Teyp Kutusu İçine Akü Koyma

şarj konusu bi yana, Teyp sarı kablodan sadece hafıza için mi elektrik çekiyor?

+ beslemeler iki tanedir. Biri kırmızı diğeri sarı. Biri hafıza içindir, diğeri güç içindir.

Saygılar....
 
bazı oto teypleri öyle içine 3 kuruşluk pil koyamıyor...
aynen iki kablo + kırmızı,sarı...
 
Şu şema doğru mudur?
Adsız.png
 
Bu arada kutu hakkında yorum yapar mısın yanlış yaptığım şey var mı acaba? @by lent
Diğer konuyu halledip öyle sorsaydın ona göre yorum yapalım, olası görünen sıkıntılar arka kapağı kapatınca içerinin ısınması, arkadaşların bahsettiği gibi delik olmayışından hop. konisinin hareketinin sınırlanması, arıza durumunda adaptör yapıştırılmış sanırım müdahale tamirat için zorluk çıkarması ...
 
şarj konusu bi yana, Teyp sarı kablodan sadece hafıza için mi elektrik çekiyor?

Aslında tam olarak öyle değil. Özellikle avrupa araçlarda kontağı kapatınca teybin kapanmasını sağlamak için sarı kablo kullanılmaktadır. Sebep ise sürücü dalgınlıkla teybi açık unutursa aracın aküsü tamamen bitmesin diye bir nevi anahtarlama görevi yapmaktadır. Siz kırmızı ve sarı kabloyu birlerseniz bu anahtarlama olayını bypas yaparak teybin herkuladede çalışmasını sağlarsınız. Peki hafıza olayı ne olacak derseniz. Bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi teyp sürekli olarak bir nevi ölü akım çekerek mevcut saat, ses, vb . ayarlarını hafızasında tutmaya devam edecektir. Bu tutma işlemi için harcayacağı akım ise tam anlamı ile devede kulak bile kalmayacak küçüklüktedir. Yani bitik (marş basamayan) bir aküye dahi bağlasanız teyp hafızasını silmez.

Özetlersek o sarı kablo anahtarlama için kullanılan kontak devresine bağlanması gereken bir kablodur. Siz kutu içerisinde çalıştıracağınız için direk kırmızı ile beraberde kullanabilirsiniz.

Şemana gelecek olursak, o ne arkadaş öyle nasıl bir çizim yaptın. Çizerken gözlerini filan mı kapadın nettin :) Aşağıdaki şemayı kullanabilirsin.

Edit: Çizimde unutulan 2. anahtar ve diyot eklenmiştir :)

upload_2016-12-21_8-34-19.png
 
Son düzenleme:
Bu durumda akü ile adaptör aynı anda kullanılmaz mı? Yani aküde bitmez mi?
 
benim yaptığım şema daha kullanışlı değil mi? Akü ne olursa olsun hafızasını kaybetmez ve istediğim zaman akü/adaptör arasında geçiş yapabilicem.
 
Adaptöre ve aküye birer seri diyot koyarsanız elektrik kesildiğinde aküden çalışmaya devam eder ve adaptörünüzde zarar görmez.
 
Ben kendi yaptığım şemayı yapacağım. Yarın 3 ya da 6 bacaklı bir anahtar alıp yaparım. Akü şarjını 13.8 volt sabit gerilim veren LM317 ile devreyi 8wattlık transformatöre bağlayıp kullanmayı düşünüyorum.
 
Arkadaşlar aküyü içine yerleştirdim fakat akü sarı yani hafıza kablosundan elektrik çekiyor, kırmızı kabloya elektrik gelmese bile çalışma özelliği var. Kırmızı kabloya 1ahlık sigorta koymuşlar, sarı kabloya 8ahlık sigorta koymuşlar. Benim yaptığım şemada sarı kablo sürekli aküye bağlı kalacağı için teyp hem aküden hemde adaptörden güç çekiyor buda akünün bitmesine yol açıyor. Bu sistemi röle ile değiştirmeyi düşünüyorum.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,725
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst