PLC Proje

cross476

Üye
Katılım
15 Haz 2010
Mesajlar
35
Puanları
1
plc ile ilgili bi proje aldım ama nasıl yapacağımı bilmiyorum.örneğin bi pet şişeyi depo olarak kabul edelim.bunun üst ve alt kısımlarında sıvı sensörü olacak.su seviyesi alt sensöre gelince deponun üstündeki valf açılacak ve su dolmaya başlayacak.su seviyesi üst sensöre gelince valf kapanacak.bunu plc ile nasl yapabilirim yardım edebilirmisiniz?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
sıvı sensörlerinin kuru kontak olduğunu var sayarsak alt sensörü bağladığın bir dijital giriş ile plc içindeki m0.0 bitini set eder, üst sensörü bağladığın dijital giriş ilede bu biti reset edersin. bu bit ilede Q0.0 çıkışının çalışması için şart koyarsan sistem en basit haliyle oluşmuş
olur.

bir başka ve masraflı yol ise mesafe sensörü ile olur bunuda tekrar anlatabiiriz
 
bunun için nasıl bir devre kurmam gerekiyor.bunun için baştan plc öğrenmeye başladım
 
Hangi PLC altyapısıyla yapacaksın?
 
7.7 Dolum / bosaltma Otomasyonu
rezervuar şarj ve deşarj, endüstride yaygın bir sürecin yanı sıra, iki veya daha fazla madde karıştırma için bir ihtiyaç. Otomatik vanalar kullanarak bu süreci tamamen otomatik hale getirilebilir. Diyelim ki örnekte kullanılan sıvı su ve bir rezervuar doldurulmuş ve dört kat boşaltılmış olduğunu söylüyorlar. işletim paneli T1 bastığınızda, Valf V1 açar ve bir rezervuar su ile doldurarak başlar. Aynı zamanda, mikser motor M çalışmaya başlar. Haznesi dolduğunda, su seviye yukarı gider ve bir sensör S1 tarafından belirlenen seviyeye ulaşır. V1 valfi kapanır ve karıştırıcı motor durur. Vana V2 sonra açılır ve bir rezervuar boşaltma başlar. Su seviyesi bir sensör S2 tarafından belirlenen seviyenin altına düştüğünde, valf V2 kapatır. Aynı döngü tekrar bir döngü sonunu gösterir dört kez, lamba aktive edilir. T1 tuşuna basılması, yeni bir döngü başlayacak .
 
a.jpg yapmam gereken proje bu arkadaşım
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    10.9 KB · Görüntüleme: 47
yapacağın program:

alt sensör: I0.0
üst sensör: I0.1

ilk start: I0.2
STOP:I0.3
valf start: Q0.0

akış:

ilk start "butonu" ile bir SR bloğunu set ederiz (S girişine I0.2 bağlarız). bu SR bloğunun adresi Q0.0 dır.
üst seviye I0.1 ise SR bloğunun R girişine bağlanır.

ilk start "butonuna" paralel SR bloğunun S girişine alt seviye I0.0 sensörünü bağlarız.
stop "butonunu" ise SR bloğunun R girişine bağlarız.

bu iş bu kadar basit.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,756
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst