Reaktif düşüyor kapasitif yükseliyor ikiside cezada?

Mustafa bey çıplak kondansatör bağladığınızda harmonik seviyesi neredeyse %35 artıyor. Harmonik filtre kullanımı bu tür durumlarda işe yarayacaktır. Biz akım sınırlama elemanı yerine harmonik filtre kullandığımızda en kötü koşullarda bile aradaki fark (cof fi ve Pf) 0,1 puanı geçmiyor.

Hocam, bu sebepten yediği cezalar fizana ulaşmış birisi olarak konuşuyorum :)
cosfisi 1 olan ve yaklaşık %40 thd si olan bir sistemde, yine yaklaşık olarak söylüyorum( şimdi hesapla uğraşmayalım) PF 0,60 civarı oluyor.Bu da ceza demek.Cosfiyi 0,99 yaparsanız, PF daha da aşağı düşecek ve yine endüktiften ceza yiyeceksiniz. Madem endüktiften ceza yiyoruz, o halde şebekeyi kapasitife çekelim derseniz , mesela cos fi yi 0,99999999 yaparsanız dahi, bu sefer 0,60 civarı olan PF miz, kapasitif yöne kayacaktır ve, bu sefer de kapasitiften ceza yiyeceğiz. kondansatör devreye almak ve çıkarmak suretiyle, yapabileceğimiz tek ayarlama, cezaya kapasitiften mi girelim, endüktiften mi girelim ayarlaması olacaktır.
Eğer THD az ise, ama yine de cezaya giriyorsak, belki sizin kael varkombiniz, klasik röleler içinde tek çözüm olabilir. Endüktifi yazar, tam cezaya yanaşınca, kapasitife geçer. Ama malumunuz, bu durumu kurtarmak olur, çözüm olmaz.
PF=m.cosfi formülüne göre, m harmoniğe bağlı bir değer olduğu için, m kısmı 0,70 ise, cosfiniz de alabileceği en iyi değer olan 1,000000 ise bile, ceza kaçınılmaz olur. bu durumda, siz kondansatörleri devreye alıp çıkararak, cosfi yi, 0,50 ila, kapasitif 0,50 arasında değiştirebilirsiniz( kapasitif 0,50 örnek değer, daha çok kondansatörler düşürülebilir) ama kesinlikle harmoniğe müdahale edilemeyeceğinden dolayı, PF iyileştirilemeyecektir. PF yi iyileştirmek için, tek yol, harmoniği azaltmaktır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Mustafa bey çıplak kondansatör bağladığınızda harmonik seviyesi neredeyse %35 artıyor. Harmonik filtre kullanımı bu tür durumlarda işe yarayacaktır. Biz akım sınırlama elemanı yerine harmonik filtre kullandığımızda en kötü koşullarda bile aradaki fark (cof fi ve Pf) 0,1 puanı geçmiyor.

Akım sınırlama elemanı nedir?
Hangi harmonik filtreden bahsediyorsunuz? Detunned filtreden mi, yoksa aktif filtreden mi?
Ben zaten harmoniğin yok edilmesi ya da sayacın eğişmesinden bahsediyorum. Harmoniği yok etmek için, çeşitli yöntemler var. Filtreden kastınız, detunned filtre ise, kendi tesisim için konuşuyorum, çok bir işe yaradığını söyleyemem. Bakın ben 3. harmonik % 30 5. harmonik %25 vesaire demiyorum dikkat ettiyseniz. Ben THD den bahsediyorum. Öyle bir tesis düşününüz ki, 3. harmonikten başlıyor, 19 a kadar hatta daha yüksek harmonikler var. 3 -5-11 gibileri daha yoğun. Yetmezmiş gibi, çok özel durumlarda görülebilen, çift sayılı harmonikler var. Şimdi ben müşterinizim, benden ölçüm aldınız. 2-3-5-7-9-11-...19. harmonikleri okudunuz. 3-5 ve 11 diğerlerine göre çok fazla. Siz filtreleri hangi harmoniğe göre tune edipte, PF ile thd yi yakın tutmayı düşünürdünüz ki?
 
Bu değerleri kompanzasyonunuz kapalı iken mi ölçüyorsunuz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,251
Mesajlar
916,207
Kullanıcılar
450,067
Son üye
ERENLER04

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst