İnsanların bulunduğu alanlarda bulunan transformatörlerle ilgili?

ZE_dere

Üye
Katılım
5 Mar 2011
Mesajlar
234
Puanları
6
Fabrikamız içinde birden fazla trafo, fabrika işletme binası içinde bulunup belirli bir mesafede tel kafes içinde bulunmaktadırlar. Yağlı tip Transformatör oldukları için aklıma takıldı, bu şekilde olmaları yönetmeliğe aykırı. Bu konuda yapılmadı gerekenler nelerdir? Trafo değişmeden ne tür önlemler alabiliriz?
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Orada bahsedilen,okullar,iş merkezleri,AVM ler falandır.Fabrikalarda,tedbir almak şartiyle,istediğiniz gibi tesis kurabilirsiniz.Dahili olsa daha iyi olurmuş ama,projelendiren de Mühendis olsa gerektir !
 
Orada bahsedilen,okullar,iş merkezleri,AVM ler falandır.Fabrikalarda,tedbir almak şartiyle,istediğiniz gibi tesis kurabilirsiniz.Dahili olsa daha iyi olurmuş ama,projelendiren de Mühendis olsa gerektir !
Yönetmeliğe kuru tip trafo maddesi ekleneli çok olmamış. Söz konusu fabrika 30 küsur yıllık bir tesis. Elbette projelendirme mühendisler tarafından yappılmıştır ama şartlar 30 yıl öncekiyle aynı değil.
Kaldı ki zaten yönetmelikteki maddenin ne demek istediğini anladım, bizim durumun farklı olduğunun farkında olduğum için burada soruyorum.
 
Sizi rahatsız ediyorsa,dahili tip ( şimdi kolayı çıktı : modüler tip ) yapmanızı engelleyen ne var ?Bakım rahatlığı getireceğinden ve bu konu üretimi olumlu yönden
etkileyeceğinden,yönetiminizi ikna ederek istediğiniz uygulamayı yapabilirsiniz.
 
yeni kurulan fabrikalarda bile, yağlı trafo halen kullanılmakta trafoların fabrika içinde olma nedenlerinden biri de yaz mevsiminde bina içi daha serin oluyor daha önce fabrikanın birinde 2 tane trafo vardı 1600ve 2000 likti trafolar dışarıda idi yazın 1500 amperde trafo sıcaklıktan dolayı kesici açıyordu şu anda içeride olan trafolar 3 senedir problem çıkartmadı daha fazla yük olmasına rağmen
yönetmelikte yasak olsaydı trafoları dışarı aldırırlardı herşey usulünce yapılıyor...
 
BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK !

trafo.jpg


KUVVETLİ AKIM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ !

Yanabilen gereçler

Madde 22- Yanabilen gereçler, yangın ve duman tehlikesi oluşturmayacak biçimde düzenlenerek ya da yanmayan bir örtü ile kaplanarak kullanılabilir. Elektrik tesisleri içinde tesise bitişik konut vb. gibi bölümler dışında, ağaçtan yapılmış gereç kullanılmaz.

Konutlarda ve başka işler için kullanılan yapılarda özellikle yağlı transformatörün bulunduğu bölümler öteki yapı bölümlerinden ateşe dayanıklı ve çıkabilecek bir yangının yayılması önlenecek biçimde ayrılmalıdır. Tüm kapılar mahal dışına açılacak yönde ve çelik saçtan yapılmalıdır ve transformatörlerin iç arızalarına karşı hızla etkili olan koruma düzenleri kullanılmalıdır.

c) Transformatör odaları:

1) Transformatörler duvarlarla en az 60 cm mesafe olacak şekilde yerleştirilmelidir.

Eğer transformatörün tüm boyu boyunca iki taraflı açılan kapı (kapaklar) var ise bu mesafe (hava sirkülasyonu sağlaması için) 30 cm‘ye indirilebilir. 36kV‘a kadar transformatörlerin en üst noktası ile tavan arasında en az 60 cm mesafe bulunmalıdır.

Kompakt trafo merkezleri için bu bent (c.1) geçerli değildir. İlgili standartlar ve özel şartnamelerde belirtilen koşullara göre düzenlenir.



2) Transformatör odalarında döşemede kademe bulunması yasaktır. Odanın iç yüzeyleri toz yapmayacak bir malzeme ile kaplanmalıdır. Tavanlara kesinlikle boya yapılmayacaktır.

d) Transformatörlerin elektriksel bağlantıları tesadüfen temas edilmeyecek şekilde yapılacaktır.

e) Yapı içinde kullanılan transformatörlerin yüksek gerilim geçit izolatörlerinin elektriksel bağlantılarının yalıtımı, uygulama gerilimine uygun bir malzeme veya geçmeli tip ile sağlanmalıdır.

f) Transformatörler yer altına, bodrumlara ve yüksek katlı yapıların üst katlarında da tesis edilebilir. Yeraltı ve bodrumlardaki transformatörlerde, rutubet, havalandırma ve su baskınına karşı önlemler alınmalıdır.

Transformatörlerin yerine konulması ve gereğinde değiştirilmesi durumlarında ağırlığı ve en büyük boyutları göz önünde bulundurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

g) İnsanların yoğun bulunduğu paniğin yaşanabileceği tüm yapılar, bodrumlar, yüksek katlı binalar, hastaneler, tiyatrolar, alış-veriş merkezleri, okullar gibi yapılar bağımsız olarak yüksek gerilimle enerjilendirildiğinde ana bina içindeki transformatörler güvenlik açısından kuru tip olmalıdır.

h) Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıllık geçiş süresini müteakip, primer gerilimi 36 kV‘a kadar transformatörlerin (transformatörle ayrılmaz bir bütün oluşturan donanımları dahil) en büyük dıştan dışa (dış) boyutları; A (cm) transformatörün boyu, B (cm) transformatörün eni, C (cm) transformatörün yüksekliği olmak üzere; gücü

630 kVA‘ya kadar olan transformatörler için A = 170 cm, B = 135 cm, C = 195 cm; gücü 1600 kVA‘ya kadar olan transformatörler için A = 210 cm, B = 185 cm, C = 245 cm; gücü 2500 kVA‘ya kadar olan transformatörler için A = 230 cm, B = 215 cm, C = 265 cm‘yi aşamaz.
 
Son düzenleme:
bu fabrikada trafolar insanların yoğun bulunduğu üretim alanlarında tel kafes içinde mi ? yoksa elektrik ekipmanlarına ait bir alan (oda) var bu alanın içinde tel kafeste mi ? fabrika ne fabrikası ? patlayıcı sınıfı var mı ?
 
İnsanların yoğun olduğu yerler otel hastane v.b. yerler fabrikada bu kapsama alınabilir ancak oraya takılmanın anlamı yok. Kırmızıladığım yerler herşeyi net bir şekilde anlatıyor. Ayrı bölme olacak yangın başka yere sirayet etmeyecek. Olay bu.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst