İki şarj regülatörü ile tek aküyü şarj etme

Her birine 2 adet 160watt panel bağlı 2 ayrı şarj kontrol cihazını aynı aküye bağlayabilir miyim? Aküye ya da sisteme bir zarar verir mi?

Akü 210 mah gel akü. Şarj regülatörleri ise 12/24v otomatik seçen max 20a. 2 tane 160watt paneli 1 şarj regülatörüne, diğer 2 tane 160 watt paneli ise diğer şarj regülatörüne bağlayacağım. Bu iki şarj regülatörünü de aynı aküye bağlayacağım. Akü için bir sıkıntı olur mu, fazla mı gelir?

Son düzenleme:
Jel akü 12 volt 210 ampermi.
panellerin kısa devre maksimum akımları ne.

Akü 12 volt 210 amper jel akü. Panel 165watt, kısa devre akımı 9 amp. Maksimum akım 8.5amp, maksimum voltaj 19v

Panelleri ikişer ikişer regulatörlere bağlayabilirsin. regulatörleride 210 amper aküye bağlayabilirsin sorun olmaz. maksimum şarz akımı 34 amper olur. 210 amper akü bu şarz akımını kaldırır.

Tek 12 volt, 210 A-h'lik aküye 4 panel, 2 reg. çıkışının toplam akımı bağlanamaz, mutlaka 2 adet 12 volt 210 amper akü ayrı ayrı olan bu 2 regülatörden sonra gerekir, şayet 2'şerli 4 adet 160 watt paneli 2 regülatörden geçirip dördü de kullanılacaksa bu şekliyle olmalıdır. Bu kullanımla max. şarj akımı 20 amperlik regülatörlerden 17 amper (20 A'dan büyük değildir, 2 regülatöre de uygundur) her 2 aküye akü amper kapasitesinin 1/10'unu geçmeyecek şekliyle (En iyi güneşlenmede) girip güvenle ve onları ayrı ayrı şarj edebilir. Çünkü tek aküye 2 regülatörden giren 34 A'ilk toplam şarj akımı için en az 340 A-h veya daha üstü (400 A-h gibi tek jel akü) veya 2 adet 210 A'lik paralel jel akü gerekir. 34 amper şarj regülatörlerinden geçerken 3-4 amper ikisinde toplamda kaybolsa bile tek bir 210 A'lık aküye yine çok fazla gelir, örneğin. Paralel bağlantıda çok uzun sürelerde sıkıntı olabileceğinden birbirinden ayrı regülatörlerden ve birbirinden bağımsız 2 ayrı 210 A'lik aküye reg.'lerden sonra girmesi çok daha uygunu olur.

Akü çıkışından tek inverterle 12>220 dc/ac dönüşümüyle istifade ederken, 2 akü çıkışına birer seri diyot (inverterin max. A olarak çekeceği amper değerinin 2-3 katı etiketli) konarak ve bunlar paralelde tek çıkışta birleştirilerek tek invertere bağlanabilir. Ancak 2 ayrı inverter varsa bu bağlantıya gerek kalmayıp bu akülere ayrı ayrı bağlayıp (Seri diyotları hiç koymadan) 2 ayrı 12>220 volt dönüşümü ayrı ayrı da yapılabilir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
karavanımda mevcut sistem 150 ah jel akü. 205w sabit gunes paneli 30a mppt ve 1000w tam sinus inverter. buna ek olarak anker 100w katlanır panel aldım ve diğer mppt ile aynı marka ama 20a olan bir mppt daha aldım. bu yeni aldıgım katlanır paneli mevcut sistemde hali hazırda şarj olan 150 ah jel akuyu şarj etmek istiyorum. yani iki ayrı panel iki ayrı mppt ye baglı olacaklar ve bu iki panel tek bir 150 ah jel akuyu şarj edecek. bu sistemde bir sorun var mı. eger sorun yoksa bağlantısını nasıl yapmam konusunda yardımcı olursanız cok sevinirim.

Panelleri ikişer ikişer regulatörlere bağlayabilirsin. regulatörleride 210 amper aküye bağlayabilirsin sorun olmaz. maksimum şarz akımı 34 amper olur. 210 amper akü bu şarz akımını kaldırır.
benim soruma da yardımcı olursanız cok sevinirim.

karavanımda mevcut sistem 150 ah jel akü. 205w sabit gunes paneli 30a mppt ve 1000w tam sinus inverter. buna ek olarak anker 100w katlanır panel aldım ve diğer mppt ile aynı marka ama 20a olan bir mppt daha aldım. bu yeni aldıgım katlanır paneli mevcut sistemde hali hazırda şarj olan 150 ah jel akuyu şarj etmek istiyorum. yani iki ayrı panel iki ayrı mppt ye baglı olacaklar ve bu iki panel tek bir 150 ah jel akuyu şarj edecek. bu sistemde bir sorun var mı. eger sorun yoksa bağlantısını nasıl yapmam konusunda yardımcı olursanız cok sevinirim.
Neden böyle karışık bir işe giriştiniz? Yer sıkıntısı mı var? Katlanır paneli parklarda kullanacaksanız 205'lik bir panel daha iş görebilirdi. Ayrıntı vermediğinden farazi, sesli düşünüyorum.;)
İki ayrı solar şarj cihazının tek bir aküye bağlanması nasıl bir sonuç doğurur bilmiyorum. Belki de bir sorun olmaz kardeş, kardeş geçinirler. Panel bağlantılarını takmadan önce her iki mptt şarj cihazlarına aküyü bağlayın. İki cihaz da canlanacak. Aşırı şarj-deşarj ayarları aynı olsa da farklı cihazların gerilim algılamaları/ölçümleri farklı olabilir!

Neden böyle karışık bir işe giriştiniz? Yer sıkıntısı mı var? Katlanır paneli parklarda kullanacaksanız 205'lik bir panel daha iş görebilirdi. Ayrıntı vermediğinden farazi, sesli düşünüyorum.;)
İki ayrı solar şarj cihazının tek bir aküye bağlanması nasıl bir sonuç doğurur bilmiyorum. Belki de bir sorun olmaz kardeş, kardeş geçinirler. Panel bağlantılarını takmadan önce her iki mptt şarj cihazlarına aküyü bağlayın. İki cihaz da canlanacak. Aşırı şarj-deşarj ayarları aynı olsa da farklı cihazların gerilim algılamaları/ölçümleri farklı olabilir!
Karavan cok kucuk ve üzerinde 205w panel ile arac ustu çadır var. Bazen duruma gore cadir kapali olsa da 2-3 saat gunesi kesiyor. Bu yuzden 100w anker seyyar panel aldim. Almadan once bilmiyordum meger sistem dusuk w panele gore sarj olurmuş. Oyle olunca ona ayri mppt takarsam kullanabilirmişim. Bu yuzden isler bu asamaya geldi. Ankerle gelen soketler kablolar bunlar.

Ekli dosyalar

• 20250722_153523.webp
    20250722_153523.webp
    224 KB · Görüntüleme: 4
@rsimsek ustam iki ayrı şarj ünitesi tek aküyü besleyebilir, düşük iki gücün beslemesinde bir sıkıntı olmaz ama bağlantı çok dikkatli önemli. ikisi de otomatik besliyor asla kabloları bir biri ile temas etmemeli. bir cihaz 100 wattla beslesin, öteki cihaz 200 watt ile. birbirinden bağımsız olarak temas etmezlerse sorun olmaz.

Karavan cok kucuk ve üzerinde 205w panel ile arac ustu çadır var. Bazen duruma gore cadir kapali olsa da 2-3 saat gunesi kesiyor. Bu yuzden 100w anker seyyar panel aldim. Almadan once bilmiyordum meger sistem dusuk w panele gore sarj olurmuş. Oyle olunca ona ayri mppt takarsam kullanabilirmişim. Bu yuzden isler bu asamaya geldi. Ankerle gelen soketler kablolar bunlar.
@rsimsek ustam iki ayrı şarj ünitesi tek aküyü besleyebilir, düşük iki gücün beslemesinde bir sıkıntı olmaz ama bağlantı çok dikkatli önemli. ikisi de otomatik besliyor asla kabloları bir biri ile temas etmemeli. bir cihaz 100 wattla beslesin, öteki cihaz 200 watt ile. birbirinden bağımsız olarak temas etmezlerse sorun olmaz.
Normalde temas etmez ama aku kutup başlarında ister istemez temas etmeyecek mi. Onun dışında temas ettirmem. Ama akuye baglarken? Umarim onu kastetmiyorsunuz

Yapay zekaya baglantiyi nasil yapmam gerektigini sordum. Şunlari söyledi. Bu yazilana guvenmeli miyim. Bu sekilde mi yapmaliyim

1. 20A MPPT cihazını hazırla (PV ve BATT terminallerini tanı).

2. MPPT → Akü bağlantısı yapılır, önce BATT– sonra BATT+ (sigorta ile).

3. Sigorta devre dışı iken MPPT-akü bağlantısı tamamlanır.

4. Katlanır panelin PV kabloları MPPT PV+ ve PV– girişine bağlanır.

5. Tüm bağlantılar tamamlandıktan sonra sigorta açılır.

6. Paneli güneşe aç. MPPT ekranından üretimi kontrol et.

7. 30A MPPT zaten bağlı olduğundan, iki sistem aynı aküyü besler.

8. Her MPPT sadece kendi paneline bağlı kalmalı.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri