Ölçüm Cihazlarından Alınan Bilgiyi Sisteme Aktarmak

maamed

Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba arkadaşlar;

bir fabrikadaki makinelerde birkaç ölçüm yapıp, ölçüm sonuçlarını bilgisayar ortamına göndererek burada bir yazılımla karar verme mekanizması oluşturmak istiyorum.Fabrika alanı büyük ve makinelerde dağınık durumda ölçüm sonuçlarını pc ye kablolu mu yoksa kablosuz mu göndermeliyim? bu karar verme mekanizmasını oluştururken hangi programlama dilini kullanmak uygun olur? Bu konuda düşüncelerinizi bekliyorum.

Şimdiden teşekkür ederim...

Saygılarımla
 
Makinalarında PLC ve/veya benzer mikro ilşemci varsa işin kolay (Bir haberleşme protokolüne sahip ölçüm cihazlarınız buna dahildir.). Şayet yoksa işin biraz zor tüm ölçüm noktalarını belirli bir haberleşme protokulüne çevirip tek noktada toplaman gerekiyor. Size maaliyeti biraz yüksek olacaktır. Çünkü tüm sinyalleriniz hemen hemen hepsi analog değerler ve bunların dijitale çevrilip aktarılması gerekiyor.Yazılım konusuna gelince SQL,Web sunucusu(html),desktop app aslında kullanacağınız programlama dilinin pek bir önemi yok önemli olan hedef performans noktasını yakalamaktır. İletim konusuna gelince optik izoleli endüstriyel switch ler kullanmayacağınıza göre (tanesi 3500 Euro) , tasvip etmesemde kablosuz iletişimden başka seçenek yok gibi.

Kolay gelsin..
 
Meslekte henüz yeniyim. Bu yüzden kısıtlı bilgimi maruz görün. Bu konuda bilgilenerek ileride bu tür bir işlem yaparım düşüncesi ile açtım bu konuyu.
Makinelerde plc olması bana ne tür bir kolaylık sağlayacak. Makinelerde plc olmasa bile karar verme mekanizmasından sonra bir de makinelere müdahele edebilmek için bir sistem tasarlasam, müdahale işlemini de plc lerle gerçekleştirsem plc olmayan makinalarda da plc olacak sonuçta diye bir fikir geldi aklıma sizin değerli yorumunuz üzerine.

"tüm ölçüm noktalarını belirli bir haberleşme protokulüne çevirip tek noktada toplamak" bu tavsiyenizi de biraz daha açabilirmisiniz.

Her makine için bir plc olsa bu plc leri de bir Scada ile ilişkilendirsem. Scada plc modüllerinden ölçüm değerlerini okusa ve geri müdahele etse bu şekilde bir sistem kurulabilir mi?

İlginiz için çok tesekkür ederim...

Saygılarımla
 
Son düzenleme:
Tüm endüstriyel sistemler belirli bir haberleşme protokolünde çalışır.(Http(TCP,UDP,WEB),rs232,rs485,Karasal sayısal yayın vs)
Makinelerinizi ağınıza (haberleşme) dahil etmeniz gerekiyor ki onlara tek bir merkezden ulaşabilesiniz. Şayet bu işlemi kullandığınız PLC lerin ilave donanımlarıyla ve scada yaılımıyla yapmaya kalkarsanız yüklü bir maaliyet çıkacaktır. Bunun yerine kendi yapacağınız ilave donanımlar ve yazılımlarla çok uygun bir fiyata (100 makineli sistemi yaklaşık 5-6 bin TL ye mal edebilirsiniz.)

Kolay Gelsin.
 
optik izoleli endüstriyel switchlerin kullanım mantığı tam olarak nedir?. bu makinalar ve sistem arası haberleşme işleminde kablo fazlalığı gibi problemler ortaya çıkacaktır. kablosuz iletim ise fabrika ortamında verimli bir iletişim sağlamayacağı düşüncesindeyim (siz de tasvip etmemişsiniz) bu sıkıntıyı başka nasıl bir yolla giderebilirim.
 
Ethernet haberleşmesinde Opto izalatör (yüksek hızlı) kullanılır ve swich arasında sinyal filtrelemesi kullanılırsa endüstriyel ethernet halini alır. Bşaka bir metad ise POE (Power over ethernet) dir ve bir besleme voltajı kablosu üzerinden haberleşmenin sağlanmasıdır. (Ben şahsen denemedim ama robotik uygulamalarında kullanıldığını biliyorum)

Kolay Gelsin....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst