İlk nasıl çarpıldınız?

Aşağı yukarı aynı şeyleri yaşamışız. Ama ben görecelilik kavramının ne demek olduğunu çarpıldığımda çok net şekilde anladım. acaba diyorum, albert einstein' de mi elektrikçiydi? :)
 
geçenlerde 1 ay öncesi çarpıldım havyadan dolayı. içini açıp tamir edip işime devam etmeyi düşünüyordumki birden osilaskopa dönüşüverdim yemin ederim sinus dalgayı gözlerimde gördüm :) ( ama frekansı ölçemedim )
 
bundan 1 yıl önce ups in akü grubunu bağlarken, bır once ups aku grubunun sıgortalı oldugu aklımdaydı ancak baglantısını yaptıgımla onu karıstırmısım kii tam kabloyu kenara iteyim dedim elimin tersiyle senmisin iten nutkum kesildi aklımdan tek sey gecıyor nasıl böyle bir hata yaptım, tabı bu arada etrafımda calısanlar var ve benı goren yok ben tıtrıyorum ne yapabılırım dıye dusunuyorum artık beynımde kı goruntuler yok olmaya baslamıstı artık aksam eve gıdıp esımı goremeyecegımı dusunmeye baslamıstım içimden bır ses bagır dedı duysunlar senı agzım bır mılım dahı acılmadı daha baska ne yapabılırım dıyorum artık goruntuler sılınmeye baslamıstı beynımden en son ayaklarıma bır kaldırma kuvvetı uygularsam dedım belkı ama onu da basaramadım derken cok az bır esneme oldu sonra goruntuler kayboldu.daha olmemıstım tıtreme devam edıyor benı goren yoktu. en son bır kac metre uzakta yerde tıtrıyordum halen, ne mi oldu bu olayı yere comelmıs bır halde yasadım ve o ayaklarıma uyguladıgım az kuvvet, ılahı kudretle bırlesmıs fırlamıstım yerımden, hanı bagırmak ısteyıpte bagıramadıgım cenem cozulmus buyuk sesle haykırmıstım Allah dıye . sonrasında ellerımde yanık bır kac hafta suren bır tıtreme hıssı ve bunları yazarkende halen tıtrıyormuscasına yasamak en onemlısı TECRUBE sahıbı oldum.( dc 785 ve 385 volt vardı kablolarda ben artı ve eksı uclara ıkı elımden yakalanmıstım kurtulusum bır mucıze dıyorum.)
sen iyi kurtulmussun kardes.allah sana ikinci bir hak daha vermis,dc voltaj en sakatı.hakkını kullandın bı dahada ucmayı bilmeden ...:rolleyes:
 
Genelde elektrik kazalarında (düşük voltajlarda veya insanın toprakla en az teması bulunduğunda) mesleğe yeni girmiş elektrikçi tepkileri:

1.O an eldeki tüm nesneler havaya fırlatılır.
2.Belli bir süre uyuşuk şekilde bir yerde oturulur.
3.Uğraşılan makine veya cihaza kaba kuvvet uygulanır.(tekme atmak gibi cihazı yere fırlatmak gibi)
4.Öz geçmiş çıkarılır.('nereden seçtim şu mesleği zamanında filan mesleğe girseydim' veya 'hep şu xxxx ağabeyin yüzünden elektrikçi oldum' gibi
5.Daha sonra o cihazın veya makinenin çalışmaması durumunda eve ekmek götürülemeyeceği tespiti yapılır.
6.ÇOK ŞÜKÜR ufak çaplı atlattık denilir.İşlemlere kaldığı yerden devam edilir.

İnşallah hiç bir teknik personel arkadaşımız ciddi elektrik kazalarıyla karşılaşmaz.Çünkü bu son edinilen son tecrübe olabilir.
 
askerden önceydi toy zamanlarımız daha 60 kva ups de bır sorun oluştu
fabrika cok buyuk elektrik sefi geldi gel beraber bakalım dedi
neyse sagına soluna baktı biraz ondan sonra aç su kapağı dedi actım
incce bir saç kapak altında bir kaçt ane hızlı kesici var neyse bıraz daha bakındı
sonra o soktüğüm sac kapağı yerine benim takamayacagımı ve kendisinin çok dikkatlı takması gerktiğini söyledi
ve beklenen oldu sac kapak kesicilere değdi orytalık masmavi oldu birden ben bağırıyorum yakup abi akup abi diye
ses yok pano odası kap karanık sonra biraz kendime geldikten snra cebindeki çakmakla tekrar ups in yanına gittim yakup bi bir yada bana gülüyo bir yandan da ups dgiti smdi ne bok yıycz nasıl antalıcaz diye kara kara düsnüyo du:)))
 
elektronikçinin milli dansıdır elektrodans.Çok çarpıldım ufak yada büyük hiç farketmedi hepsinin sonunda bir daha kontrol etmeden dokunmam diyerek bitti.En kötüsü arak kutusu olmaya tv tarafından çarpıldım allahtan yanımdakiler farketti ve kurtardı çatı katında uydu tamiri sırasında olan olay sayesinde hiç bir aleti ambalajsız kulanmaycağımı öğrendim.
 
İlk elektrik çarpılma deneyimimi,çocuk denecek yaşlarda 16-17 yaşlarında iken,avize kablosunu sigorta ya da anahtar kapalı farzedip bir makasla kesmeye çalışırken(Kontrol kalemim yoktu,elektrik konusunda oldukça bilgisizdim,bu yaştan itibaren eve gelen elektrikçileri gözlemleyerek,ilerde bir yaşam biçimi,hobi haline döneşecek gelişmeleri ayrıca tahmin bile edemezdim.) aniden oluşan patlama sesiyle,hafif bir korku,panik,şaşkınlıkla birlikte ve adeta bir böcek ısırığı acısı hissetmiştim.

Sonraki çarpılma deneyimlerim yetişkin yaşlarımda ve ev içinde iken,pc donatımlarını düzenlerken veya tamirleri esnasında oldu.Psu'nun kapağı açık konumda ve fişe bağlı olarak aktif elektrik taşıdığı sıralarda, oluşan sigorta atması veya benzer başka elemanlarının arızasını tespit etmeye çalışıp giderirken yaşamış oldum.Ama bütün bu çarpılma deneyimlerimde,halı üzerinde ve çıplak ayakla yere temasta değildim.Zira şu anda yaşamıyor da olabilirdim.Tüm çarpılma deneyimlerimde,sarsılmaktan ziyade,arı veya çok acı veren bir bicek ısırığı benzeri acı hissettim ve kolayca kendimi refleksle kurtarmış bulundum.Elektrikçi olan herkes, muhakkak daha şiddetli dozlarda veya sarsıntılarda,belki de daha fazla şok edici boyutlarda bir çarpılmaya,hayatı boyunca en az bir kere maruz kalmıştır diye düşünüyorum.

Akü şarjı esnasında, çıplak ve asitli ellerimle 12 voltluk kutup başlarına yanlışlıkla temas etmem neticesinde,başka bir çarpılma(Dc.12 voltta) deneyimim de ayrıca mevcuttur.Ancak bu,böcek ısırması şeklinden uzak,karıncaların ayaklarının hafifçe gıdıklaması şeklinde ve tarzında olup, daha hafif,korku ve paniğe,reflekse neden olmayan türden bir çarpılma şeklindeydi.(Ayrıca kadın ve erkeklerde,bedenen çok farklı olan değişik insanlarda,deri kalınlıklarına ve vücut içi özel sıvı durumlarına,deri kuruluğuna bağlı olarak,farklı olabilecek omaj değerleri yüzünden,farklı şiddet ve etkilenmelerde elektrik çarpılmaları da hissedilip görülebilmekte.)

Üniversite yıllarında,kendi hobi olarak yaptığım radyo-teyp besleme redresörünün,hepsi paralel olarak bağlanması gereken,ancak yanlışlıkla bir tanesi ters bağlanmış olan,elektrolitik bir kondansatörün şiddetli patlamasıyla panik,korku ve heyecan yaşadım,refleksle elimi hızla çektiğim sırada,saç kutunun keskin kenarları yüzünden bir yaralanma oluşmuştu.Bu olaydan sonra(Almış bulunduğum dersle) elektrolitik ve kutuplu olan kondansatörlere akım vermeden önce kesinlikle birçok kez kutup bağlantısının son kontrolünü muhakkak yaparım.
 
sandalyenin üstünde avizenin kablolarını bağlarken odaya giren yakın akrabamın anahtara dokunmasyıla kendimi yere atmam arasında milisaniyeler vardı. şükürler olsun kendimi yere atabilmişim. çarpılma oluşan arklarla çok karşılaştım. bir keresinde 2 metre boyunda1,5 luk NYAF kablonun iletkenleri de dahil olmak üzere ışınlandığına şahit oldum. o ne muhteşem bir sesti öyle. ilk önce mavi bir ışık hemen ardından o muhteşem ses ve olay yerine gittiğimde kablodan eser yoktu. bir de üzerinde 220 V olan kabloyu toprağa değdiren arkadaşın sebep olduğu o beyaz ışık kütlesi ve kendini yerde bulması ama yüzü kararmış bir şekilde.
 
İlk çarpılmam köy evimize yeni elektrik bağlattığımız 80'li yılların sonlarına doğru 7-8 yaşlarındayken olmuştu. Evimizin elektriğini döşeyen rahmetli Hasan abimiz işi yaptıktan sonra arkasında boyu 1-1,5 metre kadar olan kablolar bırakmıştı. Ben izolesini soyduğum bu bakır kabloyu prizin bir tarafına dokundurdumda bir şeycik olmamıştı. Sonra prizin diğer tarafına dokundurmamla çekmem bir oldu. İlk elektriği o zaman yemiştim. Siz siz olun küçük çocuğu olan evlerde tesisat döşedikten sonra arkanızda kablo bırakıp bırakmadığınızdan emin olun. Ya benim gibi mühendis olur yada ....

Kazasız belası günler dilerim.
 
çarpıldığımız zaman vucudumuzdaki beyaz kaslar devreye giriyo ve savunma gerrçelertiriyor yani filimlerde gördüğümüz gibi bir titreme söz konusu değil.............
bizim o an hisettiğimiz vucudumuzun birkısmındaki kılcal damarlar ve sinir hücrelerinde acı ve yanma hissederiz ........
ben yüzlerce kere çarpıldım...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,381
Mesajlar
917,140
Kullanıcılar
450,262
Son üye
EminFurkan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst