Yangın Algılama Sistemleri

Katılım
1 Şub 2011
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
42
YANGIN ALARM SİSTEMLERİ


Yangin algılama sistemleri erken algılama ve uyarma prensibine dayanır. Böylece müdahale etmek ve yangını söndürmek aşamalari oldukça kolaylasır. Yangın çıkmasına sebep olan madde, gaz kimyasallari içerigine göre üç farklı prensipte tepki verir. Algılama sistemleri de buna dayanır. Bunlar; Duman, Isı ve alevdir. Her üç tepkiye göre farklı kullanim ve uygulama alanlari bulunan dedektör tipleri mevcuttur.

Yangın algılama sisteminde yangın alarm kontrol paneli, duman, Isı veya alev dedektörü, yangın butonu, sirenler ve flasörler bulunur. Bu sayede yangına hızlı müdahale edilebilir ve yangında meydana gelebilecek can ve mal kayıpları en aza indirilebilir.


(Yangın Algılama)

YANGIN KONTROL PANELI Bütün dedektörler, sirenler ve butonlar bu panele baglanir. Sistemin kontrol merkezidir. Ihbarin geldiğii bölgeyi gösterir. İçlerinde elektrik kesilmelerine karsı akü grubu bulunur. Alarmın geldiği odayı ya da noktayı tesbit etmek için analog veya elektronik adresli paneller kullanılması gerekir.

DUMAN DEDEKTÖRÜ Iyonizasyon Duman Dedektörleri; Dumani algilayan bir hücre içindeki iyonizasyon akımının değişiminde algılama yapılır. Ancak radyoaktif madde içermesinden dolayı birçok firma tarafindan üretimleri durdurulmustur. Optik duman dedektörlerinde ise algılama hücresinde bir isik kaynagi ve bu isik kaynaginin bir alicisi mevcuttur. Duman bu hücre içine girdiginde isik dagilir ve algilama gerçeklesir. Isın tipi duman dedektörleri ise digerlerinden farkli olarak alıcı verici prensibine göre çalisirlar.Bir vericiden yayilan infrared isik kaynagı bir aliciya ulasir. Yangın durumunda olusan duman bu infrared ısıği kestiginde algılama durumu oluşur.



ISI DEDEKTÖRÜ Sabit sicaklik dedektörünün monte edildigi yerdeki sicaklik belli bir degere ulastiginda algilama yapar. 60' ve 90'
çogunlukta kullanilan tipleridir. Ancak degisik uygulamalar için degisik tipleri de mevcuttur. Sıcaklık artıs hızı dedektörü hava sicakliginin belirli bir zaman araligindaki artışını ölçerek, bu artışın normalin üzerinde olmasi durumunda algılama yapar.

ALEV DEDEKTÖRÜ Alev dedektörü yangının alev aşamasını görerek algılama yapar. Alevin yapisinda bulunan ultraviyole ve/veya infrared ışınımı algılarlar.

YANGIN BUTONU Yangin aninda, yangin alarmini manuel olarak personel tarafindan devreye sokulmasini saglarlar. Üzerinde bulunan camin kırılarak alarm butonuna basılabilir. Böylece yanlıs alarmlar olmaz.

SIRENLER VE FLASÖRLER Yangın anında çevredekileri uyarmak amacıyla kullanılırlar.

Sesle uyarmak için sirenler görsel uyari içinde flasörler kullanılır.


Yangın ihbar sistemleri oteller kapalı diğer büyük alanlar çeşitli hammaddeler veya mamül mal bulunduran pamuk plastik ahşap polyester kağıt vb Depo fabrika ateş alabilecek alanlar. Yanıcı parlayıcı madde gaz kaçağı riski bulunan yerler sanayi tesislerinden evlere kadar ihtiyaç olan her mekanda can ve mal güvenliğini yangına karşı erken uyarı sağlayarak koruyan sistemlerdir. Çeşitli dedektörlerden oluşan sistemler aynı zamanda başka birkaç sisteme entegre olarak çalışabilir. Alarm anında havalandırmayı açabilir asansörü istenen yere getirip tekrar çalışmamasını sağlayabilir yangın söndürme sistemlerini devreye sokabilir vb önlemlerin otomatik olarak alınmasına olanak tanır.
 
Merhaba,
Fabrikamızda NOTIFIER marka AFP-400 panel ile birlikte kod ve sayılarını aşağıda verdiğim ürünleri kullanıyoruz. Bildiğim kadarıyla alarm sistemimiz analog, bozuk olan dedektörlerimizin yedeklenmesi için Notifier ürünleri satan bir firmayla görüştüğümde söz konusu ürünlerin üretimde olmadığını, yerine de başka bir yeni model dedektör öneremediklerini söylediler ve sistemi tamamen konvansiyonel sisteme döndürmeyi önerdiler. Fakat ben sistemi tamamen baştan kurmak yerine sadece dedektörleri değiştirerek işimi çözebileceğimi düşünüyorum ancak ne marka ve model kullanacağım konusunda emin değilim. Notifier dışında bir markanın dedektörlerini mevcut dedektörlerimizle değiştirmem mümkün mü? bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler.
Pull Station NBG-12LX 17 Adet
Insulator ISO-X SLC 21 Adet
Alarm Horn H12/24 10 Adet
Smoke Sensor FSP-751 18 Adet
Smoke/Thermal Sen. FSP-751T 7 Adet
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,871
Mesajlar
913,216
Kullanıcılar
449,461
Son üye
evenzhou

Yeni konular

Geri
Üst