarına sahiptir.Detektörler mikroişlemci kontrollüdür. Bu sayede korudukları mahalden sensörler ile toplanan bilgileri özel algoritmalar ile değerlendirip alarm durumuna karar verirler. Korudukları mahal özelliklerine uygun özel çalışma programı yüklenebilir.Böylece detektörler korudukları mahal için özel programlanmış hale gelmekte ve yanlış alarmsız maksimum hassasiyetle karar vermekte ve panele iletebilmektedir.

İnteraktif detektörler aşağıdaki durumlara karar verebilmektedirler.

* Alarm

* Prealarm

* Arıza

* % Kirlenme oranı (iki farklı seviyede)

* Devre dışı

Yapay Zeka Temelli Karar Verme Algoritmaları İnteraktif yangın ihbar sistemlerinde saha elemanları, sadece algılama yapan basit bir sensörden ibaret değildir. Mikroişlemcisine yüklenen algoritmalar doğrultusunda değerlendirme ve karar verme yeteneğine de sahiptirler.İnteraktif detektörlere yüklenen algoritmalar hem gerçek bir yangın durumunu temsil eden verileri hem de yanlış alarma neden olan unsurların karakteristik bilgilerini içerir. İnteraktif algılama ve değerlendirme algoritmasının dört temel bileşeni vardır.

1. Fabrikada yapılan yangın testleri (gerçek yangın durumu)

2. Sahada yapılan yangın testleri (gerçek yangın durumu)

3. Aldatıcı yangın davranışı- örn: sigara dumanı (aldatıcı yangın durumu)

4. Kötü çevre koşulları örn: tozlu ve kirli ortamlar (aldatıcı yangın durumu) İnteraktif Sinyal Analizi

İnteraktif sistemlerde detektörler mikroişlemcileri sayesinde sahadan topladıkları verileri detaylı bir sinyal analizine tabii tutabilirler. Bu sinyal analizi sonucunda elde edilen veriler bünyelerindeki yapay zeka temelli karar verme algortimalari ile değerlendirilir ve yangın durmuşa karar verilir.

Detektörler algıladıkları sinyalin (duman, isi, vb. ) analizini bu sinyali 3 alt bilesene indirgeyerek yapmaktadır.

Daha sonra her bir alt bilesen detektöre yüklenen algoritmadaki verilerle tek tek mukayese edilerek bir sonuca varılır.Interaktif detektörler her türlü ortam için rahatlıkla kullanılabilirler. Tüm bu özellikler sayesinde yanlış alarmsız hizli yangın algılama uyarma mümkündür.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,872
Mesajlar
913,218
Kullanıcılar
449,463
Son üye
05425262568

Yeni konular

Geri
Üst