SOFT STARTER Acil Kumanda Bağlantisi Lazim.

Reaksiyon

Katılımcı Üye
Katılım
27 Eki 2014
Mesajlar
313
Puanları
56

Sayin Arkdaşlar, ustalarim ve hocalarim. elimde 5.5 Kw'lik 1 Adet hidrofor pompasi var. Bu Hidraforu Soft Startel ( ATS01N222QN )
ve 2 Adte kontaktör ile yol verilecek.
Kontaktörleri A ve B olarak adlandircak olursak;
1 = A kontaktörü soft startel ile direk pompaya yol verecek.
2 = 3-4 Saniye sonra Soft Startel A kontaktörün enerjisini kesecek. B kontaktörü devreye girecek. B kontaktör enerjisi 32 Amper bir sikortadan beslenecek.
Stop Butonuna bastiğimda devreden çıkacak.

----> Buradaki 3-4 saniyelik süre soft startelin Start time olcak galiba.


Ben güç devresini kaba taslak çizdim ama ama bana kumanda devresi lazim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba kumanda devresinde yardımcı olmaya çalışmadan önce şu konuda uyarmalıyım.
SoftStarter'ın 'Run Enable' girişini kesmeden A kontaktaründen B kontaktörüne geçerseniz ki burada istenen budur, çok tehlikeli bir durumdur. Softstarter kendi içinde depoladığı DC Voltajı indirgeyecek bir yük bulamadığı için yarı iletkenlerine zarar verebilirsiniz ki bu da O SS'i çöpe atmak demektir.

Kumanda devresini biraz uğraşayım burada paylaşırım
 
teşekkürler ustam. bir konuda sorum olacak bu soft starterin ( R1A -- R1C -- COM -- LI1 -- LI2 -- LI+ -- BOOST ve L01 ) uçlarından 24v veren uc ve stop time, start time veren uçlar hangisi bilginiz var mı ?
Eğer bu uclari bulabilirsem galiba 24v bir enversor röle yardimi ile kumandayi yapabilirim.
 
https://stevenengineering.com/tech_support/PDFs/45A01SS.pdf

Hocam burada bütün bağlantı şekilleri var.

LI+ kendi 24v üreten ucu, ki zaten dışardan 24 vermiceksiniz. Bu 24ü(LI+) ile LI2'yi tetiklediğinizde SS start alir, bıraktığında durur(Bu bahsettiğim 2 wire start diye geçiyor)

2 wire ve 3 wire start için gereken devreler sayfa 28de mevcut.
Bir tane rölenin açık kontağından kendi 24'ünü dolaştırarak işi çözebilirsiniz.

Dikkatimi çeken SSden akım çekilirken bir anda B kontaktörüne geçilmesi çok sakıncalıdır.
Ben olsam B kontaktrünü içeren devreyi hiç kullanmazdım
 
https://stevenengineering.com/tech_support/PDFs/45A01SS.pdf sayfa 6'ya göre L01 ucundan faydalanmak gerekiyor. Harici 24 V bir beslemenin + ucundan rölenin bobinin + ucuna, rölenin - ucundan da L01'e gidecek. COM ucuna da beslemenin - ucu bağlanacak. Röle motor tam devrine ulaşınca(ayarlanan süre kadar sonra) çekecektir.

Burada anlamadığım kısım, B kontaktörünü sisteme paralel bağlayarak oluşacak fayda nedir?.
Motorun direk olarak softstarteden beslenmesinde ne sakınca olabilir ki?
 
@hemmuhhemtek Bey'in yazdığı için de teşekkürler. Bağlantı şekli gayet güzel açıklanmıştır. SoftStarter rampasını tamamladığında dediği gibi 24V röleyi çektirerek motorun 50 Hz'de olduğu bilgisini de kumanda da kullanabilirsiniz.


Ek olarak R1A ve R1C arası açık kontaktır. Siz dahili 24Vdan LI2ye çalış gönderdiğinizde bu kontaklar kısa devre olur. Bunu da Softstarter çalışıyor bilgisi olarak kullanabilirsiniz.
 
sayin izmirial ve hemmuhhemtek bilgi akişi için tşkler.
hemmuhhemtek hocam b kontaktoru terminal zamanına bağlı ve durmasina çalıştırmak istediğimiz bir sistem. daha doğrusu yapmak istediğimiz.
Dediğiniz gibi b kontaği olmadan da sistem çalışmasi kolay olur. lakin işin için ekumanda sorusu girince herşey değişiyor.
O zaman @hemmuhhemtek hocam ben sizle söyle açıklama yapsam doğrulu teid ederseniz yeter.
14 bacak li 24 v'luk bir enversor role yi
L01 ucunu rölenin a1 ucuna Lı+ ucundan dan rölenin A2 ucuna besleyip role yi çektirsem ve terminalden LI2 den uc alarak a kontaktorun ( no ) ucuna girip çıkışindandan Lı+ ucuna aldiğim zaman star time yakalamiş olurum.
bu zaman esnasinda rölenin açık kontaği üzerinden bir faz alarak B kontaktorun ( nc ) ucundan A kontaktörün bobin ucunu beslesem ve bu zaman aşımında tam ters işlem B kontaktörün bobin ucunu beslediğim zaman.
A kontaği davereye girip star time süresince kontak devrede kalcak stop time geldiğinde b kontaği devreye girecek. Bu şekil kumandayi tamma layabiliirm veya ekstra olarak yardimci kontaklarda kullanabilirm.
 
Hocam bağlantiyı yaptim ama start time zamanlamasindan dolayi a kontaktoru suruklu devreye girip çıkıyor. bu neden olabilir ?
 
Bağlantı şemanızı gönderirseniz yorumlamaya çalışabilirim.
 
Aynen devre uzerindrn yorum yapilirsa daha iyi olur
 

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,723
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Geri
Üst