Step up devresini hazır ama gene takıldık yardımm!!!!!

mtlaktrk

Üye
Katılım
26 Eki 2014
Mesajlar
146
Puanları
1
Yaş
29
Herkese selamun aleyküm arkadaşlar.geçenlerde konu açmıştım step up yardım diye bir konu saolun yardımlarınız oldu ve step up devresini elde etmeyi başardık.Devrenin çalışmasını kısaca ifade edeyim:devre0.9v-5v giriş voltajlarında çalışıyor.ve yükseltme yapıyor.devreyi test ettim ilk başta 1.5voltluk bir pille denedim 2.5v çıkış aldım.sonra 3.7v telefon bataryasının gerilimini verdim,5.1v çıkış aldım.2.4v gerilim verdim 3.4 gerilim aldım.ben hangi voltu verirsen ver sabit 5volt çıkış almak istiyordum olmadı.benim asıl amacım elimde bir güneş pili var bu pil tam ışıkta 1.5v çıkış veriyor.bu pili bu devreye bağlayıp çıkışı yükseltip lipo pil şarj etcektim.fakat güneş pilini ölçtüğümde 1v gerilim veriyor,devreye bağladığımda bu gerilim 0.5v düşüyor ve devre çıkış vermiyor.çünkü minimum 0.9v enerji verilmesi gerekiyor.takıldım kaldım.hiçbirşey aklıma gelmiyor.sizce amperi yüksek bir güneş pili mi almalıyım.amperle alakalı bir olay mı bu yardımlarınızı ve tavsiyelerini bekliyorum.step up devresinin resminide atıyorum arkadaşlar.şimdiden teşekkürler.
SAM_3979.JPG
SAM_3976.JPG
SAM_3976.JPG
SAM_3978.JPG
 
Güneş panelinizi çeviriciye bağladığınızda voltajı düşüyorsa akımı yetmiyor demektir. Devrenizin yanında gelen bir tanıtım bilgisi varsa ve çalışması için gereken akım voltaj tablosu varsa bu bilgiye göre güneş paneli seçmelisiniz.

Bu bilgi yoksa satıcınızdan isteyebilirsiniz. Bu bilgiyi kendinizde ölçebilirsiniz ancak akım ve gerilim kontrolü sağlayan bir güç kaynağına ihtiyacınız var.

Ayrıca bu cihaz boşta iken voltajınız düşüyorsa birde yük altında görmek lazım.

kolay gelsin.
 
yorumunuz için teşekkür ederim serkan bey.Devrenin çalışma akımını bilmiyorum.güneş pilim çok düşük akım veriyor bu besbelli.hafta sonu bir elektronik atölyesine gideceğim orda akım ve gerilim kontrollü 2 tane güç kaynağı var onlarda testlere başlayayım ona görede güneş pili seçerim.du devrenin çıkışına bir lipo bağlayacağım sizce gerilim düşer mi benim amacım devrenin çıkışında sabit 5v elde etmek.tavsiyelerinizi alabilirsem çok memnun olurm
 
5 volt çıkışa direkt li-po pil bağlayamazsınız. Çok tehlikeli bir işlemdir. Voltaj ve akım kontrolü yapmadan li-po pil şarj olmaz. tek hücreli bir lityum pil hücre voltajı maksimum 4.20 voltun üzerine çıkmamalıdır.

Ben denemedim ancak ilgili sitede 5 volt ile lityum pil şarj edebildiği yazıyor. Devre şeması aşağıdaki gibidir. Denemek isterseniz yapabilirsiniz.

Kaynak : https://www.kendinyapsitesi.com/kendin-yap/usb-den-lipo-pil-sarj-aleti-yapimi/

WM05PYYREUGA901.jpg
OEXSJCSIOVIJ4B8.jpg
Z9NIISLP4N1G6XX.jpg
LER01C9FZG21EFZ.jpg
 
evet serkan bey bu devreyi sabah araştırıken görmüştüm bu devreyide yapıp öyle şarj etmeyi deneyeyim o zaman ben büyük bir proje üstünde çalışıyorum yapacağım her hamle çok önemli bu proje tubitak'a sunulacak boyutlarda benim için çok önemli.güneş pili işine gelirsek hesap makinelerinde güneş pilinin 6x4 mm olanından bir tane elde edersem sizce iyi bir gerilim ve akım verebilir mi ??
 
O devredeki özel şarz ent. bilhassa bu tip pil için.
 
kusura bakmayın by lent fakat dediklerinize bir anlam veremedim ent demekle neyi kastettiniz çok özür dilerm
 
Olaya tersten ilerliyorsunuz. Elinizdeki güneş paneli ile şarj etmektense öncelikle ihtiyacınız olan gücü belirlemek lazım.

Örneklersek 3.6 volt 2000 ma bir pili şarj etmeyi planlayalım. bir lityum polimer pil maksimum 1C kapasitesinde şarj edilebilir. Buda 2000 ma lik bir pil 2000 ma ile 1 saatte şarj edilebilir. ( Bu değer makismum değerdir )

Siz eğer 1C kapasitesinde şarj etmek isterseniz solar panel kapasitenizde artar. Bu konumda önce şarj edeceğiniz pilin kapasitesi belirlenmeli. Bu kapasite pilin kaç saatte şarj edileceği tesbit edilmeli. Bu değerlerin sonucunda şarj devresi ve panel gücü ortaya çıkacaktır.

Örnek vereyim 4000 ma lik bir pil seçtik. Bu pili 4 saatte şarj edeceğiz. Bu konumda 1000 ma ile şarj edeceğiz. Ayrıca panelden aldığımız voltajı şarj voltajına dönüştürürken kayıplarımız olacak %90 verimle dönüştürdüğümüzü farzedersek 1110 ma/saat gücünde bir panele ihtiyacımız var.

Bence ilerlenmesi gereken yol bu şekilde olmalı.
 
serkan bey çok teşekkür ederim size yorumlarınız için şuan elimde olan elemanları sayıyorum size
1-3.7 volt 650 maH li-po pil
2-0.9v-5v 5v dc dc step up devresi var
elimde bunlar var bir akış diyagramı hazırlamadım sanırım kaybım bundan oluyor.sanırım şuan yapmam gerekenler
1-step up devresini bir güç kaynağında deneyerek en verimli gerilimi ve akımı bulmak
2-bu belirlediğimiz gerlilim ve akımı sağlayabilecek bir güneş pili bulmak öyle değil mi??
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,718
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst