Xlpe Kabloların Topraklanması

hehe yanlış anlamışşın bu kadar yazıdan cıkan özet sudur

topraklada nasıl olursa olsun topragı bol olsun......... saksıda olmasında :D

Sn.ekrem.kolu,sen çok yaşa inşaallah.Bu konuda artık daha söz söylenmez diyorum.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
bir bilen varsa yazsın lütfen xlpe kabloları 1 taraftan topraklanıp diğer uçları birbirine bağlanırsa kablo başlığı yanarmı_?lütfen yardım
 
arkadaşlar bende nurullahakkus arkadaşımın sorusunu merak ediyorum lütfen cevap
 
Sn.Ferittt, bu dış kısımda gerilim indüklenir olayını anlamadım, tek taraflı veya çift taraflı topraklarsak potansiyeli sıfıra indiriyoz. ben ne anlatmak istediğinizi anlamadım.
 
Sn.volkanpasha,fahri yetiş arkadaşımızın verdiği belgelerde açıkça görülen şudur;iki uçtan topraklandığında çeşitli mahzurlardan bahsedenler,koruma iletkeninide (zırh)koruma sistemine dahil ediyorlar.Troidal trafolu korumalarda toprak iletkeni zaten troidal içinden geçirilmemelidir.Konvansiyonel trofolarda zaten fark etmiyor.Her iki uçtan topraklanmasının mahzuru olmadığı gibi birçok faydalarıda vardır.Fakat bir ucu hücrede diğer ucu havai hat direğinde olan kabloların direk tarafının topraklanmaması sadece uygulamada pratiklik sağlamaktadır.iki taraftan topraklanınca kablo patlıyormuş,şukadar metreden sonra şöyle oluyormuş gibi sözler tamamen safsatadır.

Sn tknsyn,
Ben sn oneparsa arkadaşımızın dediklerine katılıyorum, iki taraflı topraklamada ya aynı eş potansiyel baraya bağlıcaz ya da malum azda olsa toprak dirençleri farklı ise potansiyel farktan dolayı sızıntı akımı akabilir.
 
bu yüzden bizim kablo başlıkları patlamıştı(teiaş çıkışı ve bizim hücreler topraklıydı 15 günde 7 kablomuz patladı)kendi hücremizdeki topraklamaları iptal ettik düzeldi yani özellikle şalt sahalarına yakın bölgeleri sakın çift taraflı topraklamayın
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
volkan arkadasımızın dedigine katılıyorum. Kısa mesafelerde kabloyu iki taraflı topraklamak sıkıntı yaratmaktadır. Soyleki kabloların şiltinin birleşme noktasında asırı ısınmalar gorebilmektesiniz. Sonuc olarak kısa mesafelerde kablo tek taraflı uzun mesafelerde ise cift taraflı topraklanması daha uygun olmaktadır.
 
Toprak direncinden dolayı kablonun her iki ucunda farklı potansiyel oluşur buda çevrim akımı dolaşmasına ve kablonun ısınmasına sebep olur.

buna ilaveten kablunun bir ucunda herhangi bir faz-toprak kısa devresi olması durumunda eğer çift taraflı toprak olursa kısa devre akımının birazı topraktan kalanı ise toprakladığınız zırhtan akar. bu durumda kablonun aşırı ısınma ile izalasyon bozulması görülecektir. bu yüzden tek tarafı topraklamak daha güvenlidir. Ama kablo çektiğiniz güzergahın toprak özgül direncinin düşük olduğuna inanıyorsanız çift taraflı topraklamada yapılabilir. Zaten toprak direnciniz düşükse tek tarafı topraklamanız yeterli olacaktır.

bir bilen varsa yazsın lütfen xlpe kabloları 1 taraftan topraklanıp diğer uçları birbirine bağlanırsa kablo başlığı yanarmı_?lütfen yardım

istisnai durumlar hariç bir şey olmaz..
 
Normalde XLPE kablo fazından geçen işletme akımı metal kılıfta bir endiksiyon gerilimi doğuracak ve toprak her iki taraftan topraklanmışsa kılıf üzerinden işletme akımına zıt bir indiksiyon akımı akacaktır.Bu akan akımda XLPE kablonun yüklenme yeteneği azalacaktır.bu yüzden kablodan akan akımla,kablonun akım taşıma kapasitesi yakın değerde ise yani indirici merkezler üretim tesisleri buna örnek verilebilir tek taraftan topraklanmalıdır.
Fakat kablodan akım,kablonun akım taşıma kapasitesi arasında fark varsa mesala 2500kVA trafonun 36kV ta akan akım 42A dir.Çekilecek 1*95 XLPE kablonun akım taşıma kapasitesi 360A dir. İki taraftan topraklanabilir.

Tek uçta yapılan topraklamada bir kısa devre anında açık uçta kablo uzunluğuna bağlı olarak tehlikeli gerilimler oluşabilir.
İki uçta yapılan topraklamadaYG ile OG arasında oluşacak kısa devre anında hata akımını paylaşır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,319
Mesajlar
916,668
Kullanıcılar
450,155
Son üye
srtczngn

Yeni konular

Geri
Üst