trafo-ana pano orta iletken kesiti

jinxnao

Üye
Katılım
4 Nis 2007
Mesajlar
75
Puanları
1
Yaş
39
tüm tüketicileri motor olmayan ama gücün büyük kısmının motorlarca tüketildigi bir yapının trafosu ile ana trafo panosu arasındaki beslemenin orta iletkeninin kesiti icin ne buyurursunuz? bu konuda saglıklı bilgiyi nerden ve nasil edinebilirim? yani bir projeci arkadasimiz faz iletkeni kadar nötr kullanmis bu konuda yardimci olursaniz sevinirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
genelde kesitin bir düşüğünü kullanıyoruz biz tali pano bağlantılarında . ama tam hesabı nedir bilemiyorum.
 
mesela motor kullanilmasaydi bu binada ve tek faz besleme yapilsaydi nötrü cok kücük secebilirmiydik sence?
 
Tüm üç fazlı sistemlerde yükler ana panoda yıldız bağlantı durumundadır. Üç fazlı yıldız bağlı sistemde nötr'den dönen akım dengesiz yüklenmeden doğan akımdır. Üç faz tam dengeli yükte nötr'den akım akmaz. Bir tesiste dengesiz yükten doğan nötr'den akacak olan akım faz akımının yarısına (aşırı dengesizlik durumuna)ulaşmaması gerekir mantığından yola çıkılarak Standardize edilmiştir.Bu sebepten nötr iletken kesiti faz kesitinin yaklaşık olarak yarısı belirlenmiştir. 3x70+35 *** 3x50+25***gibi... 
Bu nedenlerden ötürü bina gibi büyük bir yapıyı tek fazla beslemek doğru olmayacaktır. Gerilim düşümü yüksek çıkacaktır,kesit yüksek çıkacaktır,nötr iletken kesiti faz iletken kesiti ile aynı olması gerekecektir v.s. gibi...
 
bu tamamen kullanım amacına göredir. Siz öyle değişik bir yük beslersiniz ki nötr kesiti faz kesidine eşit hatta büyük olması bile gerekebilir.
 
Faz-nötr ve faz-toprak kısadevre akımları hesaplanır.bu durumda nötr ve toprak iletkenleri üzerinden akabilecek akım bulunur.buna uygun iletken seçimi yapılmalıdır.yaygın anlayış, yarısıdır.
 
bu tamamen kullanım amacına göredir. Siz öyle değişik bir yük beslersiniz ki nötr kesiti faz kesidine eşit hatta büyük olması bile gerekebilir.

Emir bey,
Nötr ün faz kesitinden yüksek olması gereken bir duruma örnek verebilir misiniz?
 
3.harmonikle ilgili yararlı bir doküman.
 

Ekli dosyalar

  • 3. harmonik problemleri.rar
    70 KB · Görüntüleme: 63
Arkadaşım, arkadaşın öncelikle motor klemensine niçin nötr kablosu çekimiş.
 
ahanda..projeyi çizen motora nötr verdiyse nereye bağlanacağına epey kafa yormuştur:D...yıldızda problem yokta:), üçgen bağlantıda:confused: belki kafası dalgındır....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,443
Mesajlar
917,664
Kullanıcılar
450,373
Son üye
kidorki

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst